Siyaset

Kılıçdaroğlu’dan Bahçeli’ye: “okul arkadaşım” Atatürk’e dil uzatanlara bir şey diyemiyor

CHP’nin önceki lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eski AK Parti milletvekili Şevki Yılmaz’ın Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret etmesine karşı tepki vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “X” hesabı üzerinden ağır yüklendi.

CHP’nin önceki lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eski AK Parti milletvekili Şevki Yılmaz’ın Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret etmesine karşı tepki vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “X” hesabı üzerinden ağır yüklendi. Kılıçdaroğlu, ismini anmadan “okul arkadaşım” diye hitap ettiği Bahçeli’ye “oysa bir zamanlar nasıl cesur konuşurdun” diyerek Erdoğan’a muhalefet ettiği günleri hatırlattı.

Kılıçdaroğlu “X” hesabında şunları söyledi:

“Ağzından salyalar akarak, Kurtuluş Savaşı kahramanımız Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e çatallı dilini uzatan soysuza tek kelime edemeyen okul arkadaşım, 15 Temmuz darbe girişimi için asılsız bir iddianın peşine düşmüş ve hemen savunmaya geçmiştir.

“Oysa ki bir zamanlar ne kadar cesur konuşurdu, suda ateşin nasıl yanmayacağını, balda tuzun bulunmayacağını ve kimden Cumhurbaşkanı olmayacağını söylerdi. Şimdi Atatürk’e dil uzatanlara dahi bir şey diyemiyor.”

Bahçeli’ye Abdülhamid göndermesi

Kılıçdaroğlu, isim vermeden Bahçeli’ye yüklendiği mesajında, Şevki Yılmaz’ın Atatürk’e “soysuz” hakareti ve ona karşı bir soruşturma başlatılmaması üzerine de şunları yazdı:

“İyi dinleyin, Köhne Bizans’ın Yıldız burcunda ikamet eden baykuş özentilerine ve kalıntılarına söylüyorum; Türkiye’nin yönetim şekli ile ilgili tartışmalar 29 Ekim 1923’de ebediyen son bulmuştur! Aklınızdakini kursağınızda bırakırız!”

Kılıçdaroğlu’nun şifrelerle dolu mesajında “Köhne Bizans” İstanbul’un Cumhuriyet öncesi son dönemi, “Yıldız Burcu” Sultan İkinci Abdülhamid, Sultan Reşad ve Sultan Vahdettin’in ikameti olan Yıldız Sarayı ve “Baykuş özentileri” ifadesi de Abdülhamid iktidarının son döneminde İttihat ve Terakki’nin Saray için kullandığı ifadeyi çağrıştırıyor.

Osmanlı ailesi: Atatürk’e saygılıyız

Tartışma AK Parti eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, Abdülhamid’in dördüncü derece torunu Berna Sultan Osmanoğlu’nun 17 Şubat’taki düğününde söyledikleriyle başladı. Tarihçi İlber Ortaylı’nın da nikah şahidi olduğu törenin davetlileri arasında bulunan Yılmaz, mikrofonu alarak “Osmanlı’yı süren soysuzları lanetliyorum” dedikten sonra “Selanik’ten gelen dönmeleri, onlara destek verenleri kahr-ı perişan eyle” diye beddua etmiş buna da davetlilerden “amin” diyenler olmuştu.

Osmanlı ailesi bunun üzerine yazılı bir açıklama yaparak Yılmaz’ın söylediklerinin kendi görüşleri gibi algılanmasından üzüntü duyduklarını, “haklı tepkilere” katıldıklarını ve ülkeyi muasır medeniyet seviyesine taşımayı amaçlayan Atatürk’e saygılı olduklarını söylemişlerdi.

Yılmaz aleyhine yapılan suç duyurularına rağmen henüz açılmış bir soruşturma bulunmuyor.

Ortam gerçekten endişe verici. Seçim ortamını fırsat bilen din devleti özlemcisi tarikat ve cemaatler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan üzerindeki oy etkilerini manivela olarak kullanıp Atatürk’e, Cumhuriyet ve değerlerine, laiklik ve kadın haklarına karşı at oynatıyor ve bunun adeta tadını çıkarıyorlar.

Kılıçdaroğlu’nun isim vermeden Bahçeli’ye Atatürk’e hakaretlere karşı sessiz kalmakla suçlayarak Bahçeli’ye yüklenmesi, Bahçeli’ye Erdoğan’ın başkan olmasına karşı çıktığı dönemlerdeki tutumunu hatırlatması bu çerçeveye oturuyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Petrol 100 Doları Aşarken: Eşel Mobil, Tavan Fiyat ve Küresel Müdahale

Petrol fiyatlarının yeniden 100 doların üzerine çıkması yalnızca enerji piyasalarını değil, dünya genelinde enflasyonla mücadele…

31 dakika ago

Varan 2: Yine İran Füzesi. Yine NATO Durdurdu. Parçası Gaziantep’e Düştü

Milli Savunma Bakanlığı, İran’dan ateşlenen bir balistik füzenin daha Türkiye hava sahasına girerken “Doğu Akdeniz’de…

18 saat ago

Türkiye, 6 F-16’yı Kıbrıs’a gönderdi: Yunanistan’ın Hamlesine Yanıt

Türkiye, 6 F-16 savaş uçağını 9 Mart, yani bugün itibarıyla “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğinin…

19 saat ago

İkinci Hamaney Döneminde İran ve Ortadoğu’da Yayılan Savaş

ABD ve İsrail 28 Şubat sabahı karşı, İran’a yönelik büyük bir saldırı başlattı. Saldırının daha…

23 saat ago

İran Savaşı Kaybederse Bir de Tazminat Ödemek Zorunda Kalabilir mi?

Savaşlar çoğu zaman silahlar sustuğunda bitmez. Çoğu durumda asıl hesaplaşma hemen sonrasında başlar, daha acımasız…

1 gün ago

8 Mart Mesajları, Savaşın Görünmeyen Cephesi ve Kadınlar

Dünya yeni bir savaşlar döneminden geçerken 8 Mart yine çoğu zaman sözlerde kalan temennilerle anılan…

2 gün ago