Siyaset

Toker: Kirli para sistemi “istiap haddini doldurdu”

kirli para sistemikirli para sistemi

Gazeteci Çiğdem Toker, son günlerde Türkiye’de ana gündem maddelerinden birini oluşturan dolandırıcılık, kara para aklama ve uyuşturucu şebekelerine düzenlenen operasyonların ardında artık “istiap haddini dolduran” bir kirli para sistemi olduğunu yazdı.

Gazeteci Çiğdem Toker, T24’teki yazısında Dilan ve Engin Polat çiftinin yakalanmasının ardından “Fatih Terim fonu” adıyla ortaya çıkan ve gündemin merkezine yerleşen dolandırıcılık hikayesinin bu günlerde art arda ortaya çıkmasının ardındaki sebebin bir süredir yerleşen “kirli para” sisteminin “istiap haddinin dolması” olduğunu ve artık bu sistemin kendini taşıyamadığını belirtti.

“Aslında gördüğümüz, paranın kaynağının ve hesabının özellikle sorulmadığı bir mali sistem içinde, bir noktadan sonra “istiap haddi” aşılarak sistemin taştığıdır,” diyen Toker, sistem içinde kontrol mekanizmalarının mevcut olduğunu ancak “ülkeyi yönetenlerin, buna imkan tanıyıp geçit vermediğini hatırdan çıkarmamak gerektiğini” yazdı.

Toker, “Vaktiyle ‘Nereden Buldun Yasası’ olarak anılan ve Ecevit’in başbakanlığı döneminin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in hazırlanmasına öncülük ettiği kanunun bir gün dahi uygulanmadan kaldırıldığını” hatırlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlıklarının 2018’de değişen Anayasa değişimi ardından birleştirildiğini belirten Toker, Bakan Mehmet Şimşek’in enflasyonla mücadele ve para politikası konusunda detaylı açıklamalarda bulunurken “kamuoyunu meşgul eden suç ekonomisi dosyaları konusunda kapsamlı değerlendirmelerde” bulunmadığına dikkat çekti.

“Ama sistemin nasıl işlediğini hatırladığınızda, bu konuda kuvvetli taahhütlerde bulunmasının çok da kolay olmayacağını görüyorsunuz,” yazan Toker şöyle devam etti:

“Düşünün ki ünlü futbolcular, özel olduğu vaadiyle yöneldikleri fona, sistemden geçirmeden fiziki olarak teslim ettikleri paralarının takibi için Cumhurbaşkanı’ndan randevu ve yardım istiyor. Kabul edildiklerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan onları dinliyor ve sorunun çözümlenmesi talimatını veriyor.

Aslında hiç de normal olmadığını herkesin bilmesi gereken bu tablo bayağı normal karşılanıyor. Sıradan bir teşebbüsün ya da vatandaşın birikimi, hesap trafiği üzerinde yeri geldiğinde 10 lira için bile vergi takibi yapan devlet, (burada Hazine ve Maliye Bakanlığı oluyor) milyon milyon dolarların beyanının yapılmayışı, kimlerin nasıl sorumlu olduğu, bu durumun yol açtığı gelir kaybı üzerine topluma bir açıklama yapmıyor, yapamıyor.”

Yazının tamamını bu linkten okuyabilirsiniz

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Yeni gözaltılar: İmamoğlu davasına Kanal İstanbul kavgası eklendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 26 Nisan sabahı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, çalışanları ve Ekrem İmamoğlu…

10 saat ago

Diploma iptali, demokratik gelecek ve akademik özgürlüğün küresel çöküşü

Türkiye’de üniversite özerkliği ve kurumsallaşma yolunda ilerleme yerine zamanla bir gerileme yaşandı. Son yirmi yılda,…

3 gün ago

PKK silah bırakacak mı? Kritik günler, kritik gelişmeler

PKK kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın kurduğu örgüte silah bırakıp kendini feshetmesi çağrısında kritik bir eşiğe…

3 gün ago

Marmara’da şiddetli deprem, İstanbul sallandı, neyse ki can kaybı yok

İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında, Marmara Denizinde 23 Nisan öğle saatlerinde meydana gelen bir dizi deprem…

3 gün ago

“Batırılamaz uçak gemisi” Kıbrıs: KKTC yükselir mi, tarihe mi karışır?

Doğu Akdeniz’in üç kıtanın kesişim noktasında asılı duran Kıbrıs Adası, artık yalnızca coğrafi bir varlık…

3 gün ago

23 Nisan: Meclisin 105’inci yılında seçimleri, yasakları tartışıyoruz

Ankara Valiliği, CHP’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, TBMM’nin kurulduğu Ulus’taki Birinci Meclis…

3 gün ago