Siyaset

Toker: Kirli para sistemi “istiap haddini doldurdu”

kirli para sistemikirli para sistemi

Gazeteci Çiğdem Toker, son günlerde Türkiye’de ana gündem maddelerinden birini oluşturan dolandırıcılık, kara para aklama ve uyuşturucu şebekelerine düzenlenen operasyonların ardında artık “istiap haddini dolduran” bir kirli para sistemi olduğunu yazdı.

Gazeteci Çiğdem Toker, T24’teki yazısında Dilan ve Engin Polat çiftinin yakalanmasının ardından “Fatih Terim fonu” adıyla ortaya çıkan ve gündemin merkezine yerleşen dolandırıcılık hikayesinin bu günlerde art arda ortaya çıkmasının ardındaki sebebin bir süredir yerleşen “kirli para” sisteminin “istiap haddinin dolması” olduğunu ve artık bu sistemin kendini taşıyamadığını belirtti.

“Aslında gördüğümüz, paranın kaynağının ve hesabının özellikle sorulmadığı bir mali sistem içinde, bir noktadan sonra “istiap haddi” aşılarak sistemin taştığıdır,” diyen Toker, sistem içinde kontrol mekanizmalarının mevcut olduğunu ancak “ülkeyi yönetenlerin, buna imkan tanıyıp geçit vermediğini hatırdan çıkarmamak gerektiğini” yazdı.

Toker, “Vaktiyle ‘Nereden Buldun Yasası’ olarak anılan ve Ecevit’in başbakanlığı döneminin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in hazırlanmasına öncülük ettiği kanunun bir gün dahi uygulanmadan kaldırıldığını” hatırlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlıklarının 2018’de değişen Anayasa değişimi ardından birleştirildiğini belirten Toker, Bakan Mehmet Şimşek’in enflasyonla mücadele ve para politikası konusunda detaylı açıklamalarda bulunurken “kamuoyunu meşgul eden suç ekonomisi dosyaları konusunda kapsamlı değerlendirmelerde” bulunmadığına dikkat çekti.

“Ama sistemin nasıl işlediğini hatırladığınızda, bu konuda kuvvetli taahhütlerde bulunmasının çok da kolay olmayacağını görüyorsunuz,” yazan Toker şöyle devam etti:

“Düşünün ki ünlü futbolcular, özel olduğu vaadiyle yöneldikleri fona, sistemden geçirmeden fiziki olarak teslim ettikleri paralarının takibi için Cumhurbaşkanı’ndan randevu ve yardım istiyor. Kabul edildiklerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan onları dinliyor ve sorunun çözümlenmesi talimatını veriyor.

Aslında hiç de normal olmadığını herkesin bilmesi gereken bu tablo bayağı normal karşılanıyor. Sıradan bir teşebbüsün ya da vatandaşın birikimi, hesap trafiği üzerinde yeri geldiğinde 10 lira için bile vergi takibi yapan devlet, (burada Hazine ve Maliye Bakanlığı oluyor) milyon milyon dolarların beyanının yapılmayışı, kimlerin nasıl sorumlu olduğu, bu durumun yol açtığı gelir kaybı üzerine topluma bir açıklama yapmıyor, yapamıyor.”

Yazının tamamını bu linkten okuyabilirsiniz

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Türk Cumhurbaşkanına Kürt, Alevi yardımcı: Bahçeli ne yapmak istiyor?

PKK’nın silah bırakıp siyasete dönmesi projesini MHP lideri Devlet Bahçeli yapmıştı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş…

11 saat ago

Terör sorunu çözülürse, AB’yle vize sorunu da çözülür mü?

Yüzünü yıllardır Batıya dönmüş olan Türkler neredeyse elli yıldır vize engeliyle karşı karşıya kalıyor. Herkesin…

18 saat ago

Murat Çalık, İmamoğlu aleyhine ifade vermezse ölsün mü istiyorsunuz?

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Mehmet Murat Çalık’ın sağlık durumu kritik hale geldikçe üzerindeki tartışmalar de tepkiler…

1 gün ago

Suriye’de işler iyi gitmiyor: Şara faturası Erdoğan’ın üstünde kalabilir

Suriye’de işler iyi gitmiyor. Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara, kendisini iktidara taşıyan silahlı Selefi gruplara…

2 gün ago

Özgür üniversite, makbul üniversitenin gölgesinde

Bu metine düşünerek başlamak istiyorum. Akademi denince akla, fikirlerin özgürce çarpıştığı, yeni düşüncelerin cesaretle filizlendiği…

2 gün ago

Nuri Çolakoğlu, gazetecilikten siyasete Altan Öymen’i yazdı

Altan Öymen’in vefat haberi gazeteci milletini derinden üzdü. Altan Abi’yi 93 yaşında hâlâ mitinglerinde, toplantılarında…

2 gün ago