Siyaset

Irak’ta 12 şehit, yurtta yas, Ankara’da öfke, Meclis’te tartışma

12 şehit verilen son PKK saldırısından sonra harekat merkezinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler (ortada) Kara Kuvvetleri Komutanı Selçuk Bayraktaroğlu’na (en sağda) talimat verirken Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemil Kadıoğlu (sağdan ikinci), Genelkurmay Başkanı Metin Gürak (soldan ikinci) ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu izlemede. Güler ve komuta heyeti halen Şırnak’ta operasyonları yönetiyor. (Foto: MSB)

Millî Savunma Bakanlığı (MSB) PKK’nın 22 Aralık’ta Irak’ın Hakurk bölgesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) üssüne saldırmasıyla şehit düşen askerlerin 12’ye yükseldiğini açıkladı. MSB 22 Aralık’taki ilk açıklamada 6 askerin, 23 Aralık’taki açıklamasında 6 askerin daha şehit olduğunu duyurmuşu; açıklamalara göre 10’dan fazla yaralı bulunuyor.

Mili Savunma Bakanı Yaşar Güler, saldırının hemen ardından başlatılan kara ve hava operasyonlarında şimdiye dek 30 PKK’lının öldürüldüğünü (*) 29 hedefin de yok edildiğini açıkladı. Güler ve TSK Komuta heyeti 24 Aralık sabah saatlerinde Irak topraklarında devam eden anti-terör harekâtını yönetmek üzere Irak ve Suriye ile ortak sınır bölgesindeki Şırnak’a gitti.

PKK’nın Irak’taki 12 Türk askerini şehit ettiği saldırı, 13 Şubat 2021’de yine Irak’ta, Gara’da 13, 21 Şubat 2020’de Suriye, İdlib’te 36 şehit verilen saldırı ardından son dönemlerdeki en şiddetli saldırı oldu.

Saldırının ayrıntıları

Bu arada PKK saldırısının ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.

NTV’nin bildirdiğine göre saldırı, teröristlerin Hakkâri Dağ ve Komando Tugay’ın Irak topraklarındaki ileri üs bölgesine sızmasıyla başladı. Yoğun tipi ve sisin görüş mesafesini bir metrenin altına indirdiği sırada PKK militanları üs bölgesine roketatar, el bombaları ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. Saldırıya uğrayıp şehit veren ilk komando timinin yardımına ikinci tim yetişti ve saldırı bölgesinden kaçmaya çalışan PKK’lılara ilk karşı darbeyi onlar vurdu.

Saldırının görüş mesafesinin bir metrenin altına düştüğü sırada yapılması, terör saldırısını gerçekleştiren PKK’lıların elinde gece görüş benzeri görme cihazlarının bulunduğunu da akla getiriyor.

MSB Irak ve Suriye’deki PKK/KCK hedeflerinin Birleşmiş Milletler Anlaşmasının 51’inci Maddesindeki meşru müdafaa hakları çerçevesinde yürütüldüğünü açıkladı. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, askeri ve istihbarat yetkilileriyle birlikte 19 Aralık’ta Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığındaki Türk heyetiyle görüşmüş, yayınlanan ortak bildiride iki ülke güvenliğine “PKK’nın oluşturduğu tehditlerin” de görüşüldüğü açıklanmıştı.

Şehit cenazeleri ve Milli Yas

22 Aralık saldırısında şehit 12 askerden 6’sının cenazesi Şırnak’ta Güler ve koımutanların katıldığı törenle toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderildi.

Hakurk’ta şehit haberleri yurt çapında tepki ve üzüntüye yol açtı.

Muhalefet sözcüleri Suudi Arabistan Kralı öldüğünde üç gün milli yas ilan eden AK Parti hükümetini yas ilan etmeye çağırdı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şehirdeki ışıklı duyuru panolarına “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” yazdırdı.

Meclis’te bildiri tartışması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan X hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’nin “terörü kaynağında kurutma stratejisinden vazgeçmeyeceğini”, “Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bir terör yapılanmasına müsaade etmeyeceğini” ve “emperyalistlere taşeronluk yapan kiralık katil sürüleriyle” mücadeleyi sürdüreceğini söyledi. https://x.com/RTErdogan/status/1738622300566520232?s=20

TBMM’deki dört siyasi parti, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi grupları ortak bildiriyle 12 askerin şehit düştüğü terör saldırısını kınadı ve “tüm terör örgütleriyle tavizsiz mücadele vurgusu yaptı”. https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmm-de-ak-parti-mhp-iyi-parti-ve-saadet-partisinin-imzaladigi-bildiride-pkk-teror-orgutunun-saldirilari-kinandi/3090991

CHP ve DEM Parti ortak bildiriye imza atmadı.

