Siyaset

Vaşington büyükelçiliği boşaldı, henüz yerine bir isim atanmadı

Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan, 4 Ocak’ta X hesabından yaptığı paylaştımda 14 Ocak itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılacağını, 12 Ocak’ta da ABD’den ayrılacağını açıkladı. Mercan’ın yerine henüz bir büyükelçi atanmamış olması soru işareti yarattı. Konuyu köşesine taşıyan Yınanç, diplomatik kulisleri yazdı. (Foto: AA)

Türkiye-ABD ilişkileri Gazze, F-16 ve İsveç’in NATO üyelik süreci sebebiyle gergin bir seyir izlerken, Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan, 14 Ocak 2024 itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılacağını açıkladı.

4 Ocak’ta emekli olacağını açıklayan ve 12 Ocak’ta ABD’den ayrılacak olan Mercan’ın yerine ise henüz kimin atanacağı bildirilmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, Orta Doğu ziyaretinin ilk ayağı olarak İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinin hemen ardından konuyu T24’teki köşesine taşıyan gazeteci Barçın Yınanç, Mercan’ın yerine kimin atanacağının henüz belirlenmemesinin arkasında “isim üzerinde kararsızlık” olabileceğini yazdı.

Kimin ABD Başkentine atanacağı ile ilgili diplomatik kulislere yer veren Yınanç, “Diplomasi kulislerinde Dışişleri’nde en güçlü aday olarak Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın ismi geçiyor,” dedi.

Yınanç’ın değerlendirmesine göre, “bu isim üzerinde mutabakat olsaydı, şimdiye çoktan Amerikan tarafına bildirimin yapılmış olması gerekirdi. Bu durum elbet nihayetinde Akçapar’ın atanmayacağı anlamına gelmez. ‘Akçapar New York’a, New York daimi temsilcisi Sedat Önal Vaşington’a’ dedikodusu da var. Kulisler hareketli. Prag’da görevli Egemen Bağış ile Ak Parti’li kariyer diplomat Volkan Bozkır da topa girmeye çalışıyor deniyor.”

“Siyasi atamayla devam mı; yoksa kariyer diplomat mı olacak göreceğiz. Siyasi atamadan verim alınamadığı, yaşanan soğukluk nedeniyle Mercan’a üst düzey kabul gösterilmediği için bu kez ibre kariyer diplomata kayabilir”

Yınanç’ın tüm yazısı için T24 sitesini ziyaret edeblirsiniz

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

3 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

5 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

6 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago