Siyaset

Milli Muharip Uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından üretilen Milli Muharip Uçağı (MMU) KAAN 21 Şubat sabah saatlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından üretilen Milli Muharip Uçağı (MMU) KAAN 21 Şubat sabah saatlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

2016 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan geliştirme projesi ile yapımına başlanan Milli Muharip Uçağı KAAN ile ilgili tüm testler tamamlandı. KAAN 21 Şubat’ta test pilotu Barbaros Demirbaş’ın pilotluğunda ilk kez havalandı.

TUSAŞ’ın KAAN tanıtım yazısında, 5. nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN’ın “Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16’ların yerini almasının planlandığı” belirtiliyor.

F-35 savaş uçaklarının başından itibaren üretici ortağı olan Türkiye, 2017’de Rusya’dan S-400 hava savunma füzeleri aldığı için dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla programdan çıkarılmıştı.

Türkiye’nin kendi Milli Muharip Uçağı (MMU) Kaan’ı devreye alana kadar F-16 uçaklarını üst modele çıkarma talebi böyle gündeme gelmişti.

ABD Kongresindeki Türkiye aleyhtarı havanın satışa engel olmasının önüne geçmek için de Biden yönetimi Yunanistan’a daha üstün F-35 savaş uçağı satışını aynı paketin içine koymuştu.

KAAN 17 Mart 2023’te hangardan çıkarılarak pist başı yaptı. 1 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KAAN’ın gövdesini imzaladı.

KAAN’ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri yapıldı.

Projede ayrıca, çift motorlu KAAN konfigürasyonunda kullanılması hedeflenen özgün Motor Geliştirme Projesi yürütülüyor. Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanıncaya kadar KAAN’da hazır motor kullanılarak hava aracı geliştirme faaliyetleri sürdürülüyor.

MMU’nun Türk hava gücündeki rolünü, Arda Mevlütoğlu’nun bu yazısından detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz:

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

8 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

9 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

11 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago