İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis’e gönderildi.
İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis’e gönderildi.
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir,” ifadeleri yer aldı.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olmak için başvuruda bulunmuş, başvuruları Ankara’nın vetosuyla karşılaşmıştı. Diplomatik temasların ardından Türkiye Finlandiya’nın üyeliğini onaylamıştı ancak İsveç’in terörle mücadele için “somut adımlar atılmasını” beklediğini ifade etmişti.
Erdoğan, Temmuz ayında Litvanya’da yapılan NATO zirvesinde İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını duyurmuş, resmi onay için Meclisin açılışını işaret etmişti.
TBMM Başkanlığı, protokolü önce Dışişleri Komisyonu’na gönderecek. Komisyon onayının ardından metin, TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Genel Kurul’un da onayının ardından Meclis süreci tamamlanmış olacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından açıklama yaptı.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in katılım protokolünü imzalamasını ve TBMM’ye sevk etmesini memnuniyetle karşılıyorum.” ifadesini kullanan Stoltenberg, şunları kaydetti:
“Onay için hızlı bir oylama yapılmasını ve İsveç’i çok yakında tam bir NATO Müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la hafta sonu yaptığımız görüşmede de ifade ettiğim üzere, bu durum tüm İttifak’ı daha güçlü ve daha güvenli kılacaktır.”
Stoltenber, 24 Ekim’de İsveç’i ziyaret ederek Başbakan Ulf Kristersson ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisinin borsa krizinden "temizlenerek" çıkacağı sözünü verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrasında borsa krizini olduğundan hafif göstermek istedi ama Özel "Yakalandınız" diye yanıtladı.
Türkiye'nin bütün taraflarla konuşma avantajı var ama İran ile ABD arasındaki Hürmüz pazarlığının İsrail seçimleri…
Meclis Başkanı Kurtulmuş, borsa/fon krizinin "yolsuzluklar ve spekülasyonlara" ek olarak ekonomik güvenlik sorunu olduğunu söyledi.
Borsa/fon skandalı patlamadan bir gün önce paralarını çeken Kaya çifti dört ayda paralarını 13,3 katına…
Borsa/fon skandalında Pusula dosyası açıldı ama Tera dosyası hâlâ açılmayı bekliyor. Şimdi gözler Salı günü…