Siyaset

Putin’in özel yatı Türkiye’de onarımda mı?

Rus muhalif işadamı ve eski oligark Mikhail Borisoviç Hodorkovski, kendi sitesi Dosier Center’da yayınlanan bir haberde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel yatı Victoria’nın Türkiye’de onarımda olduğunu iddia etti. (Foto: Dosier Center)

Rus muhalif işadamı ve eski oligark Mikhail Borisoviç Hodorkovski, kendi sitesi Dosier Center’da yayınlanan bir haberde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel yatı Victoria’nın Türkiye’de onarımda olduğunu iddia etti.

Sosyal medya hesabından iddiayı duyuran Hodorkovski, “Vladimir Putin’in yatını bir NATO ülkesinin donanma tershanesine yanaşmış halde bulduk,” ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin’in 71 metrelik Victoria adlı özel yatının bir ay önce Soçi limanından ayrıldığını, daha sonra İstanbul’da Tuzla limanına doğru bakım için yola çıktığını iddia eden Hodorkovski, yatı “Putin’in Ukrayna’ya gönderdiği savaş silahlarının birçoğunda olduğu gibi gövdesindeki ayırt edici V harfinden tanımlayarak bulduklarını” belirtti.

Dosier Center’daki incelemede, Victoria’nın 21 Ekim’de Soçi’den ayrıldığı, iki gün sonra İstanbul’daki tershanenin batısına demirlediği yazıyor. Buna göre yat, 25 Ekim sabahı rıhtıma taşındı ve AIS vericisini kapattı.

Putin’in yatı, arkadaşı Timchenko üzerine

Hodorkovski’nin iddialarına göre Victoria, Rus donanması için nükleer denizaltılar da inşa eden Sevmash askeri tershanesinde inşa edildi. Yatın yapımı, ödemelerle ilgili yasal süreçler sebebiyle 14 yıl sürdü.

Victoria’nın resmi olarak Putin’in yakın arkadaşı olduğu bilinen Gennady Timchenko’ya ait olduğunu belirten Hodorkovski, “Putin’in adı Victoria’ya ait belgelerin hiçbirinde görünmese de geminin gerçekten onun kişisel gemilerinden biri olduğuna dair pek çok kanıt var,” ifadelerini kullandı.

Habere göre Geminin sahibi Paer şirketi, yöneticisi ise Fazar-Invest. Her iki şirket de birbiriyle ilişkili ve Gennady Timchenko’nun tüzel kişilikleri grubunun bir parçası.

Hodorkovski, bu kanıtları şöyle sıraladı:

“Örneğin, 1,4 milyar dolarlık sarayı bir başka uzun süreli dostu Arkady Rotenberg’in üzerine kayıtlı.  İlk olarak, nükleer denizaltılar konusunda uzmanlaşmış bir Rus donanma gemi yapımcısından başka birinin yat sipariş etmesi pek olası değildir. Ayrıca yat, Putin’in Karadeniz’deki diğer gemileriyle birlikte Soçi’de bulunuyor ve Putin’in sarayının bulunduğu Gelendzhik’teki İdokopas Burnu’nu düzenli olarak ziyaret ediyor ve çoğu zaman Putin’e ait olduğu bilinen diğer tekneler de ona eşlik ediyor.
Putin’in gemileri yanaştıkları her limanda daima tek bir acenteyi paylaşır. Baltık’ta bu işlev Inflot Worldwide tarafından yürütülmektedir. Karadeniz’de ise Victoria ve geçen yıl el konulana kadar Scheherazade (Putin’in yatlarından bir diğeri) Orca Group tarafından idare ediliyor.
Victoria’nın mürettebat listesinde Putin ve yakın çevresiyle bağlantılı başka teknelerde çalıştıkları bilinen çok sayıda denizcinin ismi yer alıyor. Örneğin Victoria’nın birinci kaptanı şu anda eski başkan Medvedev’in yatı Universe’ün mürettebatının başında bulunuyor.”

Rusya Ukrayna savaşının ardından Rusya’ya uygulanmaya başlanan yaptırımlar Türkiye’yi Rusya’nın çıkış kapısı haline getirmişti. Daha önce de pek çok oligarkın yatının Türkiye’de olduğu iddia edilmişti.

Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus iş insanı Roman Abramoviç’in yatı My Solaris’in de Nisan ayında Türkiye’de Marmaris’e demirlediği, yaz boyunca Muğla kıyılarında olduğu haberlere yansımıştı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

24 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago

Öğretmenler tüm Türkiye’de iş bıraktı: “Daha kaç canımızı vereceğiz?”

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB)…

2 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

2 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

3 gün ago