Siyaset

Fidan’dan Irak’a PKK ve Talabani, Erdoğan’dan Suriye uyarısı

14 Mart’ta Irak’ta gerçekleştirilen üst düzey güvenlik toplantısının ve Bağdat’ta merkezi hükümet ile yayımlanan ortak bildirinin ardından Ankara, PKK ile sınır ötesi mücadele mesajlarını sertleştirdi. Erdoğan Suriye’yi işaret ederken, Fidan Irak’a PKK ve Talabani uyarısında bulundu. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

14 Mart’ta Irak’ta gerçekleştirilen üst düzey güvenlik toplantısının ve Bağdat’ta merkezi hükümet ile yayımlanan ortak bildirinin ardından Ankara, PKK ile sınır ötesi mücadele mesajlarını sertleştirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’de operasyon sinyali verirken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak’ta Süleymaniye şehrini işaret etti, şehirde etkili olan Kürdistan Yurtsever Birliği Partisi’ni  (KYB) hedef alarak: “KYB milli güvenlik sorunu haline gelmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl aradan sonra Nisan ayında yapması beklenen Irak ziyareti öncesinde Ankara’nın güney sınırında terörle mücadele mesajları hız kazandı.

18 Mart’ta Ankara’da Kolordu Komutanlığı’nda düzenlenen iftar etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Irak ve Suriye’de operasyon mesajı verdi.

Erdoğan, “Kimin projesi olduğuna bakmadan güney sınırlarımızın ötesinde bir teröristan kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Irak hududumuzun güvenliğini bu yaz itibariyla komple garanti altına alacak, Suriye’de yarım kalan işimizi de mutlaka tamamlayacağız,” dedi.

Fidan’dan Irak’a PKK ve Talabani uyarısı

Erdoğan’ın ardından CNN Turk televizyonunda katıldığı bir programda Ankara’nın terörle mücadele adımlarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Fidan’ın gündeminde ise Irak vardı.

“Bağdat, Kerkük, Musul’da PKK’ya artık yer yok” diyen Fidan, Talabani’nin başında olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi’nin Süleymaniye’deki faaliyetlerini hedef aldı.

Süleymaniye’de “PKK ile işbirliği” yapıldığını belirten Fidan bu sebeple KYB’nin de “Türkiye için ulusal güvenlik tehdidi” haline geldiğini söyledi.

KYB, Türkiye tarafından tanınan Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) altında faaliyet gösteren bir siyasi parti.

KYB liderliğinin Süleymaniye şehrinde PKK’nın “varlığına destek verdiğini” belirten Fidan, “bununla kalmıyor, Suriye’deki YPG’nin lojistik olarak desteklenmesi konusunda da Süleymaniye’yi dayanak olarak kullanıyorlar,” dedi.

Fidan, “Süleymaniye’deki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) liderliği ve onu oluşturan ekibin PKK ile olan ilişkileri, samimiyeti bizim için bir problem olmanın ötesinde artık ulusal bir güvenlik tehdidi olmuştur” dedi.

Fidan, “Bastırınca da ‘bu ABD’nin baskısı, Süleymaniye’deki ortamı kullanıyorlar hava köprüsü olarak kullanılıyor’ diyorlar. Biz bu mazeretleri kabul etmiyoruz. Açıkçası bu konudaki baskımız devam edecek. Yol yakınken yollarından geri dönmeleri lazım,” dedi.

Güvenlik zirvesinin ardından geldi

Fidan’ın açıklamaları aralarında Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in bulunduğu güvenlik heyetinin Irak’a giderek Bağdat’ta üst düzey güvenlik toplantısında Iraklı mevkidaşlarıyla bir araya gelmeleri ve ardından yayınlanan ortak bildiride Irak merkezi yönetiminin PKK’yı “yasaklı örgüt” ilan etmesinin ardından geldi.

Bu ilanın “fevkalade önemli” olduğunu belirten Fidan, “bu noktada bir fikir bütünlüğü içinde olmaları gerekli. Irak’ta farklı devlet kurumları var. Bunların aynı konuya destek vermeleri önemli. Çünkü ekonominin de enerjinin de içinde bulunduğu büyük bir ticaret ilişkisinden bahsediyoruz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan ayında yapılması beklenen Irak ziyaretinde görüşülmek üzere bir mutabakat muhtırası hazırlandığını belirten Fidan, bu anlaşmanın “güvenlik, enerji, tarım ve su” konularını da kapsayan geniş bir metin olacağını söyledi.

Fidan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda yürüyen istihbari bir işbirliği alanları var. Suriye-Irak arasındaki terör geçişini engellemek için merkezi yönetimle görüş alışverişimiz oldu. Bir takım sınırdaki yolların kapanması için biz de destek olduk. Bizim amacımız Irak’la Suriye arasındaki sınır emniyetini mümkün kılıp örgütün geçişini bitirmek.”

“Örgüt yapısına yönelik tedbirlerin düşünülmesi önemli. Bizim orada egemen olan siyasi iradelerle anlamlı ilişkiler geliştirmek niyetimiz. Burada sözle düşünmeyle alanları iyi yönetirseniz askeriniz istihbaratınız daha az yorulur. Dolayısıyla amacımız bölgedeki ortaklarımızı terörle mücadeleye ortak etmek. Çalışmalar iyi gidiyor, Irak da büyük adım attı. Herkes elektrik istiyor, yol istiyor, iyi bir eğitim istiyor, hastane istiyor. Irak son derece zengin bir ülke petrol açısından. Biz de Türkiye olarak bölgede bizden daha iyi bir ülke olamaz.”

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

10 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

12 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago