Siyaset

Erdoğan’ın 50+1 çıkışı Meclis’te de karşılık bulmadı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan yüzde 50+1 şartının kaldırılması için Anayasa değişikliği yapılması konusundaki önerisi TBMM’de karşılık bulmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan yüzde 50+1 şartının kaldırılması için Anayasa değişikliği yapılması konusundaki önerisi TBMM’de karşılık bulmadı.

AK Parti’nin Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uygulamayı savunmasının ardından muhalefet kanadı da 50+1 uygulamasının kaldırılması için yapılacak Anayasa değişikliği için AK Parti’ye destek vermeyeceğini açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve İYİ Parti liderleri Erdoğan’ın sözlerine karşı çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Kasım’da Almanya ziyareti sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı seçilmek için Anayasa’da belirtilen yüzde 50+1 şartını tartışmaya açmış, “Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır,” demişti.

Erdoğan, “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur” demişti.

Bahçeli: “Muhtar seçmiyoruz, Başkan seçiyoruz”

Erdoğan’ın sözleri üzerine gözler ilk olarak bu şartın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirildiği 2017 Anayasa değişikliği ile getirilmesini savunduğu bilinen MHP lideri Devlet Bahçeli’ye çevrildi.

Anayasa değişikliği yapıldığı sırada bu şart yine tartışma yaratmış, Bahçeli’nin ısrarı, MHP’nin Cumhur İttifakı’ndaki pozisyonunu sağlamlaştırma çabası olarak yorumlanmıştı.

MHP Lideri Bahçeli, Erdoğan’ın sözlerine cevabı 21 Kasım’da partisinin grup toplantısında verdi ve uygulamayı savundu.

“Belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz,” diyen Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1’dir. Halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM’den güvenoyu almadığı için yönetimde istikrar ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal olacak şeklidir. Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur’un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz. Cumhur İttifakı olarak yeni sistemin doğasını zedelemeyecek onarımın uzlaşmayla yapılacağı inancındayım. Cumhur İttifakı olarak konuşarak, ortak yolun, makul çözümün anlayış ve uzlaşmayla yapılacağı inancına da sahibiz,” dedi.

MHP Lideri, “Siyasi hayatımız boyunca hiç kimsenin sırtına binmedik. Hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik. Onun bunun sırtından geçinen keneler bizi anlayamaz. Yük aldık yük olmadık. Önce ülkem ve milletim demekten de asla vazgeçmedik,” dedi.

Muhalefette de karşılık bulmadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel, Anayasa değişikliğine sert bir dille karşı çıktı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Özel, “Sayın Erdoğan sen ne değiştireceksin bilmiyorum. Sistem mi değiştireceksin, ortak mı değiştireceksin, ittifak mı değiştireceksin, Rahmetli Erbakan’a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin? Ne değiştirirsen değiştir ama emin ol bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin,” dedi.

Erdoğan’ın önerisine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) de karşı çıktı.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Erdoğan’ın oyları düştüğü için anayasayla oynamasına ihtiyacımız yok, bu nedenle bu tartışmalar içinde bu şekilde yerimizi alacağız,” dedi.

Hatimoğulları, “Erdoğan anayasayı canı istediğinde buruşturulacak kağıt, canı istediğinde oynanacak oyuncak zannediyor. 50+1’i sen getirdin. AKP iktidarı tek adam rejiminin inşa edilmesinin öncülüğünü yaptı. Onun şahsi öncülüğü senin şahsında cisimleşti. 50+1 bizim için erkek+erkek demektir. Bu 40+1’e de inse erkek+erkek demektir. HEDEP olarak bütün siyasi partilerin doğrudan temsil hakkını savunuyoruz. Demokratik bir sisteme ihtiyacımız var,” dedi.

22 Kasım’da partisinin meclis grubuna seslenen İYİ Parti lideri Meral Akşener Anayasa değişikliği tartışmalarına noktayı koydu.

Akşener, “Sayın Erdoğan; eğer ki bu açıklamayı yapmaktaki amacın; anayasa değişikliğinin, arkasına sığınıp; sistem ile birlikte, 2 dönem kuralını değiştirmekse işte o zaman, hiç kusura bakma, çok beklersin. Eğer ki, tüm bunları; bir kez daha aday olabilmek için yapıyorsan hiç kusura bakma, çok beklersin” dedi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Mali sıkıyönetim yılı: 2025’te emekli ve emekçiye iyi haber yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabinesinin 2025 yılının 6 Ocak’taki ilk toplantısında gündeminde yeni emekli maaşları da…

15 saat ago

“Gömmezlerse gömülecekler” söyleminin kodları: Erdoğan ne istiyor?

“Bölücü caniler ya bir an önce silahlarını gömecekler ya da silahlarıyla birlikte toprağa gömülecekler. Bunun…

2 gün ago

Yeşil ve gri pasaport muamması: AB’ye vizesiz seyahat sancısı

Hükümetin yeşil ve gri pasaportu aşırı kullanımla, bu pasaport sahiplerinin yurtdışı seyahatlerinde Türk vatandaşlarına uygulanan…

2 gün ago

Yeni kararname: Çevre politikaları merkezileşiyor

Biyoçeşitlilik, gezegenimizdeki yaşamın en karmaşık ve hayati yönlerinden biri olarak tanımlanabilir; gezegenin sağlığı için oksijen,…

3 gün ago

Engelli araç düzenlemesi tartışma yarattı: “Mehmet Şimşek yanlış anlamış”

TBMM'de kabul edilen 7537 sayılı kanun ile engelli araç alımına yeni kısıtlamalar getirildi. Düzenlemeye göre,…

3 gün ago

Enflasyon yüzde 44, emekli ve memur maaşları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon hesaplamalarını açıkladı. TÜİK'in rakamlarına göre Aralık'ta Tüketici Fiyat…

4 gün ago