Siyaset

İsrail bildiğini okusa da Gazze diplomasisi ara vermiyor

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte Gazze’deki hastanelere 196 cenaze getirildiğini, 7 Ekim’den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının 18 bin 608’e, yaralıların sayısının da 50 bin 594’e çıktığını bildirdi. Gazze diplomasisi devam ediyor. BM zemini İsrail aleyhine değişirken ABD ve Joe Biden yönetimini ardına alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hükümeti saldırılarına son hız devam ediyor. (Foto: AA) 

Gazze diplomasisi devam ediyor, Birleşmiş Milletler zemini İsrail aleyhine değişiyor ama ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimini arkasına alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinde herhangi bir tutum değişikliği yok.

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim saldırısıyla çoğu sivil 1200 kişiyi öldürmesi ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırıda öldürülenlerin sayısı ajans haberlerine göre çoğu sivil olmak üzere 18 bin 600’ü geçti.

İsrail ordusunun 30 saatlik son operasyonunda Gazze’ye düzenlediği 250 hava akınında 50 Filistinlinin daha öldürüldüğü bildiriliyor. Ajanslar iki gündür devam eden yağmurun Gazze halkının içinde bulunduğu durumu daha da ağırlaştırdığını haber veriyor.

Bu arada Hamas’ın 13 Aralık’ta Gazze’nin kuzeyinde kurduğu pusuda 10 İsrail askerini öldürdüğü açıklandı ki bu 7 Ekim’den bu yana İsrail güçlerinin bir defada aldığı en büyük darbe sayılıyor.

Gazze diplomasisi devam

Gazze diplomasisi bu koşullar altında kalıcı ateşkes sağlanması amacıyla devam ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katılımıyla temaslarını sürdüren İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ortak heyetinin 15 Aralık’ta Norveç’in başkenti Oslo’da bir grup Avrupa ülkesiyle bir araya gelmesi bekleniyor. Toplantıya Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda, Lüksemburg dışişleri bakanlarının katılacağı bildiriliyor.

İslam ülkeleri temas grubu daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip üyeleri ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla görüşmüştü. Ancak heyetin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüğü 9 Aralık günü ABD, BM Güvenlik Konseyinde Gazze’deki ateşkesin uzatılmasına veto ederek, tek başına kararı engellemiş, aynı gün Biden İsrail’e acilen 45 bin tank mermisi daha satışı için yetkisini kullanmıştı. 

Bir BM oylaması daha

BM Genel Kurulu’nda 12 Aralık tarihinde “acil insani ateşkes” talebiyle bir oylama yapıldı. Mısır tarafından sunulan ve Türkiye dahil 104 üyenin eş-sunucu olduğu oylamada ABD ve İsrail dahil 10 üye ülke olumsuz, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Ukrayna, Arjantin ve Macaristan dahil 23 ülke çekinser, 153 ülkeyse olumlu oy kullandı.

BM Genel Kurul oylamalarının Güvenlik Konseyi onayı olmadan yaptırım gücü bulunmasa da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı uluslararası toplumdaki değişimi gösteriyor. Nitekim aralarında Japonya, Hindistan, Kanada, Avustralya, İsveç, Finlandiya ve Yunanistan’ın bulunduğu ülkelerin önceki oylamalara göre oylarını değiştirerek ateşkesten yana oy kullandıkları görülüyor. Bunda ülkelerdeki ateşkesten yana kamuoyu baskısının yanı sıra içinde Türkiye’nin de yer aldığı Gazze diplomasisi pay sahibi.

Hangi ülkeler?

Aslında Biden’ın İsrail’in sivil ayrımı gözetmeden sürdürdüğü operasyonlarının uluslararası havayı aleyhine döndürdüğünü söylemesine zemin veren de Gazze diplomasisi sonucu değişen bu manzara.

Son oylamada ateşkes karşıtı tavır alan ülkeler şunlar: İsrail, ABD, Avusturya, Çekya, Guatemala, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay.

Çekinser kalanlar: İngiltere, Almanya, Ukrayna, Arjantin, Bulgaristan, Yeşil Burun Adaları, Kamerun, Ekvator Ginesi, Gürcistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malavi, Marşal Adaları, Hollanda, Palu, Panama, Romanya, Slovakya, Güney Sudan, Togo, Tonga, Uruguay.

Oylarını ateşkesten yana değiştirenler: Arnavutluk, Avustralya, Benin, Burundi, Danimarka, Estonya, Etiyopya, Filipinler, Fiji, Finlandiya, Hırvatistan. Hindistan, İsveç, İzlanda, Japonya, Jamaika, Kamboçya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Letonya, Moldova, Monako, Polonya, Ruanda, Samoa, San Marino, Seyşeller, Sırbistan, Tunus, Tuvalu, Vanuatu, Yunanistan, Zambiya.

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

2 saat ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

8 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago