Categories: Siyaset

TBMM Başkanlığı kararı okudu, Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü

Gezi Davası sebebiyle 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen Can Atalay’ın milletvekilliği, AYM’nin ihlal kararına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunan hükmün ardından düşürüldü. (Foto: AP)

Anayasa Mahkemesi’nin hakkında ihlal kararı olmasına rağmen tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mahkumiyet kararının okunmasıyla birlikte düşürüldü.

TBMM Başkanlığı, 30 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’nda Gezi Davasında 18 yıla mahkum edilen Can Atalay ile ilgili verilen hükümü okudu. Kararın okunmasıyla Atalay’ın milletvekilliği de düşürülmüş oldu.

Karara tepki gösteren TİP Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin Türkiye genelinde kararı protesto için eylem düzenleyeceğini duyurdu.

Sosyal medya hesabınan açıklama yapan Baş, “#CanAtalay’ın milletvekilliğini düşürmek “Ben bu ülkenin anayasa ve kanunlarını tanımıyorum, aklıma ne eserse onu yaparım” demektir. Bunu karşılıksız bırakmayacağız. Darbecilere karşı ülkemize sahip çıkmak için tüm yurtta sokağa çıkıyoruz. Tüm yurttaşlarımızı davet ediyoruz,” dedi.

Atalay tekrar AYM’ye başvurabilir

Atalay’ın 31 Mayıs seçimlerinin ardından tutukluluk halinin devam etmesi Anayasa Mahkemesine taşınmış, Mahkeme, Atalay’ın seçilme hakkının ihlal edildiğine karar vererek yerel mahkemesen TİP milletvekilinin tahliyesini istemişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararına uymayarak tahliye kararı vermemesi, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine yönlendirmesi tartışma yaratmış, Yargıtay’ın ise AYM’ye direnmesi hatta AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması meselenin derin bir yargı krizine evrilmesine sebep olmuştu.

Anayasa Mahkemesi tarafından ikinci kez verilen karara da direnen AYM, Atalay hakkındaki hükmün okunması için dosyayı TBMM Başkanlığına göndermişti. Gözler TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çevrilmişti.

TBMM Başkanlığı, Atalay hakkındaki kararı Genel Kurul’da okutmamış, bekletmişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AYM kararına sert tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşmede bu konunun da gündeme geldiği, iki liderin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okutulması konusunda uzlaştığı kulislere yansıdı.

AYM kararına rağmen hem yerel mahkemenin, hem Yargıtay’ın kararları hem de TBMM Başkanlığı’nın kararı okutması tekrar bir Anayasa Mahkemesi başvurusunun konusu olabilir.

Atalay bu kararın ardından milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek tekrar AYM’ye başvurabilir.

YetkinReport

Recent Posts

4 gün, 6 sorun: İsrail, Ukrayna, Almanya, Ermenistan, Kıbrıs, PKK

Dört günü 16 Ekim’den başlatıyor ve 19 Ekim’de bitiriyoruz. Belki de zaman sıralamasına göre yeniden…

19 saat ago

Açık Radyo’nun yayın iptali: Özgürlüğün kısıtlanışı ve Dar Koridor

Açık Radyo, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin entelektüel ve kültürel hayatında önemli bir yer edinmiş,…

21 saat ago

Kılıçdaroğlu’nu mahkemeye zorla getirme kararından geri adım

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın…

22 saat ago

New York toplantısında Kıbrıs’ta dörtlü zirve kararı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs Türk ve Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Christodoulides’i…

23 saat ago

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de ve…

2 gün ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

3 gün ago