Siyaset

Toker: Kirli para sistemi “istiap haddini doldurdu”

Gazeteci Çiğdem Toker, son günlerde Türkiye’de ana gündem maddelerinden birini oluşturan dolandırıcılık, kara para aklama ve uyuşturucu şebekelerine düzenlenen operasyonların ardında artık “istiap haddini dolduran” bir kirli para sistemi olduğunu yazdı.

Gazeteci Çiğdem Toker, T24’teki yazısında Dilan ve Engin Polat çiftinin yakalanmasının ardından “Fatih Terim fonu” adıyla ortaya çıkan ve gündemin merkezine yerleşen dolandırıcılık hikayesinin bu günlerde art arda ortaya çıkmasının ardındaki sebebin bir süredir yerleşen “kirli para” sisteminin “istiap haddinin dolması” olduğunu ve artık bu sistemin kendini taşıyamadığını belirtti.

“Aslında gördüğümüz, paranın kaynağının ve hesabının özellikle sorulmadığı bir mali sistem içinde, bir noktadan sonra “istiap haddi” aşılarak sistemin taştığıdır,” diyen Toker, sistem içinde kontrol mekanizmalarının mevcut olduğunu ancak “ülkeyi yönetenlerin, buna imkan tanıyıp geçit vermediğini hatırdan çıkarmamak gerektiğini” yazdı.

Toker, “Vaktiyle ‘Nereden Buldun Yasası’ olarak anılan ve Ecevit’in başbakanlığı döneminin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in hazırlanmasına öncülük ettiği kanunun bir gün dahi uygulanmadan kaldırıldığını” hatırlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlıklarının 2018’de değişen Anayasa değişimi ardından birleştirildiğini belirten Toker, Bakan Mehmet Şimşek’in enflasyonla mücadele ve para politikası konusunda detaylı açıklamalarda bulunurken “kamuoyunu meşgul eden suç ekonomisi dosyaları konusunda kapsamlı değerlendirmelerde” bulunmadığına dikkat çekti.

“Ama sistemin nasıl işlediğini hatırladığınızda, bu konuda kuvvetli taahhütlerde bulunmasının çok da kolay olmayacağını görüyorsunuz,” yazan Toker şöyle devam etti:

“Düşünün ki ünlü futbolcular, özel olduğu vaadiyle yöneldikleri fona, sistemden geçirmeden fiziki olarak teslim ettikleri paralarının takibi için Cumhurbaşkanı’ndan randevu ve yardım istiyor. Kabul edildiklerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan onları dinliyor ve sorunun çözümlenmesi talimatını veriyor.

Aslında hiç de normal olmadığını herkesin bilmesi gereken bu tablo bayağı normal karşılanıyor. Sıradan bir teşebbüsün ya da vatandaşın birikimi, hesap trafiği üzerinde yeri geldiğinde 10 lira için bile vergi takibi yapan devlet, (burada Hazine ve Maliye Bakanlığı oluyor) milyon milyon dolarların beyanının yapılmayışı, kimlerin nasıl sorumlu olduğu, bu durumun yol açtığı gelir kaybı üzerine topluma bir açıklama yapmıyor, yapamıyor.”

Yazının tamamını bu linkten okuyabilirsiniz

 

 

YetkinReport

Recent Posts

12 yıl sonra açılan Şam Büyükelçiliğinde bir direniş öyküsü

Şam Ravda Meydanı, 15 Aralık 2024, Türkiye’nin Şam Büyükelçiline 12 yıl aradan sonra, ay yıldızlı…

10 dakika ago

Ortadoğu için bir istikrar ve yeniden yapılanma çağrısı

Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…

24 saat ago

Türkiye’nin geleceğini hayal etmek: Gençlerin bugünü ve yarını

Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…

1 gün ago

Pentagon’dan Trump’a Suriye resti: Asker sayısı 2000’e yükselmiş

ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…

2 gün ago

Bakan Bayraktar: “ABD Gazprombank yaptırımından Türkiye’yi muaf tutacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…

2 gün ago

MSB’den ABD’ye yanıt: “Türkiye’nin SDG ile görüşmesi söz konusu değil”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…

3 gün ago