Siyaset

Aaron Bushnell’in intiharı ABD’nin İsrail desteğine son verebilir mi?

Amerikan askeri Aaron Bushnell 26 Şubat’ta İsrail’in Vaşington Büyükelçiliği önünde “Gazze’deki soykırıma ortak olmayacağım. Özgür Filistin” diyerek kendini yaktı. Amerikalı asker kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Bushnell’in ölümü ABD’nin İsrail politikasında bir değişikliğe yol açar mı? (Fotoğraf: X)

Amerikan askeri Aaron Bushnell 26 Şubat’ta ABD’deki Joe Biden yönetiminin İsrail’in Gazze operasyonuna verdiği desteği protesto için İsrail’in Vaşington Büyükelçiliği önünde kendini yaktığında 25 yaşındaydı.

“Gazze’deki soykırıma ortak olmamak” adına “Özgür Filistin” sloganıyla üzerine yanıcı madde dökerek kendisini ateşe verdikten sonra ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

Bushnell’in ölümünün ardından “son dakika”

ABD basını bir süre böyle bir şey olmamış gibi davrandı. Ancak Bushnell’in “şiddetli bir protesto eylemi” diye tanımladığı intiharı sosyal medya ve dünya basınında yayıldıktan çok sonra, Bushnell’in ölümünün ardından ana akım Amerikan basını da haberi “son dakika” alarmıyla vermeye başladı.

Bushnell’i karalama kampanyası da gecikmedi. Örneğin The Washington Post, Bushnell’in “anarşist geçmişinden” söz etti. Oysa Bilgisayar yazılımcısı Bushnell, ABD Hava Kuvvetlerinin siber güvenlik biriminde görevliydi. Dindar Hristiyan bir ortamda yetişmişti. Etrafında saflık derecesinde iyi bir insan diye tanınıyordu.

Gazetecilerin sorusu üzerine ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder “Trajik bir olay”  demekle yetindi; ailesine başsağlığı diledi.

Bushnell’in ölüm haberiyle birlikte ABD’de “Ben de Aaron Bushnell’im” protestoları başladı. Protestocular Biden yönetiminin İsrail’in Gazze’de Hamas’ı yok etmek gerekçesiyle şehirleri haritadan silmeyi amaçlayan, bugüne dek çoğu sivil 30 bin Filistinlinin öldürüldüğü operasyonuna verdiği desteği durdurmasını istiyordu.

Biden Gazze pazarlığında

Aynı saatlerde Biden, Gazze’nin kuzeyindeki askeri operasyonlardan güneye kaçan 1,5 milyon kadar Filistinlinin sığındığı Mısır sınırı yakınlarındaki Refah şehrine saldırı planlarını tamamlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla pazarlıktaydı.

Biden 4 Mart Pazartesi’ye kadar İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanacağı iddiasındaydı.

Bir dondurmacı dükkanında, elinde dondurma ile basın mensuplarının ateşkes ile ilgili sorularını yanıtlayan Biden, “güvenlik danışmanlarım bana (ateşkese) yakın olduğumuzu söyledi. Ama henüz tamamlanmış bir şey yok. Ümidim önümüzdeki Pazartesiye kadar ateşkesin sağlanması yönünde,” dedi.

Bushnell’in intihar eyleminin Amerikan kamuoyu üzerinde ne kadar etkili olacağını kestirmek mümkün değil. Ancak, 1970’lerde Vietnam Savaşının son bulmasında, 1990’larda ABD’nin Bosna’ya ve Somali’ye müdahale kararı vermesinde, bu tür sansasyonel eylem ya da görüntülerin yayılmasının payı olmuştu.

ABD’nin İsrail’e olan güvenlik taahhütleri ve Gazze Krizinin Kasım 2024’teki başkanlık seçimi sürecinde patlaması söz konusu.

Hem Biden hem de muhtemel rakibi Donald Trump ise İsrail’e tam destek yanlısı siyaset izliyor.

 

YetkinReport

Recent Posts

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

42 dakika ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

18 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

23 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago