Siyaset

Büyük Filistin Mitingi’nde Erdoğan: “İsrail açıkça savaş suçu işliyor”

21 gündür İsrail’in yoğun bombardımanı altındaki Gazze’ye destek amacıyla AK Parti tarafından İstanbul’da düzenlenen Büyük Filistin Mitingi’nde konuşan Erdoğan “İsrail açıkça savaş suçu işliyor” dedi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısını yaptığı ve İsrail’in saldırıları sebebiyle Filistin’e destek amacıyla düzenlenen Büyük Filistin Mitingi 28 Ekim’de İstanbul’da yapıldı. Mitingde konuşan Erdoğan, “İsrail açıkça savaş suçu işliyor” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanı devam ederken Türkiye’de AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın organizasyonu ile Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nda Filistine destek mitingi düzenlendi.

Mitingde konuşan Erdoğan, “İsrail açıkça savaş suçu işliyor. İsrail seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığı içindeyiz. Çalışmasını yapıyoruz ve savaş suçlusu olarak İsrail’I dünyaya tanıtacağız,” dedi.

Erdoğan, “Batılı liderler bırakın buna tepki göstermeyi, İsrail’e ateşkes çağrısı bile yapmıyor. Ne kadar çocuk, kadın, yaşlı ölmesi lazım ki siz ateşkes ilan edin?” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e hava ve kara saldırısının ardından İsrail “savaş durumu” ilan etmiş, Gazze’ye hava saldırısı başlatmıştı. O tarihten bu yana İsrail’in Gazze’ye kesintisiz bombardımanı sürüyor. Bölge “tam abluka” altına alındı, elektrik ve su tedariki kesildi. Gazze’ye insani yardım ise ancak on gün sonra diplomatik çabaların sonucunda ulaşabildi. İsrail’in kontrolü altında olmayan tek sınır olan Refah Sınır kapısından geçen yardımların devamlılığı için çalışmalar sürdürülüyor.

Atatürk Havalimanı’nında yapılan Millet Bahçesi’nde düzenlenen mitinge MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş katıldı.

Mitingin başlangıcında Gazze’de öldürülenler için Kur’an okundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua etti. Ünlü şarkıcı Yusuf İslam da bir konuşma yaptı.

“İsrail sen bir işgalcisin”

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Maalesef ülkemin siyasileri içerisinde Hamas’ı Netanyahu’ya bırakan talihsizler var. Netanyahu nasıl teröristse Hamas’ta teröristmiş. Yazıklar olsun. Hamas nedir, Hamas kimdir bundan bi haber olan bedhahlar talihsizler var. Onlara ülkemde oy atanlar da şu anda iyi düşünmesi lazım.”

“Hamas terör örgütü değildir dedim ya, bundan İsrail çok rahatsız oldu. Zaten başka bir şey beklemiyorduk. Bunu söyleyeceğinizi biliyorduk. Bunu bildiğimiz için de açık ve net olarak ifade ettik. Ve inşallah ne diyoruz, biz buna iman etmişiz, buna imanımız var. Galip olan sadece Allah’tır.”

“1947’de Gazze, Filistin buralar neydi, bugün ne? İsrail sen buralara nasıl geldin, nasıl girdin? Sen bir işgalcisin, sen bir örgütsün. Dolayısıyla Türk milleti bunu biliyor. Batı sana borçlu ama Türkiye’nin sana borcu yok. Onun için bu kadar rahat konuşuyoruz. Türkiye sana borçlu olmadığı için Erdoğan böyle konuşuyor. Ama ne yazık ki batının her ülkesi sana borçlu. Borçlu olduğu için de konuşamıyorlar. Seni ziyarete geliyorlar. Ziyarete gelerek senden adeta af diliyorlar. Bizim böyle bir derdimiz yok. Biz mazlumlardan yanayız.”

Mitinge katılım yüksekti. Katılımcılar Filistin ve Türk bayrağı taşıdı.

“Gazze’deki katliamın en büyük sorumlusu Batı’dır”

“Ukrayna’da ölenler için gözyaşı döktünüz de, Gazze’de ölen bu yavrular için niçin sesiniz çıkmıyor? Ey batı size sesleniyorum, siz yeniden bir hilal-haçlı mücadelesi mi estirmek istiyor sunuz? Eğer böyle bir gayretin içerisindeyseniz biliniz ki bu millet ölmedi.
Gazze’deki katliamın da en büyük sorumlusu işte bu batıdır. Varlıklarına kendi evlerinde bile tahammül edilemeyen kimi vicdanlı sesleri bir kenarda tutacak olursak Gazze’de yaşanan katliam topyekün batının eseridir.”

