Geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) özellikle enerji alanında büyük imtiyazlar sağlanıyor. Gazeteci Çiğdem Toker, BAE ile imzalanan stratejik ortaklık anlaşması ile ilgili olan kanun teklifinin maddelerini “kapitülasyon” olarak tanımladı.
T24 haber sitesinde konuyu gündeme alan Toker, “Enerjinin bazı alanlarında BAE’yi ayrıcalıklı kılan başka hiçbir aktöre izin vermeyen, Türkiye’ye bu alanları Birleşik Arap Emirlikleri’ne tahsis etme konusunda adeta görevli kılan çok net ve ayrıntılı maddeler kapitülasyonun yeni bir formuyla karşı karşıya olduğumuzu düşündürüyor,” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasıyla meclis başkanlığına sunulan bu kanun teklifi, Temmuz ayında BAE ile imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti Arasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşması” ile ilgili.
10 yıl yürürlükte kalacak olan anlaşmaya göre belli limitlerdeki tüm rüzgar projeleri, güneş enerjisi projeleri, hidroelektrik snatral projeleri, temiz ve yerli kömür yakıtlı enerji santral projesi/projeleri BAE dışındaki her aktöre ve ülkeye kapatılıyor.
Yatırımlara kapatılan projeler şöyle listelenmiş:
a) Yenilenebilir ve Temiz Enerji
-2500 MW’a kadar deniz üstü rüzgar projesi/projeleri
-3000 MW’a kadar optimize batarya depolamalı karasal rüzgar ve güneş enerjisi projesi/projeleri
-Yeşil hidrojen ve/veya yeşil amonyak üretmek için 5000 MW’a kadar yenilenebilir ve temiz enerji projeleri
-2000 MW’a kadar pompaj depolamaları hidroelektrik santral projesi/projeleri
b) Şebeke ve İletim
-1000 MW’a kadar batarya depolama projesi/projeleri
-Üçüncü ülkelerde enterkonneksiyon projeleri
c) Termik Santraller
-İstanbul Ambarlı’da yer alacak 1200 MW-1800 MW kombine çevrim enerji santrali de dahil olmak üzere, 3000 MW’a kadar kombine çevrim gaz türbini enerji santrali projesi / projeleri
-3000 MW’a kadar temiz ve yerli kömür yakıtlı enerji santral projesi/projeleri
Toker yazısında teklifi şöyle anlatıyor:
“BAE, Türkiye’nin kendisine ihalesiz, kayıtsız şartsız tahsis edeceği bu projeler için finansmanı da sağlamayı taahhüt ediyor.
Öte yandan anlaşma TBMM’den geçirilecek bu kanun ile uygun bulununca her iki taraf komite kuracak.
Türkiye, BAE’nin alacağı bu projeler için ruhsat, izin, ÇED konularında da ayrıca kolaylık ve destek sağlamayı da anlaşma maddesi olarak metne koydu.
Türkiye, BAE’ye imtiyaz şeklinde verilecek bu projeler için ulusal iletim sisteminde yeterli kapasiteyi tahsis etme sözü de veriyor.”
Çiğdem Toker’in yazısının devamını ve anlaşmanın detaylarını buradan okuyabilirsiniz
ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…
İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…
Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…
ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…
Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…