Gezi Davası sebebiyle 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen Can Atalay’ın milletvekilliği, AYM’nin ihlal kararına rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunan hükmün ardından düşürüldü. (Foto: AP)
Anayasa Mahkemesi’nin hakkında ihlal kararı olmasına rağmen tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mahkumiyet kararının okunmasıyla birlikte düşürüldü.
TBMM Başkanlığı, 30 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’nda Gezi Davasında 18 yıla mahkum edilen Can Atalay ile ilgili verilen hükümü okudu. Kararın okunmasıyla Atalay’ın milletvekilliği de düşürülmüş oldu.
Karara tepki gösteren TİP Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin Türkiye genelinde kararı protesto için eylem düzenleyeceğini duyurdu.
Sosyal medya hesabınan açıklama yapan Baş, “#CanAtalay’ın milletvekilliğini düşürmek “Ben bu ülkenin anayasa ve kanunlarını tanımıyorum, aklıma ne eserse onu yaparım” demektir. Bunu karşılıksız bırakmayacağız. Darbecilere karşı ülkemize sahip çıkmak için tüm yurtta sokağa çıkıyoruz. Tüm yurttaşlarımızı davet ediyoruz,” dedi.
Atalay’ın 31 Mayıs seçimlerinin ardından tutukluluk halinin devam etmesi Anayasa Mahkemesine taşınmış, Mahkeme, Atalay’ın seçilme hakkının ihlal edildiğine karar vererek yerel mahkemesen TİP milletvekilinin tahliyesini istemişti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararına uymayarak tahliye kararı vermemesi, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine yönlendirmesi tartışma yaratmış, Yargıtay’ın ise AYM’ye direnmesi hatta AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması meselenin derin bir yargı krizine evrilmesine sebep olmuştu.
Anayasa Mahkemesi tarafından ikinci kez verilen karara da direnen AYM, Atalay hakkındaki hükmün okunması için dosyayı TBMM Başkanlığına göndermişti. Gözler TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çevrilmişti.
TBMM Başkanlığı, Atalay hakkındaki kararı Genel Kurul’da okutmamış, bekletmişti.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AYM kararına sert tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşmede bu konunun da gündeme geldiği, iki liderin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okutulması konusunda uzlaştığı kulislere yansıdı.
AYM kararına rağmen hem yerel mahkemenin, hem Yargıtay’ın kararları hem de TBMM Başkanlığı’nın kararı okutması tekrar bir Anayasa Mahkemesi başvurusunun konusu olabilir.
Atalay bu kararın ardından milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek tekrar AYM’ye başvurabilir.
CHP lideri Özgür Özel’in Van’da “Terörün durmasına, Terörsüz Türkiye’ye ‘evet’ diyoruz” demesinden ve “terör örgütünün”…
Geçtiğimiz günlerde bir iktidar yetkilisi kamuoyunda yankı uyandıran şu cümleyi kurdu: “Toplumu ve aileyi korumak…
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan PKK'nın silah bırakma ve kendisini fesih Kongresini toplanmasının an meselesi…
Avrupa Parlamentosu 7 Mayıs’ta Strasburg’daki oturumunda Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor’un raporunu oy çokluğu ile…
9 Mayıs Avrupa’nın Doğusu ve batısında iki ayrı adla anılıyor. Avrupa’nın Batısında 9 Mayıs Avrupa’nın…
CHP lideri Özgür Özel, 7 Mayıs gecesi İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt yerleşkesi önünde üniversitelilerle yaptığı mitinge…