Ekonomi

Bedava doğalgaz müjdesinin uygulamasındaki adaletsizlik

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile getirilen mutfak ve sıcak su üretimi için kullanılacak doğalgaz indirimi, merkezi su ısıtma sistemi olan binalarda uygulanamıyor. 

Kendi çapımda sürdürdüğüm bir mücadeleyi paylaşmak, tartışmaya açmak, doğru olduğuna inandığım yöntemle düzeltilmesi için ilgilileri göreve çağırmak istiyorum.

Bilindiği gibi, 1 Mayıs 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 1 yıl boyunca doğalgaz faturamızdan, mutfak ve sıcak su üretimi için yapılacak harcamadan her ay 25 sm3’e karşılık gelen bedelin düşülmesi kararlaştırılmıştı. 

Karara göre 01.05.2024 tarihine kadar tahakkuk edecek faturalarda aylık 25 sm³ doğal gaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedellerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar bütçesinden karşılanacağı belirtilmişti.

Bu noktada, ocak kullanımı aboneliği bireysel, ancak sıcak su üretimi merkezi kazan dairesinden karşılanan toplu yapılarda nasıl bir yöntem uygulanacağını merak etmekteydim.

Süreç içerisinde, yöneticisi de olduğum sitede, bireysel aboneliğimiz üzerinden, ortalama 2 sm³’ü geçmeyen tüketim bedelinin mahsup edildiğini, ancak merkezi kazan dairemizdeki sayaçtan bu amaca uygun bir indirim yapılmadığını farkettim.

Merkezi sistemde nasıl uygulanacak?

Merkezi sistem ile sıcak suyunu üreten, bireysel abonelikleri sadece ocak kullanımı için olan konutlar açısından uygulama hatası olduğunu düşünerek, Cimer üzerinden başvuruda bulundum.

Bu noktada, Cimer’in çok hızlı işlediğini söylemek durumundayım. Dilekçem önce EPDK, ardından aynı gün içinde Başkent Doğalgaz’a iletildi.

Başkent Doğalgaz kendisine tanınan 15 günlük süreyi sonuna kadar kullanarak, cevap yazısında EPDK tarafından belirlenen uygulama esasları çerçevesinde hareket edildiğini şu şekilde belirtti:

Merkezi sistem abonelerimize uygulanacak indirim miktarı, anılan Usul ve Esasların 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan merkezi ısıtma sistemi müşterilerine uygulanacak tüketim indirim miktarı, merkezi ısıtma sistemine bağlı konut, ibadethane ve cemevi toplam sayısından bireysel aboneliği olan konut, ibadethane ve cemevi sayısı düşüldükten sonra kalan sayının 25 Sm³ ile çarpılmasıyla bulunur ve bu tüketime tekabül eden sistem kullanım bedelleri ile diğer tutarlar merkezi ısıtma sistemi müşterisine tahakkuk ettirilecek faturada bu madde çerçevesinde indirime konu edilir.

EPDK, hazırladığı yönetmelikte, bireysel aboneliği olan konutları düştükten sonra, kalan abone sayısı için merkezi doğalgaz sayacında indirim yapılmasını öngörmüş.

Şimdi soru şu: merkezi sistemle ısıtılan bir yapıda, abonelikleri sadece ocakta yemek pişirmek için olan konutların, sıcak su üretimi için gerekli olan ve asıl harcama kalemini oluşturan doğalgaz bedeli nasıl mahsup edilecek? Neden edilmiyor?

Muafiyet hakkı tam kullanılamıyor

Konuyu örnekleyerek devam edelim. Yöneticisi olduğum sitede 49 bağımsız bölüm bulunuyor. Bu dairelerin doğalgaz aboneliği sadece mutfak ocağı kullanımı için.  Dairelerde kombi veya diğer bir sıcak su üreticisi yok. Kullanma sıcak suyu, merkezi kazan dairesinde kazanlarda üretiliyor.

1- Bireysel aboneliğime 25-09-2023 tarihinde gelen faturadaki harcama miktarı 2,75 sm³’. Hakkım olan 22.25 m³ harcamanın bedelinin ana sayaçtan kesilmesi gerekir, çünkü ben sıcak su üretimi için, site yönetimine gelen fatura bedeli içindeki payımı ödemek zorundayım.

2- Ağustos ayı için, sitemiz sayacına 7.376,92 TL, Temmuz ayı için ise 7.505,29 TL doğalgaz ücreti geldi. Bu da dairelerin sıcak su üretimi için.

3- Sitemiz dairelerine gelen bazı örnek faturalardaki harcama değerleri şu şekilde:
– 2023/08 dönemi: 0,577 m³
– 2023/09 dönemi: 1,461 m³
– 2023/09 dönemi: 0,494 m³
– 2023/09 dönemi: 2,623 m³
– 2023/08 dönemi: 3,456 m³

Bu gibi örnekler çoğaltılabilir ve ocak harcama miktarının hangi seviyede olduğu görülebilir.

Bu durumda, 25 sm³ için olan ücret muafiyeti hakkımızı tam olarak kullanamamış durumdayız. Zira sitemiz kazanlarından üretilen ve dairelere ulaştırılan sıcak su için ödenen doğalgaz bedelinden bireysel hakkımıza karşılık gelen indirim yapılmamaktadır.

Merkezi sistemli binalar için haksızlık oluştu

Bence doğru yöntem, bireysel ocak aboneliklerinde kullanılan ve muaf edilen doğalgaz miktarının toplanarak, geri kalan kullanım hakkının merkezi sayaçtan düşülmesidir.

Cumhurbaşkanlığı tarafından ücretsiz doğalgaz kullanımına yönelik niyet tam olarak gerçekleşememiştir.

Uygulamada merkezi sistemli binalar için haksızlık oluşmuştur.

Örneğin 49 daireli sitemizde fatura örneklerinden de görüleceği üzere ortalama 2.5 m³ kullanım olduğu kabul edilirse:

49 x 2.5 = 122.5 m³ dairelerin ocak kullanım miktarı
49×25 = 1.225 m³ toplam muafiyet hakkı
1.225-122.5= 1102.5 m³’ün merkezi sayaçtan düşülmesi gereklidir.

Doğalgazın m³ fiyatını 5 TL aldığımızda: 49 dairelik sitemiz için ayda 5.500 TL, 1 yıl için yaklaşık 66,000 TL’lik bir bedel sözkonusu.

EPDK’nın hazırladığı uygulama yönetmeliğinin bu haksızlığı giderecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Başkent Doğalgaz A.Ş.’den gelen cevap sonrası, şikayetimi bu sefer, EPDK’ya yazdığım bir dilekçe ile devam ettirdim. Geri dönüşlerini bekliyorum.

Bu konuda, adaletli bir çözüme öncülük etmeleri için, ana muhalefet partisinin gölge kabinesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev almış olan Deniz Yavuzyılmaz’ı da konuyu incelemeye davet ediyorum.

Kademeli doğalgaz uygulaması ile haksızlığa uğramış olan, aslında özendirilmesi gereken, merkezi sistemle ısıtılan binalar bu uygulamada da yeni bir haksızlık ile karşı karşıya kalmıştır. Umarım düzeltilir ve bu bedeller geri ödenir.

 

Filiz Pehlivan

Makine Mühendisi

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

7 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

8 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

1 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago