Siyaset

Erdoğan’ın 50+1 çıkışı Meclis’te de karşılık bulmadı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan yüzde 50+1 şartının kaldırılması için Anayasa değişikliği yapılması konusundaki önerisi TBMM’de karşılık bulmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan yüzde 50+1 şartının kaldırılması için Anayasa değişikliği yapılması konusundaki önerisi TBMM’de karşılık bulmadı.

AK Parti’nin Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uygulamayı savunmasının ardından muhalefet kanadı da 50+1 uygulamasının kaldırılması için yapılacak Anayasa değişikliği için AK Parti’ye destek vermeyeceğini açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve İYİ Parti liderleri Erdoğan’ın sözlerine karşı çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Kasım’da Almanya ziyareti sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı seçilmek için Anayasa’da belirtilen yüzde 50+1 şartını tartışmaya açmış, “Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır,” demişti.

Erdoğan, “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur” demişti.

Bahçeli: “Muhtar seçmiyoruz, Başkan seçiyoruz”

Erdoğan’ın sözleri üzerine gözler ilk olarak bu şartın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirildiği 2017 Anayasa değişikliği ile getirilmesini savunduğu bilinen MHP lideri Devlet Bahçeli’ye çevrildi.

Anayasa değişikliği yapıldığı sırada bu şart yine tartışma yaratmış, Bahçeli’nin ısrarı, MHP’nin Cumhur İttifakı’ndaki pozisyonunu sağlamlaştırma çabası olarak yorumlanmıştı.

MHP Lideri Bahçeli, Erdoğan’ın sözlerine cevabı 21 Kasım’da partisinin grup toplantısında verdi ve uygulamayı savundu.

“Belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz,” diyen Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1’dir. Halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM’den güvenoyu almadığı için yönetimde istikrar ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal olacak şeklidir. Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur’un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz. Cumhur İttifakı olarak yeni sistemin doğasını zedelemeyecek onarımın uzlaşmayla yapılacağı inancındayım. Cumhur İttifakı olarak konuşarak, ortak yolun, makul çözümün anlayış ve uzlaşmayla yapılacağı inancına da sahibiz,” dedi.

MHP Lideri, “Siyasi hayatımız boyunca hiç kimsenin sırtına binmedik. Hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik. Onun bunun sırtından geçinen keneler bizi anlayamaz. Yük aldık yük olmadık. Önce ülkem ve milletim demekten de asla vazgeçmedik,” dedi.

Muhalefette de karşılık bulmadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel, Anayasa değişikliğine sert bir dille karşı çıktı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Özel, “Sayın Erdoğan sen ne değiştireceksin bilmiyorum. Sistem mi değiştireceksin, ortak mı değiştireceksin, ittifak mı değiştireceksin, Rahmetli Erbakan’a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin? Ne değiştirirsen değiştir ama emin ol bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin,” dedi.

Erdoğan’ın önerisine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) de karşı çıktı.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Erdoğan’ın oyları düştüğü için anayasayla oynamasına ihtiyacımız yok, bu nedenle bu tartışmalar içinde bu şekilde yerimizi alacağız,” dedi.

Hatimoğulları, “Erdoğan anayasayı canı istediğinde buruşturulacak kağıt, canı istediğinde oynanacak oyuncak zannediyor. 50+1’i sen getirdin. AKP iktidarı tek adam rejiminin inşa edilmesinin öncülüğünü yaptı. Onun şahsi öncülüğü senin şahsında cisimleşti. 50+1 bizim için erkek+erkek demektir. Bu 40+1’e de inse erkek+erkek demektir. HEDEP olarak bütün siyasi partilerin doğrudan temsil hakkını savunuyoruz. Demokratik bir sisteme ihtiyacımız var,” dedi.

22 Kasım’da partisinin meclis grubuna seslenen İYİ Parti lideri Meral Akşener Anayasa değişikliği tartışmalarına noktayı koydu.

Akşener, “Sayın Erdoğan; eğer ki bu açıklamayı yapmaktaki amacın; anayasa değişikliğinin, arkasına sığınıp; sistem ile birlikte, 2 dönem kuralını değiştirmekse işte o zaman, hiç kusura bakma, çok beklersin. Eğer ki, tüm bunları; bir kez daha aday olabilmek için yapıyorsan hiç kusura bakma, çok beklersin” dedi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

3 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

22 saat ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında öldü

İran devlet medyası, İran'ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kendisini ve beraberindekileri taşıyan helikopterin ülkenin kuzeybatısındaki…

2 gün ago