İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in sosyal medya hesabı üzerinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı etiketleyerek “Hamas teröristlerini ülkenizde barındırabilirsiniz” sözlerini paylaşması üzerine Dışişleri Bakanlığı Cohen’e cevaben bir mesaj yayımladı, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanının “meşru müdafa olarak kabul edilemeyeceğini” belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli tarafından “İsrail Dışişleri Bakanının bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşım hakkındaki soruya cevabı” başlığıyla duyurulan açıklamada “işgalci bir gücün sivil nüfusa yönelik hunharca saldırıları hiçbir şekilde meşru müdaafaa olarak kabul edilemez,” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İsrail – Filistin sorununun geçmişinde de gördüğümüz üzere: İsrail, Filistinlilere baskı uygulamayı ve onların temel özgürlüklerini yok etmeyi sürdürdükçe; kolektif ve bireysel haklarını savunan Filistinli sayısı daha da artacak ve İsrail daha fazla direnişle karşılaşacaktır.
Mevcut sorunun temelinde İsrail’in hukuku, insan haklarını ve evrensel ilkeleri tamamen hiçe sayan işgalci tutumu, yayılmacı zihniyeti ve baskıcı eylemleri yatmaktadır.
İşgalci bir gücün, sivil nüfusa yönelik hunharca saldırıları hiçbir şekilde meşru müdafaa olarak kabul edilemez”
İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, 2 Aralık’ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketlemiş, “Gazze’den kaçan Hamas teröristlerini ülkenizde barındırabilirsiniz,” sözleriyle dikkat çekmişti.
Cohen paylaşımında, “Hamas-IŞİD terör örgütü, sonraki gün Gazze’de var olmayacak. İsrail’in güvenliği ve bölgede yaşayanlar için daha iyi bir gelecek yaratmak üzere Gazze’yi Hamas’tan özgürleştireceğiz. Siz, bertaraf edilmeyen ve Gazze’den kaçan Hamas teröristlerini ülkenizde barındırabilirsiniz,” ifadelerini kullanmıştı.
Cohen’in mesajı, Erdoğan’ın İsrail’in Gazze politikasını eleştirerek “Hamas’ın yok edilmesinin gerçekçi bir senaryo olmadığını” söylediği açıklamasının ardından geldi.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İklim Eylemi Zirvesi’ne katıldıktan sonra Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, İsrail’i “devlet terörü yaratmakla” suçlayarak, “Hamas’ın yok edilmesinin gerçekçi bir senaryo olmadığını” savundu.
“İsrail’in hukuk tanımaz yaklaşımı neticesinde gelinen durum, endişelerimizde haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Burada bir barış fırsatı yakalanmıştı ve bu fırsatı maalesef İsrail’in bu uzlaşmaz yaklaşımıyla şimdilik kaybettik,” diyen Erdoğan, kalıcı barışın tesis edilmesi için Ankara’nın diplomatik çabalarının durmayacağını da sözlerine ekledi.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Riyad Zirvesi’nde alınan karardan sonra çalışmaların başladığını belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başta Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere İsrail’i destekleyen Batılı ülkeler, İsrail’in savaş değerlendirmesinden hareketle iki devletin çözümden ziyade ‘Hamas tehdidini ne yapacağız?’ diye bir soruyu sürekli hem bizim, hem dünya kamuoyunun önüne getiriyorlar. Biz de diyoruz ki ‘Eğer iki devletli çözümü şu anda merkeze alırsak, Gazze ve karşılıklı tehdit konuları da zaten ortadan kalkar. Bunu buradan halletmek lazım. Hamas’ın dışlanması, Hamas’ın yok edilmesi gerçekçi bir senaryo değil.’ Bundan etkileniyorlar ve İsrail’e yönelik baskı artıyor.”
Filistinliler tarafından Lahey Uluslararası Ceza mahkemesi’ne yapılan başvuru hakkındaki soruya cevap veren Erdoğan, “Oradan beklentimiz, Netanyahu başta olmak üzere suçüstü yakalanan bu soykırımcıların, bu Gazze kasaplarının gereken cezayı almalarıdır,” dedi.
Erdoğan, “Biz bu soykırımda parmağı olan tüm İsrail yöneticilerinin yargılanıp ceza almasını istiyoruz,” dedi.
Önceki gün Ankara’da bulunan ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson da “Türkiye’nin Hamas’ı desteklemesinden dolayı endişeli” olduklarını belirtmiş, “Hamas’ın Türkiye’de gelecekte gerçekleştirebileceği terör saldırıları için para toplamaya veya operasyonlarına mali destek bulmaya devam edebilmesinden derin endişe duyuyoruz,” demişti.
Bu konuda sorulan soruya da yanıt veren Erdoğan, “20 yıl önce Amerika’ya ilk seyahatimde bana Hamas’ı sormuşlardı. Ben de demiştim ki ‘Hamas bir terör örgütü değildir. Onlar sadece 1947’den şu ana kadar elde tutabildikleri bir avuç toprakta mücadelelerini sürdüren insanlardır.’ Şu anda ben aynı yerdeyim. Hamas’ı, kim ne derse desin, bir terör örgütü olarak asla kabul edemem. Böyle de tasvir edemem. Siz PKK’yı, YPG’yi, FETÖ’yü ödüllendirirken, hatta hatta bunları Oval Ofis’te ağırlarken, kalkıp da Hamas’ı bu şekilde yorumlamamızı bekleyemezsiniz. Ben bunu ne inancım ne vicdanımla bağdaştırırım,” dedi.
Şam Ravda Meydanı, 15 Aralık 2024, Türkiye’nin Şam Büyükelçiline 12 yıl aradan sonra, ay yıldızlı…
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…