Amerikan askeri Aaron Bushnell 26 Şubat’ta ABD’deki Joe Biden yönetiminin İsrail’in Gazze operasyonuna verdiği desteği protesto için İsrail’in Vaşington Büyükelçiliği önünde kendini yaktığında 25 yaşındaydı.
“Gazze’deki soykırıma ortak olmamak” adına “Özgür Filistin” sloganıyla üzerine yanıcı madde dökerek kendisini ateşe verdikten sonra ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.
ABD basını bir süre böyle bir şey olmamış gibi davrandı. Ancak Bushnell’in “şiddetli bir protesto eylemi” diye tanımladığı intiharı sosyal medya ve dünya basınında yayıldıktan çok sonra, Bushnell’in ölümünün ardından ana akım Amerikan basını da haberi “son dakika” alarmıyla vermeye başladı.
Bushnell’i karalama kampanyası da gecikmedi. Örneğin The Washington Post, Bushnell’in “anarşist geçmişinden” söz etti. Oysa Bilgisayar yazılımcısı Bushnell, ABD Hava Kuvvetlerinin siber güvenlik biriminde görevliydi. Dindar Hristiyan bir ortamda yetişmişti. Etrafında saflık derecesinde iyi bir insan diye tanınıyordu.
Gazetecilerin sorusu üzerine ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder “Trajik bir olay” demekle yetindi; ailesine başsağlığı diledi.
Bushnell’in ölüm haberiyle birlikte ABD’de “Ben de Aaron Bushnell’im” protestoları başladı. Protestocular Biden yönetiminin İsrail’in Gazze’de Hamas’ı yok etmek gerekçesiyle şehirleri haritadan silmeyi amaçlayan, bugüne dek çoğu sivil 30 bin Filistinlinin öldürüldüğü operasyonuna verdiği desteği durdurmasını istiyordu.
Aynı saatlerde Biden, Gazze’nin kuzeyindeki askeri operasyonlardan güneye kaçan 1,5 milyon kadar Filistinlinin sığındığı Mısır sınırı yakınlarındaki Refah şehrine saldırı planlarını tamamlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla pazarlıktaydı.
Biden 4 Mart Pazartesi’ye kadar İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanacağı iddiasındaydı.
Bir dondurmacı dükkanında, elinde dondurma ile basın mensuplarının ateşkes ile ilgili sorularını yanıtlayan Biden, “güvenlik danışmanlarım bana (ateşkese) yakın olduğumuzu söyledi. Ama henüz tamamlanmış bir şey yok. Ümidim önümüzdeki Pazartesiye kadar ateşkesin sağlanması yönünde,” dedi.
Bushnell’in intihar eyleminin Amerikan kamuoyu üzerinde ne kadar etkili olacağını kestirmek mümkün değil. Ancak, 1970’lerde Vietnam Savaşının son bulmasında, 1990’larda ABD’nin Bosna’ya ve Somali’ye müdahale kararı vermesinde, bu tür sansasyonel eylem ya da görüntülerin yayılmasının payı olmuştu.
ABD’nin İsrail’e olan güvenlik taahhütleri ve Gazze Krizinin Kasım 2024’teki başkanlık seçimi sürecinde patlaması söz konusu.
Hem Biden hem de muhtemel rakibi Donald Trump ise İsrail’e tam destek yanlısı siyaset izliyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni yönetim döneminde Türkiye'ye ilk ziyareti Suriye'de Esad…
Donald Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” ifadesini Türk medyasındaki haberlerin pek çoğunda bulmanız mümkün değil. Trump’ın…
Asgari ücret yine gündemimizde. Bu kez temel tartışma konusu asgari ücret ve enflasyon ilişkisi. Asgari…
Suriye’de gelişmeler baş döndürücü bir hız kazandı. Beşar Esad’ın 7 Aralık akşamı Moskova’ya kaçmasından yalnızca…
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi dönemindeki Suriye politikası nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip…
Suriye'de Esad rejimini deviren harekatın hazırlığının bir yıldan fazla bir süredir yapıldığı, Türkiye’nin, ABD’nin ve…