Siyaset

Erdoğan dozu arttırdı: Hamas terör değil kurtuluş örgütüdür

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değil kurtuluş örgütüdür” sözleri beklenen bir çıkış değildi; uluslararası yankı bulması kaçınılmaz görünüyor. Erdoğan AK Parti Grubundaki konuşmasını yapmak için kürsüye yürürken. (Foto: TCCB)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistinli Hamas örgütünü “bir terör örgütü olarak değil, kurtuluş gurubu” olarak gördüğünü söyledi. 25 Ekim’de AK Parti TBMM Grubuna hitabını neredeyse tamamen Gazze Krizine ayıran Erdoğan şöyle konuştu:
• “Savaş uçaklarıyla gece gündüz şehirleri bombalayan, binalarıyla sokakları ateşe boğan, tanklarıyla silahlarıyla saldırıyı gerçekleştiren başka ülke bulamazsınız. İsrail ve dünyaya sesleniyorum. Ey İsrail! Sen bir örgüt olabilirsin, Batı’nın sana borcu çok, ama Türkiye’nin sana borcu yok.
• “Bu İsrail çocukları öldürüyor, o çocukların halini gördük, bunların paramparça oluşuna asla izin vermeyiz, çünkü insanlıktan nasibimizi aldık. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur.”
Gazze’de yaşanan katliamın gerisindeki faillerin İsrail’e sınırsız destek verenler olduğunu söyleyen Erdoğan, İsrail’in de kendi kalıcı güvenliğinin yolunun sürekli askeri operasyonlardan geçmediğini artık anlaması gerektiğini vurguladı.

İsrail planları iptal

Türkiye’nin Yahudi düşmanlığına, anti-Semitizme kapalı olduğunu söyleyen Erdoğan buna örnek olarak 500 yıl önce İspanya’da Engizisyondan kaçan Yahudilere Türklerin kucak açtığını ve bugün İsrail yönetimine destek olanlar bölgeden ayrıldığında İsrail halkına gerektiğinde kucak açacağın da yine Türkler olacağını söyledi. Erdoğan, ABD’yi ismen anarak şunları şöyledi:
• “Ey İsrail yanına ister Amerika’yı al ister Batı’yı. Amerika adaletle hükmedilmesini istemediği için o da kaybedecek. Bütün bir mesele adil bir dünyanın kurulmasından geçer. Her gün alçakça öldürülen yüzlerce çocuk kadınlara sırtını dönen alçaklar için artık konuşma vakti gelmiştir.”
İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde 20 Eylül’de New York’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesine de değinen Erdoğan şöyle devam etti:
• “Ben bu Netanyahu’nun bir kere elini sıktım. Tabii iyi niyetimiz vardı, suistimal etti. İsrail’e gitme planımız vardı gitmeyeceğiz iptal.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısıyla başlayan gelişmeler olmasaydı, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın o hafta Avrupa’ya doğal gaz satışı için boru hattı görüşmeleri amacıyla İsrail’e gitmesi bekleniyordu.

“İnsani, siyasi ve askeri”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in kendi kalıcı güvenliğinin de BM kararlarında da yer aldığı üzere, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere Filistin ve İsrail devletinin haklarının korunacağı iki devletli çözümde olduğunu görmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan bu çerçevede oluşturulacak uluslararası garantörlük sistemine Türkiye’nin “insani, siyasi ve askeri” katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı.
Katar’daki temasları ardından konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da iki devletli çözümü kabulü için Batı ülkelerinin İsrail’e telkinde bulunmanın ötesinde artık “baskı uygulaması” gerektiğini söyledi.
Erdoğan’ın “Hamas terör değil kurtuluş örgütüdür” sözleri beklenen bir çıkış değildi. Çıkışın uluslararası planda yankılara yol açması kaçınılmaz görünüyor. Ankara, 7 Ekim saldırısı ardından Hamas siyasi temsilcilerinden ülkeyi terk etmelerinin istendiği haberlerini yalanlamıştı.

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

9 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

11 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

12 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

2 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

2 gün ago