Son günlerde seçim öncesi havayı koklayıp seçim sonrasında yatırım ortamını kestirmek isteyen yabancı yatırımcılar Türkiye’ye gelip yetkililer ve ilgililerle görüşmeler yapıyor.
Bunlardan bir kısmıyla görüşüp bilgi almak imkanım oldu. Aslında neleri merak ettiklerini öğrendim demek daha doğru olur. Çünkü oturmuş kanılarından çok soruları olduğunu gözlemledim. Bunları paylaşacağım ama neticede hepsinin dönüp dolaşıp bakacağı ölçünün aynı tek soruya indirgendiğini de gördüm.
Öncelikle, sadece Türkiye değil, dünyanın “yüksek riskli” ülkelerinde önemli miktarlarda portföy ve fon yöneten yatırım uzmanlarından konuştuklarım 31 Mart yerel seçimleriyle daha çok yol açacağı sonuçlar bakımından ilgileniyorlar. Yerel seçimlerle siyasi iktidarın değişmeyeceğinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2028 seçimine dek başta kalacağının elbette farkındalar.
Öte yandan Erdoğan’ın 2023 zaferinden sonra büyükşehirlerin tamamını silip süpürmeyeceğini de görüyorlar. Diğer şehirler kusura bakmasın ama radar ekranlarında İstanbul, hükümet merkezi olduğu için Ankara, biraz da İzmir var önem verdikleri.
İzlenimim, yatırımcıların Ankara ve İzmir’de “muhalefetin” (onlar isimlendirmese de ben hatırlatayım, yani CHP adayları Mansur Yavaş ve Cemil Tugay’ın) galibiyetini “satın aldıkları”.
Türkiye’den isim olarak sorularına konu olan üç isim var şu anda, gözlediğim kadarıyla: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.
Erdoğan ve İmamoğlu’nu anladık da Şimşek’in ne ilgisi olduğunu soracaksınız belki de şimdi.
Çok ilgisi var.
Yatırım kararlarına Türkiye’de seçim sonrası atmosfere göre ince ayar verecekleri görülen Londra, New York, Frankfurt, Paris gibi Batı finans merkezleri adına nabız tutmaya çalışan uzmanlar, seçim sonrası atmosferin İstanbul seçimlerine göre yön değiştireceğinin de farkında.
Erdoğan kazanırsa bütün kararların daha tek elde toplanacağı, İmamoğlu kazanırsa daha çok sesli bir Türkiye var. (Murat Kurum alınmasın, ismi henüz dış yatırımcıların radar ekranında değil. Konuştuklarımdan biri ‘adı sizinle aynı’ dedi, tamamını hatırlattım.) Yanlış anlaşılmak istemem; demokrasi ve hukuk devleti aşığı oldukları için bu ölçüyü koymuyorlar. Ekonominin kurumlar ve kurallar içinde öngörülebilirliği bakımından yaklaşıyorlar.
Şu gibi sorular var, özetliyorum:
Daha fazla uzatmayacağım. Konuyu anlatabildim sanırım.
Erdoğan, sonunda “heterodoks” politikanın ülkeyi kayalıklara sürüklediğini kabul etmek zorunda kalarak beş yıl önce 2018’de işine son verdiği Şimşek’i 2023’de ekonominin başına davet etmek zorunda kaldı. Ama bu süreç öyle kötü yönetildi ki Şimşek kendi istek ve iradesi dışında tek parametreli bir denklemin öznesi haline getirildi. İşi şakaya vuracak olursak, Şimşek yolda yürürken ayağı taşa takışacak olsa, buradan Türk ekonomisinin gidişine dair sonuçlar çıkarılacak neredeyse.
O nedenle aslında yerel seçimle iktidarın değişmeyeceği bilindiği halde İmamoğlu’nun kazanması halinde iç politikadaki denge değişikliğinin Şimşek’e, dolayısıyla “ekonomide normalleşme” programına ne olacağı sorusu dış yatırımcıları meşgul ediyor.
Sayılı gün çabuk geçer, bir kaç haftaya göreceğiz.
Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 61 sanıklı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında karar verdi.…
Süleyman Demirel’in 100’üncü doğum günü nedeniyle 1 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen toplantı, Türkiye’de siyasetin yönelimine dair…
Rusya, Ukrayna-NATO kriziyle, ABD İsrail-Lübnan ateşkes anlaşması ve Şükran Günü ile meşgulken fırsatı değerlendiren Heyet…
Suriye’de yıllardır devam eden iç savaş, Halep ve Hama’da muhalif grupların ilerleyişi ve Şam’da darbe…
Suriye’de muhalifler baskın harekatla birkaç gün içinde inanılması güç ilerleme kaydettiler. Al Majalla gazetesinde 26…
Suriye’de radikal İslâmcı Heyet Tahrir üş-Şam (HTS) örgütü öncülüğündeki silahlı muhalif güçlerin iki gün içinde…