Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği, topyekün savaşa dönüşen ve Dünya çapında siyasi ve ekonomik düzen üzerinde etkileri bulunan işgal operasyonunun üzerinden 2 yıl geçti. Saldırının yıldönümünde Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nden yüzlerce kişi ve kuruluşa yaptırım kararı çıktı. Yaptırımların arasında Türkiye’den 17 şirket bulunuyor. (Foto: Rusya Savunma Bakanlığı)
Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği, topyekün savaşa dönüşen ve Dünya çapında siyasi ve ekonomik sistemde derin izler bırakan işgal operasyonunun üzerinden 2 yıl geçti. Saldırının yıldönümünde Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nden yüzlerce kişi ve kuruluşa yaptırım kararı çıktı. Yaptırımların arasında Türkiye’den de şirketler bulunuyor.
ABD Başkanı Joe Biden 23 Şubat’ta yaptığı açıklamada “Ukrayna’da devam eden fetih savaşı ve cesur bir yolsuzluk karşıtı aktivist ve Putin’in en sert muhalefet lideri olan Aleksey Navalny’nin ölümü nedeniyle Rusya’ya karşı 500’den fazla yeni yaptırım” açıkladı.
Biden, bu yaptırımların “Navalny’nin hapsedilmesiyle bağlantılı kişilerin yanı sıra Rusya’nın finans sektörünü, savunma sanayi üssünü, tedarik ağlarını ve birçok kıtadaki yaptırım kaçakçılarını hedef alacağını, Putin’in yurtdışındaki saldırganlığı ve yurtiçindeki baskısı için daha da ağır bir bedel ödemesini sağlayacağını” iddia etti.
Biden’ın açıklamasının ardından ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yaptırım kararları açıklandı.
ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına destek olan faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 93 şirkete ticari kısıtlamalar getirdiğini belirtti. Bu karar, Rusya’dan 63, Türkiye’den 16, Çin’den sekiz ve BAE’den dört olmak üzere hedeflenen kuruluşlara ABD sevkiyatlarını yasaklıyor.
Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından da yaptırım kararları açıklandı. Hazine 300, Dışişleri Bakanlığı da 250’den fazla kişi ve kuruluş hakkında yaptırım kararı aldı. Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı kişilerin arasında üç Türk şirket bulunuyor.
Avrupa Birliği de Rusya’nın Ukrayna saldırısının ardından 13. yaptırım paketini açıkladı.
Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke, Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenen AB zirvesinde yaptırımlar konusunda mutabık kaldı ancak yaptırımların önündeki son yasal engel Cuma günü ortadan kalktı.
DW Türkçe’nin haberine göre AB Konseyi’nin Rus savunma sanayiini hedef alan yaptırımları, ülkeye insansız hava araçları bileşenleri gibi askeri teknolojilerin ithalatını kısıtlıyor.
106 kişi ve 88 kuruluşu kapsayan 13’üncü yaptırım paketiyle birlikte Avrupa Birliği’nin Ukrayna savaşı sebebiyle yaptırım listesine aldığı kişi ve kuruluşların sayısı 2 bini geçti.
Yaptırım listesine alınan şirketler arasında Rusya dışında Hindistan, Sri Lanka, Çin, Sırbistan, Kazakistan, Tayland merkezli kuruluşların yanı sıra Türkiye’den de bir şirket yer aldı.
Moskova’dan Brüksel’e tepki gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Rusya’nın da ülkeye giriş yasağı getirdiği Avrupa Birliği yetkililerinin sayısını artırdığı belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Nisan’da Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın…
ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergileri ilanıyla dünya ekonomisinde yaşanan sarsıntılar şimdilik sınırlı…
CHP lideri Özgür Özel üstüne gide gide Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı da iç politika polemiğine…
Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma 2 Nisan’da ilan edilen tüketim boykotunun etkileri üzerine…
CHP’nin 6 Nisan Olağanüstü Kurultayında güven tazeleyen Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı erken seçime zorlama…
Ekrem İmamoğlu, AK Parti döneminin yargı operasyonlarının simgesi haline gelen Silivri Cezaevinden “Korkma!” diye bir…