Hayat

İngiltere’ye teknelerle göç eden Türklerin sayısı üç katına çıktı

Telegraph gazetesinin İngiliz kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye’den İngiltere’ye teknelerle göç eden Türklerin sayısı geçtiğimiz yıl üç katına çıktı. (Foto: Candida Lobes/MSF)

Telegraph gazetesinden Charles Hymas’ın haberine göre Manş Denizi’ni küçük teknelerle geçerek İngiltere’ye ulaşan göçmenler içinde Türkiye’den gelenlerin sayısı bir yılda üç katına çıktı.

Habere göre, 2022 yılında 1,127 Türk Manş Denizini geçerek İngiltere’ye ulaşırken, 2023 yılında bu sayı 3,060’a yükseldi ve Türkiye Afganistan ve İran’dan sonra İngilere’ye küçük teknelerle gelen göçmenler sıralamasında üçüncü büyük ülke oldu.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre tekne üzerinden İngiltere’ye geçişler geçtiğimiz yıl yüzde 36 azaldı ancak Türkiye’den gelen kişilerde artış görüldü.

Hymas’in haberine göre, Manş Denizi’ni geçen Türkler büyük ölçüde ekonomik göçmenler ya da suçlulardan oluşuyor. Hükümet kaynağı, “Küçük bir teknede canını kurtarmak için kaçan Türk vatandaşı neredeyse hiç kimse yok,” değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos ayında İngiltere ve Türkiye, insan kaçakçılığı ile mücadelede işbirliğini arttırmak üzere yeni bir anlaşmaya imza attı. İngiliz hükümeti Türk göçmenlerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini sağlayacak bir geri dönüş anlaşması yapmak üzere görüşmeler yürütüyor.

Ulusal Suç Ajansı (NCA), İngiltere’ye gelen küçük teknelerin çoğunun Çin’den gönderilen dıştan takma motorlar monte edilmeden önce Türkiye’deki arka sokak atölyelerinde inşa edildiğine inanıyor. Tekneler daha sonra Almanya’ya naklediliyor ve burada depolandıktan sonra talep üzerine Fransa kıyılarına gönderiliyor.

İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın 3 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre İngiliz Hükümeti ile Ankara, Türkiye kolluk kuvvetlerinin “Organize Göç Suçlarıyla mücadele etmek ve yasadışı göç yolculuklarının bir parçası olarak kullanılan tekne parçaları ve diğer malzemelerin tedarik zincirini bozmak için ortak operasyonları hızlandırmasını” içeren bir ortaklık içinde.

YetkinReport

Recent Posts

Özel: “Tüm ilişki ağları ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Manisa'nın Soma ilçesindeki Eynez Ocağı'nda 13 Mayıs…

2 saat ago

Makam araçlarından yönetici maaşlarına dek: Kamuda israfa tırpan

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 13 Mayıs’ta yaptıkları ortak…

4 saat ago

Türkiye Maarif Modeli yerine Milli Eğitim Bakanlığı tartışılmalı

Sosyologlar arasında çok tanınmış bir bilim insanı olan Daniel Lerner’ın (1918-1980) The Passing of the…

7 saat ago

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

21 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

1 gün ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

1 gün ago