“Çocuk katillerine verdikleri tam desteği demokrasi, insan hakları, adalet gibi kavramlarla gizlemeye çalışmaları da ayrı bir komedidir. Herkes biliyor ki İsrail bölgede sadece günü geldiğinde feda edilecek bir piyondur. Daha düne kadar uğradıkları mezalim üzerinden dünyayı ayağa kaldıranların bugün sergiledikleri sınırsız zalimliği başka türlü izah etmek mümkün değildir. Bölgede oynanan oyunun asıl sahipleri İsrail yönetiminin şımarıklıklarına kol kanat gerenlerdir. Çünkü İsrail onlara rağmen adım atamaz. Atmaya kalksa bile üç gün dayanamaz çöker. Batı kendi elini kirletmeden kimi zaman parayla satın alarak, kimi zaman fitne ile birbirine düşürerek, kimi zaman İsrail örneğinde olduğu gibi suçlarının üstlerini örterek araç kullanmayı alet kullanmayı sever.”

“İsrail açıkça savaş suçu işliyor”

“Batı dünyası Gazze’deki çocuk, kadın, masum katliamını meşrulaştırmak için siyasetçisinden medyasına seferber oldu. İsrail tam 22 gündür açıkça savaş suçu işliyor. Şimdi İsrail biz de seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz. Şimdi bunun hazırlığı içindeyiz, bunun çalışmasını yapıyoruz ve savaş suçlusu olarak İsrail’i dünyaya tanıtacağız. Ama batılı liderler bırakın buna tepki göstermeyi İsrail’e ateşkes çağrısı dahi yapmıyor. Ey batı, ne kadar çocuk ölmesi lazım? Ne kadar kadın ölmesi lazım? Ne kadar yaşlı ölmesi lazım ki siz ateşkesi ilan edin. Bu son tavrı ile batının günah defteri bir kez daha boyunu fersah fersah aşmıştır. Elbette her ülkenin kendini savunma hakkı vardır. Tamam da adalet nerede? Gazze’de savunma değil açık ve alçak bir katliam yürütülmektedir.”

“Gazze halkını bir silah gibi kullandıkları açlıkla, susuzlukla, yakıtsızlıkla, sağlık hizmetlerini çökerterek topluca yok etmek peşindeler.”

İsrail’e çağrı: “diyalog çağrımıza kulak verin”

“Geçtiğimiz günlerde İsrail yönetimine yaptığım çağrıyı burada bir kez daha ifade ediyorum. Boyunuzu da, çapınızı da, yüreğinizi de aşan zırvalarla, tavırlarla, sözlerle Türk milletinin merhamet duygularını törpülemeyin. Emin olun tıpkı atalarınız gibi sizler ve sizlerin çocukları ileride buna ihtiyaç duyacak. Türkiye’ye ihtiyaç duyacak. O gün size uzanacak elleri yana düşürmemek için gelin bugün bize kulak verin. Gelin bugün mazlumlara yardım ulaştırma talebimize, barışı tesis etmek için diyalog kapılarını açma çağrılarımıza kulak verin. Gelin bugün kendinizin ve çocuklarınızın geleceği için hayatınızda ilk defa hayırlı bir adım atın. Biz adil bir barışın kaybedeni olmayacağına olan samimi inancımızla hareket ediyoruz. Muhataplarımızı da aynı anlayış etrafında buluşmaya çağırıyoruz.”

“Ey İsrail oylama yapıldı Birleşmiş Milletler’de ne oldu? 120 ülke size ne dedi? Ateşkes için evet diyin dedi. 40 ülke çekimser kaldı. 13-14 tane ülke İsrail’in yanında yer aldı. Yani İsrail sen dünyada yalnızlığa mahkumsun. Bundan sonra da mahkum olacaksın. Görünen bu, ne yaparsan yap. Şu anda Birleşmiş Milletler bu kararı vermek suretiyle güzel bir adım attı.”

“Sivilleri hedef almak ahlaka ve hukuka sığmaz”

“İsrail topraklarındaki sivillere yönelik saldırıları biz de doğru bulmuyoruz, bunu her vesileyle ifade ettik. Savaşın bir ahlakı ve hukuku var. Sivilleri hedef almak bu ahlaka ve hukuka sığmaz. İsrail topraklarında kaç sivilin hayatını kaybettiği bile şu ana kadar doğru dürüst açıklanmadı. Ama her ne şekilde olursa olsun hayatını kaybeden her sivil için biz üzüntülüyüz. Ama İsrail’in böyle bir derdi var mı? İsrail’in insan öldürme noktasında en ufak bir derdi yok. Çünkü açık ve net biz öldürmeyi iyi biliriz öyle diyorlar. Ama bilesiniz ki bunun bedelini eninde sonunda ağır ödeyeceksiniz. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Bu çocukların, bu kadınların, bu Gazzeli’nin ahı sizi bir gün vuracaktır. Ben şu anda milletimin burada gösterdiği şu duruşu ve inanıyorum ki gönül dünyanızdan gelen şu öfkeyi şahsım, milletim adına gerçekten selamlıyorum ve karşınızda ben de gerçek manada eğiliyorum. Gazze’de çocukların, kadınların, masum insanların hunharca katledilmesi karşısında bizim durmamız mümkün değil.”

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

10 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

14 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

17 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

18 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

1 gün ago