DEM TBMM Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Sorun imza değil, çözüm için zorlayıcı olmak. Acı bizim için de büyük. Ölen gençler hepimizin evlatları” diye konuştu.

CHP Grubu terör saldırısında 12 şehit verilmesi konusunda iktidarı hemen Meclis’te bir kapalı oturum düzenlemeye ve MSB Güler’i Meclis’i bilgilendirmeye çağırdı. Özel X hesabı üzerinden lideri Özgür Özel bu bilgilendirme yapılmadan AK Partiyle hiçbir 0rtak bildiriye imza atmayacaklarını söyledi. Özel hükümet Milli Yas ilan etmese de “milletin kendi yasını ilan ettiğini” söyledi.

Özel: örgütün elinde askerimiz var mı?

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik CHP’nin TBMM’de bildiriye imza atmamasını “utanç verici” olmakla suçladı. Çelik, CHP yönetiminin bu tutumunu Türkiye’nin “milli güvenliği açısından elzem olan tezkereler konusundaki savrulmanın devamı” olduğunu söyledi. (CHP 17 Ekim’de Suriye ve Irak’a asker gönderme tezkeresine red oyu vermişti.)

CHP lideri Özel, seçim bölgesi Manisa’da şehit olan erlerden Enis Budak’ın cenaze töreninde bir grup tarafından protesto edildi. Ancak bir şehit yakını “Bırakın acımızı yaşayalım” diyerek protestocuları susturmaya çalıştı. Özel bildiri konusunda gelen tepkiler üerine, Çelik’e hitaben “Senin şaşırdığın muhalefet olarak kolayca arkana dizilmemiş olmamız1 dedi. “Bildiri imzalamakla şehitler geri gelmiyor” diyen Özel şöyle devam etti:

  • “20 aydır pençe kilit operasyonu sürüyor hedefleri neydi hedefe ulaşıldı mı? Ulaşıldıysa niye oradayız, ulaşmadıysa nedenleri nedir? Soruyoruz, Pençe Kilit operasyonu bölgesinde kaç Mehmetçiğimiz var? Pençe Kilit operasyon bölgesinde ilan edilen şehitlerin dışında şehit var mı ya da bazı şehitlerimiz terör örgütünün elinde mi ya da canlı olup olmadığını bilmediğimiz bir grup askerimiz terör örgütünün elinde mi? Bu soruları yanıtlamasını istiyoruz. Ve yeni şehitlerin gelmemesi için asgari alandaki tartışmaları sormak istiyoruz. Lojistik dezavantajlar olduğu söyleniyor, askerlere zaman zaman yiyecek bile ulaştıramadığımız söyleniyor. Bu sorulara cevap verilmesini istemek suç değil hata değil, hakkımızdır.” (*)

Saldırının zamanı dikkat çekici

12 şehit verilen saldırıdan üç gün önce, 19 Aralık’ta Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başkanlığında asker ve istihbaratçıların da yer aldığı bir Irak heyeti Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığındaki Türk heyetiyle görüşmeler yapmıştı. Görüşmeler ardından yayınlanan ortak bildiride, https://www.mfa.gov.tr/turkiye-cumhuriyeti-ve-irak-cumhuriyeti-heyetleri-arasinda-yapilan-gorusmeye-iliskin-ortak-sonuc-bildirisi.tr.mfa  iki ülke güvenliğine “PKK’nın oluşturduğu tehditlerin” de görüşüldüğü açıklanmıştı.

Saldırıdan bir gün önce 21 Aralık’ta Türkiye’ye F-16 satışı konusunun da ele alındığı Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubu Washington’da toplanmıştı. Saldırının yapıldığı 22 Aralık günü daha erken saatlerdeyse İsveç’in NATO üyeliği konusunun 26 Aralık, salı günü yapılacak TBMM Dışişleri Komisyonu gündemine alındığı açıklanmıştı. Erdoğan’ın Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli ise, İsveç PKK’yla mücadele koşullarını yerine getirmeden onaylanmasına karşı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Aralık’ta açtığı telefonda, “Siz İsveç’i onaylayın, ben de F-16’ları Kongre’den geçireyim” dediğini Erdoğan F-16 yerine Eurofighter alımı tartışmaları gölgesinde 18 Aralık’ta açıklamıştı.

Operasyonların devam ettiği bildiriliyor.

NOT:

* 25 Aralık 2023 saat 01.28’de güncellenmiştir.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

3 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

7 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

1 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

1 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

1 gün ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 gün ago