Siyaset

Erdoğan, İmamoğlu’na 30 yıl önceki skandalla yüklendi: İSKİ’ye benziyor

Erdoğan, 1994’te, 30 yıl önce kendisinin İBB Başkanı seçilmesinde etkisi olan İSKİ skandalıyla İmamoğlu yönetiminin benzerliğini öne sürdü. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na CHP İstanbul İl Başkanlığı binası satın alımı sırasında çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle yüklenmek amacıyla eski defterleri açtı. Erdoğan, 1994’te, 30 yıl önce kendisinin İBB Başkanı seçilmesinde etkisi olan İSKİ skandalıyla İmamoğlu yönetiminin benzerliğini öne sürdü.

19 Mart’ta Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu açılış törenine canlı bağlantıyla katılan Erdoğan, 31 Mart seçimlerine sayılı gün kala İstanbul Büyükşehir Belediye yönetimine yüklendi, “İstanbul’da sadece iş bilmez, iş yapmaz, eser ve hizmet fukarası değil, 89’da olduğu gibi kirlenmiş bir yönetim vardır,” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda 2019 yılında çekildiği öne sürülen ‘para sayma’ görüntülerine değinen Erdoğan “İBB yaptığı eserler ve hizmetlerle değil nereye gittiği belli olmayan deste deste para görüntüleriyle anılmaktadır. Sorsanız bu paralarla CHP’ye il binası alındı diyorlar. Ödenen rakamla ortadaki paralar arasındaki orantısızlığı kimse izah edemiyor,” dedi.

Erdoğan yüklendi, “Para sayma” soruşturması sürüyor

İddia edilen görüntülerle ilgili soruşturma ise sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarında İBB CHP Meclis Üyesi Fatih Keleş’in CHP İstanbul İl Başkanlığı olduğu öne sürülen bir mekanda para destelerini sayarken görüntüsü orataya çıkmıştı. Görüntüler, bina satışı ile ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getirince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ve CHP İstanbul İl Başkanlığı eski basın danışmanı Can Poyraz’ın yanı sıra eski bina sahibinin ifadeleri basına yansıdı.

İddialarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken CHP lideri Özgür Özel görüntüler için “kumpas” ifadesini kullandı.

1990’lara döndü, İSKİ’yi hatırlattı

Erdoğan 1994 yılında Refah Partisi adayı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmasında büyük bir etmen olarak bilinen İSKİ skandalını yeniden hatırlattı.

1993 yılında İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel’in kurumun ihalelerini paravan şirketlere verdiği ve ihalelerde yolsuzluk yaptığı ortaya çıkmış, bu skandal, 1989’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) adayı olarak kazanmış olan Nurettin Sözen’in ve SHP’nin büyük itibar kaybına uğramasına sebep olmuştu. Açılan davada Sözen ve Murat Karayalçın beraat etmiş, Göknel ise hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

Skandal SHP’nin düşüşü ile Refah Partisi’nin avantaj sağlamasına ve 1994 yerel seçimlerinde Erdoğan’ın başkanlık koltuğuna oturmasına sebep olan etmenlerin başında sayılıyor.

Erdoğan, skandaldan yönetimi sorumlu tutan Erdoğan, “89’da CHP’li belediye yönetimlerinin hesabını veremedikleri pis işler yüzünden çok büyük tartışmalar yaşandı. İSKİ skandalı diye bir rezaleti bu CHP yazdırdı. 94 seçiminde milletimiz bunların hepsini tasfiye etti, bizi iş başına getirdi. Bir dejavu yaşıyor gibiyiz. İsimler farklı kafalar aynı, kepazelikler aynıi” dedi.

“Metroları Bakanlık yaptı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’a 162 km’ye yakın raylı sistem kazandırdıklarını söyleyerek “bu raylı sistemlerin büyük bölümü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılmıştır,” dedi.

Erdoğan, “Mesela, son 5 yılda belediye tarafından yapılan metro uzunluğu sadece 8 km’dir. Kalan tüm projeler ya daha önceki dönemden kalmadır ya da bakanlık tarafından hayata geçirilmiştir. Üzeri toprakla kapatılan projeler de mevcuttur,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

4 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

6 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

7 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago