Siyaset

Seçim ekonomisi: yargı paketine eklenen ikramiye, zam vaadi

31 Mart seçimleri yaklaşırken seçim ekonomisi devrede. Seçimlerden önce son kez toplanacak olan TBMM Genel Kurulu’nda içinde emekli bayram ikramiyesini 3 bin liraya çıkaracak düzenlemenin de olduğu 8. Yargı Paketi görüşülecek. Bunun yanında, yıl ortasında asgari ücrete yapılacak ek zam tartışmaları da gündemde.

31 Mart seçimleri yaklaşırken seçim ekonomisi devrede. Seçimlerden önce son kez toplanacak olan TBMM Genel Kurulu’nda içinde emekli bayram ikramiyesini 3 bin liraya çıkaracak düzenlemenin de olduğu 8. Yargı Paketi görüşülecek. Bunun yanında, yıl ortasında asgari ücrete yapılacak ek zam tartışmaları da gündemde.

TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki gündeminde 8. Yargı Paketi var.

Seçim öncesinde paket, emekli ikramiyelerinin 3 bin liraya çıkarılması ile gündeme geldi ancak pakette Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak düzenlemeleri içeren 43 madde bulunuyor.

T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre paketin öne çıkan iki maddesi, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan tazminat talepleri ile ilgili, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL döneminde Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan, Tazminat Komisyonu’nun kalıcı hale gelmesi ve “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” cezasının ayrı bir suç olarak tanımlanması oldu.

Ancak muhalefet partileri için bu maddelere karşı çıkmak, bin liralık emekli ikramiye artışına karşı çıkmak anlamına gelecek; seçim sürecinde vaatler ön plana çıkacak.

Seçim ekonomisi: İkramiye bin lira artıyor, suçlar ağırlaşıyor

Kanun teklifine göre 2 bin lira olan emekli bayram ikramiyesi 3 bin liraya çıkarılıyor. Emekliler, teklifin Kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ikramiyelerini Ramazan ve Kurban Bayramlarında 3 bin lira olarak alacak.
Teklife göre OHAL döneminde kurulan Tazminat Komisyonu kalıcı hale getiriliyor.

Komisyon, 15 Temmuz darbesi sonrasında Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruların artışının ardından OHAL kararlarını incelemek üzere kurulmuştu.

Düzenlemeyle birlikte Komisyon, son haftalarda yargı krizi ile gündeme gelen Anayasa Mahkemesi’ne yapılan “makul sürede yargılanma hakkı ihlali” ile ilgili tazminat taleplerini karara bağlayacak.

Teklifte, en çarpıcı düzenlemelerden biri Anayasa Mahkemesi’nin Eylül ayında iptal ettiği “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” fiiline ilişkin oldu. Yeni düzenlemede AYM kararı dikkate alınmadı. Bu fiil ayrı bir suç sayılacak. ‘Örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi, hem işlenen suçtan hem de örgüt adına suç işlediği gerekçesiyle ayrı ayrı cezalandırılacak.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile ilgili düzenlemeye göre ise bu uygulama ancak iki yıl ya da daha az süreli hapis cezalarına mahkum edilen sanıklar için uygulanacak. Karara itiraz da edilebilecek.

Asgari ücret artacak mı?

Ekonomim gazetesine konuşan ekonomist Şeref Oğuz, Ankara’da işçi ve işveren sendikalarına, Haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun tekrar toplanabileceği ile ilgili söylentilerin ulaştığını aktardı.

Oğuz’un aktardığına göre personel sıkıntısı çektiğini belirten işverenler bu artışa sıcak bakıyor.

“Asgari ücrete yeniden artış yapılıp yapılmayacağı en çok merak edilen konulardan biri” diyen Oğuz, “Evet asgari ücrette yeni bir düzenleme gelecek. Çünkü Mayıs ayında enflasyon yüzde 75’i aştığı zaman çalışma barışının bozulmaması için asgari ücretin yeniden düzenlenmesi için hem talep var hem de beklentisi var,” dedi.

2021 yılında Türk Lirasında sert değer kaybının ardından asgari ücrete yıl içinde tekrar zam yapılması gündeme gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan 2024 yılı itibariyle iki zam yapılmayacağını, asgari ücretin artık yılda bir kez açıklanacağını, yıl içinde artış olmayacağını belirtmişti.

Oğuz, enflasyonun Mayıs ayında en yüksek seviyeye çıkmasının beklendiğini, seçim öncesinde komisyonun tekrar toplanabileceği söylentilerinin de bu beklentiyle ortaya çıktığını aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in asgari ücrete ikinci kez zam yapılmasına kökten karşı olduğunu aktaran Dr. Şeref Oğuz, Orta Vadeli Program’da asgari ücretin yılda iki kez düzenlenmesinin karşılığı olmadığına da işaret ederek, “Ancak dediğim gibi çalışma barışının bozulmaması ve endüstrinin istihdam kaybından dolayı bunu yapacaklar” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

MHP’lilere dair kaçakçılık zannını Bahçeli’ye Erdoğan mı söyledi?

Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…

4 saat ago

Ankara’da 500 madenci özelleştirmeye karşı kendini madene kapattı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…

5 saat ago

MHP’de üç vekil istifa ettirildi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…

9 saat ago

MİT Başkanı Kalın CHP’ye gitti Özel ve heyetine sunum yaptı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…

1 gün ago

Avrupa güçlerinin Varşova toplantısı: Rusya’dan kork, ABD’ye güvenme

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…

1 gün ago

Nükleer tehdit gölgesinde Erdoğan’dan NATO’ya Rusya uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…

1 gün ago