Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 21 Mart toplantısında politika faizini 500 baz puan birden arttırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan PPK tarafından yapılan açıklamada “enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına” karar verildiği bildirildi. Açıklamada enflasyonun istendiği ölçüde düşürülememesi nedenleri arasında yurt içi talepteki dirençli seyir, hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentilerinin devam etmesi, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları sayıldı. Bu da son zamanlarda döviz kurlarında görülen artış ve Merkez Bankasının kuru baskılamak için rezervlerden son bir ayda 20 milyar dolar satış yapılmasının etkisine işaret ediyor.
PPK “enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir” diyerek enflasyondaki düşme umutlarını 2024’ün ikinci yarısına bağladı.
PPK’nın Ocak 2024 toplantısında yüzde 42,5’ten yüzde 45’e yükseltilen politika faizinin sonbahar aylarına dek aynı kalacağı hükümet çevrelerince ifade ediliyordu. Faizin yüzde 50’ye yükseltilmesi bu bakımdan sürpriz oldu ancak deneyimli iktisatçılar artış gereğinden söz etmeye başlamıştı.
İktisatçı Prof. Dr. Fatih Özatay, 18 Mart’ta YetkinReport’taki yazısında Enflasyonla mücadelede Şubat ayından beri yaşanan üç olumsuz gelişmenin faiz artışını zorunlu kılabileceğini söylemişti. Özatay bu üç olumsuzluğu enflasyonla mücadelenin gerektiğince yapılamaması, enflasyon beklentilerinin hâlâ yüksek olması ve döviz kurlarındaki artış olduğunu yazmıştı. Kurlardaki artışsa özellikle dış yatırımcıların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yetkilerini kısıp Orta Vadeli Programdan vaz geçip geçmeyeceği soruları üzerine çıkan spekülasyonlara bağlanıyordu.
Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Selva Demiralp ise 20 Mart’ta piyasaların “zorbaca” meydan okumasına karşı faiz artışının kaçınılmaz hale geldiğini yazmıştı.
TCMB’nin önceki baş ekonomistlerinden Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya hesabından “Yapılması gereken yapılmıştır, tebrik ediyorum” mesajını paylaştı.
TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da sosyal medyada “Sonunda gerçekleri konuşuyoruz” yorumunu yaptı.
Merkez Bankası’nın bu hamleden sonra döviz kurlarındaki artışı kontrol altına alıp enflasyonu yıl sonu için belirlenen yüzde 36 civarına indirip indirmeyeceği de merak konusu. Demiralp, YetkinReport YouTube yayınında, Merkez Bankası ek önlem almazsa yıl sonu enflasyonunun yüzde 50’ye ulaşabileceğin, hatta geçebileceğini söylemişti. Politika faizinin yüzde 50’ye yükseltilmesine yetecek mi?
Karahan, sadece Merkez Bankası’nın politika faizi aracını kullanmasının buna yetmeyebileceğini, Hazine ve Maliye’nin de katkısını beklediklerini söylemiş, Şimşek de bunu teyit etmişti. Şimdi gözler Şimşek’in seçim sonrası atacağı yeni adımlara çevrildi.
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…
Esad gitti ama bence Suriye için en çetin meydan okuma yeni başlıyor. İsrail, ülkenin tüm…