Categories: Siyaset

Antalya Diplomasi Forumu başladı

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat depremleri sebebiyle ertelenen Üçüncü Antalya Diplomasi Forumu, “Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak” ana temasıyla başladı.

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat depremleri sebebiyle ertelenen Üçüncü Antalya Diplomasi Forumu, “Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak” ana temasıyla başladı.

1-3 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan foruma 100’ü aşkın ülkeden 20’den fazla Devlet/Hükümet Başkanı, 60’dan fazlası Dışişleri Bakanı olmak üzere yaklaşık 90 Bakan, 80 civarında uluslararası kuruluş temsilcisi katılacak. Foruma, 4 bin kişinin katılması bekleniyor.

2021 yılından bu yana Türkiye’nin uluslararası alanda bir diplomasi buluşması organizasyonu olarak düzenlenen forum geçtiğimiz yıl 6 Şubat depremleri sebebiyle ertelenmişti.

Antalya Diplomasi Forumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde düzenlenen forumun katılımcıları arasında Macaristan Başbakanı Victor Orban, Ermenistan Dışileri Bakanı ve Mısır Dışişleri Bakanı’nın yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani de bulunuyor.

Antalya Diplomasi Forumu için dikkat çeken bir nokta ise Batıdan katılımın bir önce düzenlenen foruma kıyasla daha düşük olması. Avrupa ülkelerinden en yüksek düzeyli katılım Macaristan Başbakanı Victor Orban oldu. Orban’ın yanında Slovenya ve Hırvatistan’ın eski Cumhurbaşkanları da katılımcılar arasında.

Buna göre ADF’ye Madagaskar, Zimbabwe, KKTC, Kongo, Togo, Somali, Cibuti, Bulgaristan, Gine-Bissau, Kosova, Bosna Hersek Sırp Kesimi, Libya ve IKBY Başkan düzeyinde katılım gösterecek. Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic’in ise eşi Tamara Vucic forumda bulunacak.

Avrupa ülkelerinden resmi katılım ise çok düşük. Almanya’nın Şansölye Başdanışmanı, Birleşik Krallık Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı, Yunanistan’dan Milletvekili forumda olacak. Geçtiğimiz forumda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bulunmuştu. Bu yıl NATO’dan Genel Sekreter Yardımcıları Marie-Doha Besanchenot ve Scott W. Bray  forumda olacak.

Diplomatik buluşmalara sahne olmuştu

2022 yılında ADF, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı ve iki yıldır süren savaşın ilk haftalarında düzenlenmiş, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının bir araya geldiği bir uluslararası arena olmuştu. Bu yıl forumda Ukrayna’dan milletvekili Ahtem Çiygöz bulunacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi bekleniyor.

Fidan ayrıca Türkiye’nin normalleşme sürecine girdiği Ermenistan’ın Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile bir araya gelecek.

Bu yıl, “Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak” başlığı ile düzenlenen forumun ana konusunun Gazze olması bekleniyor.

Forumda Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Filistinliler Bakanı Riad Malki’nin yanı sıra, Ramallah Belediye Başkanı Issa Kassis de bulunacak. Ayrıca özellikle ateşkes görüşmelerinde bulunan Mısır ve Katar’dan da dışişleri bakanlığı düzeyinde katılım olacak.

Program kapsamında Gazze Temas Grubu’nun ADF2024’e katılan üyelerinin katılımıyla bir etkinlik düzenlenecek.

Forumda tartışılması planlanan diğer başlıklar “süregelen savaşlar, terörizm, düzensiz göç, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı, Yapay Zeka’nın getirdiği öngörülemeyen riskler, iklim değişikliği, doğal afetler ve pandemiler, genişleyen sosyoekonomik uçurum” olması bekleniyor.

2024 yılında dünya nüfusunun üçte birinin sandıklara gideceği vurgulanırken, “seçimlerin acil yanıt gerektiren uluslararası meselelere etkisi ayrıca yapay zeka yoluyla dezenformasyon faaliyetleri de gündeme gelebilecek” ifadesi programda yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın yoğun trafiği

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bugünkü programı yoğun olacak. Fidan, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali Al Yahya, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Slovak Cumhuriyeti Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Juraj Blanar, Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Vincent Biruta ve Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Paul Richard ile görüşecek.

Fidan’ın dün de programı yoğundu. Dışişleri Bakanı, Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Huseyin, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bouhabib , Gambiya Dışişleri, Uluslararasi İşbirliği ve Yurtdışındaki Gambiyalilar Bakanı Dr. Mamadou Tangara ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirodjiddin Muhriddin ile görüşmüştü.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

2 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

6 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

1 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

1 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

1 gün ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 gün ago