Siyaset

CHP’de Özel dönemi siyasette hangi dengeleri değiştirmeye aday?

“Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesiyle CHP’de yeni bir dönem daha ilk günden başladı sayılır. CHP’de niyetlenilen bu değişimin CHP dışındaki muhalif kesimleri ve 31 Mart yerel seçimlerine doğru parlamenter siyasette bazı dengeleri, bazı dizilimleri değiştirmesi kaçınılmaz görünüyor.” (Foto: Özgür Özel/X)

Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesiyle CHP’de yeni bir dönem daha ilk günden başladı sayılır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun girişimiyle Temmuz ayında düzenlenen zoom toplantılarına katılan Kemal Kılıçdaroğlu dönemi kurmaylarından çoğu Parti Meclisinde yer bulamamış görünüyor. Özel onların yerine il başkanları, ilçe başkanları, akademi dünyasından isimlere yer vermiş görünüyor.

Ancak CHP’de niyetlenilen bu değişimin CHP dışındaki muhalif kesimleri ve 31 Mart yerel seçimlerine doğru parlamenter siyasette bazı dengeleri, bazı dizilimleri değiştirmesi kaçınılmaz görünüyor.

Erdoğan: değişen bir şey yok

Önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Özel’in seçilmesine verdiği ve bugün iktidar çizgisindeki medyanın birinci sayfa ve köşelerine yansıyan tepkiyle başlamak gerekiyor. Erdoğan’a göre “Al birini vur diğerine”; Kılıçdaroğlu ile Özel’in bir farkı yok. Çünkü her ikisi de konuşmalarında Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala’ya selam göndermiş. Erdoğan “Benim düşman gördüğümü düşman görmeyen de düşman saflarda sayılır” gibi adeta tekfirci bir ölçüt ortaya koyarak aslında CHP’deki değişim ve yenilenme niyetinden rahatsızlığını belli ediyor.

Erdoğan, CHP’de değişim niyetinin, parti üyeleri tarafından genel başkana rakip çıkan bir kongrede seçim yoluyla galip geldiğini görmek istemiyor. Çünkü CHP kurultayında -bütün aksaklıklarına, hatalarına rağmen- görülen parti-içi demokrasi işleyişi, başta AK Parti ve MHP olmak üzere şu anda Türkiye’deki neredeyse bütün ana akım parti kongrelerinde görülen tek aday, oybirliğiyle seçim modeline karşı bir örnek oluşturuyor.

Erdoğan’ı rahatsız eden bir başka neden de CHP’de Genel Başkan değişikliğinin Mayıs seçimleri yenilgisi ardından bütün muhalif kesimlerde görülen yılgınlığı dağıtma ihtimalidir.

CHP’de öncelik toparlanma

Son dönemde Kılıçdaroğlu’na yönelik en büyük eleştiriler arasında partiyi bir grup danışmanla yönettiği iddiası vardı. Hatta Kurultay’da Kılıçdaroğlu’nun “sırtından hançerlenme” iddiasına yanıt veren Özel, seçildiği takdirde Genel Merkezdeki “sağcı danışmanlar katının boşaltılacağı” sözünü vermişti; o kat artık CHP ilçe başkanlarının kullanımına verilecekti.

Özel’in seçilmesi ardından ilk toplantıyı, daha PM seçimleri başlamamışken il başkanlarıyla yapması da örgütü arkasına alma amaç ve ihtiyacını gösteriyor.

Bu çerçevede son dönemde isteyerek ya da isteği dışında CHP’den ayrılan isimlerin yuvaya dönüşü için de gündeme alınacak gibi. Akla ilk gelen isim “Atatürk gelse Kurultay’ı alamaz, çünkü sistem dönüştürüldü” diyen, ancak Özel’il ilk tebrik edenlerden olan Memleket Partisi lideri Muharrem İnce.

Öte yandan Özel-İmamoğlu ekibinin, en azından şu aşamada siyaseti milletvekilliği, milletvekilliğini de meslek gibi gören, 5, 6, 7 dönem milletvekili olup devamını isteyen isimleri öne çıkarması hata olur. Özel kendisi de 5’inci dönem milletvekilliğinde ama o artık Genel Başkan. CHP’de 44 yılı bulan seçim başarısızlıkları zincirinde bu durumun payı var.

Yerel seçimler, İYİ Parti

Özel, seçilmesi ardından teşekkür konuşmasında CHP’de yerel seçimlere yönelik seferberlik istedi.

Bu seferberlikte kuşkusuz mevcut Büyükşehir Belediye Başkanlarına, önemli, ilçelerin belediye başkanlarına da il ve ilçe başkanları gibi önemli rol düşecek.

Belediye başkanları arasında Kılıçdaroğlu’na destek vermiş olanların, seçimin sıcaklığı geçtikten sonra yeni Genel Merkez ile uyumlu çalışacakları tahmin edilebilir. İstanbul’da bu bütünleşme zaten -Kurultay sonucunda da anahtar önem taşıyan İstanbul İl Kongresiyle sağlanmış durumda. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığı konusunda sorun çıkmaması, yeni İl Başkanının da onunla uyumlu çalışması bekleniyor.

Önemli bir nokta da 2019 yerel seçimlerinin kazanılmasını sağlayan CHP-İYİ Parti işbirliğinin yeniden kurulup kurulmayacağı. Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’nu bencillikle suçlaması, Kılıçdaroğlu’nun da Kurultay’da onu “sırtından hançerlemekle” suçlaması, Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP ile artık köprü kurulamayacağını gösteriyordu.

Şimdi durum değişebilir. Akşener’in Özel’e tebrik mesajı yeni ve artık eskisinden farklı olmak zorunda bir ittifakın olmasa da işbirliğinin zeminini oluşturabilir.

Bunun ilk işaretlerini halen TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen 2024 Bütçe görüşmelerinde görebiliriz.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Erdoğan’dan beri 5’inci ABD Başkanı: Türkiye için ne fark edecek?

ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…

3 saat ago

Devlet aklı buraya kadar: Ahmet Türk’e de kayyum. Sırada İmamoğlu mu?

İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…

1 gün ago

CHP yürüyüş hızını keserse Adalet Yürüyüşünün tekrarı olur

Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…

2 gün ago

ABD İsrail savunması için İran’a karşı Orta Doğu’ya B-52’leri gönderdi

ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…

2 gün ago

Erdoğan’dan İmamoğlu ve Özel’e 1’er milyonluk tazminat davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…

3 gün ago

Avrupa Komisyonu Türkiye raporu: “Toprağı bol olsun”

Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…

3 gün ago