Ekonomi

Kurdaki artış ve enflasyon Merkez’e faizi yüzde 50’ye yükseltti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kurdaki artış ve enflasyon beklentisi karşısında faizi yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti. (Görsel: TCMB)

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 21 Mart toplantısında politika faizini 500 baz puan birden arttırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan PPK tarafından yapılan açıklamada “enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına” karar verildiği bildirildi. Açıklamada enflasyonun istendiği ölçüde düşürülememesi nedenleri arasında yurt içi talepteki dirençli seyir, hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentilerinin devam etmesi, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları sayıldı. Bu da son zamanlarda döviz kurlarında görülen artış ve Merkez Bankasının kuru baskılamak için rezervlerden son bir ayda 20 milyar dolar satış yapılmasının etkisine işaret ediyor.
PPK “enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir” diyerek enflasyondaki düşme umutlarını 2024’ün ikinci yarısına bağladı.

Yüzde 50’ye çıkışın perde arkası

PPK’nın Ocak 2024 toplantısında yüzde 42,5’ten yüzde 45’e yükseltilen politika faizinin sonbahar aylarına dek aynı kalacağı hükümet çevrelerince ifade ediliyordu. Faizin yüzde 50’ye yükseltilmesi bu bakımdan sürpriz oldu ancak deneyimli iktisatçılar artış gereğinden söz etmeye başlamıştı.
İktisatçı Prof. Dr. Fatih Özatay, 18 Mart’ta YetkinReport’taki yazısında Enflasyonla mücadelede Şubat ayından beri yaşanan üç olumsuz gelişmenin faiz artışını zorunlu kılabileceğini söylemişti. Özatay bu üç olumsuzluğu enflasyonla mücadelenin gerektiğince yapılamaması, enflasyon beklentilerinin hâlâ yüksek olması ve döviz kurlarındaki artış olduğunu yazmıştı. Kurlardaki artışsa özellikle dış yatırımcıların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yetkilerini kısıp Orta Vadeli Programdan vaz geçip geçmeyeceği soruları üzerine çıkan spekülasyonlara bağlanıyordu.
Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Selva Demiralp ise 20 Mart’ta piyasaların “zorbaca” meydan okumasına karşı faiz artışının kaçınılmaz hale geldiğini yazmıştı.

Enflasyon hedeflemesi değişecek mi?

TCMB’nin önceki baş ekonomistlerinden Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya hesabından “Yapılması gereken yapılmıştır, tebrik ediyorum” mesajını paylaştı.

TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da sosyal medyada “Sonunda gerçekleri konuşuyoruz” yorumunu yaptı.
Merkez Bankası’nın bu hamleden sonra döviz kurlarındaki artışı kontrol altına alıp enflasyonu yıl sonu için belirlenen yüzde 36 civarına indirip indirmeyeceği de merak konusu. Demiralp, YetkinReport YouTube yayınında, Merkez Bankası ek önlem almazsa yıl sonu enflasyonunun yüzde 50’ye ulaşabileceğin, hatta geçebileceğini söylemişti. Politika faizinin yüzde 50’ye yükseltilmesine yetecek mi?
Karahan, sadece Merkez Bankası’nın politika faizi aracını kullanmasının buna yetmeyebileceğini, Hazine ve Maliye’nin de katkısını beklediklerini söylemiş, Şimşek de bunu teyit etmişti. Şimdi gözler Şimşek’in seçim sonrası atacağı yeni adımlara çevrildi.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail, Suriye’yi vurmadan önce Türk heyeti oradaydı; gerilim yüksek

İsrail savaş uçakları 18 Ağustos'ta, sabaha karşı, saat 02.50’de Suriye’nin İdlib şehri yakınlarındaki Ebu Zuhur…

7 saat ago

Dalgalandım da duruldum: Türkiye, Yunanistan’ı Deniz Parkı’yla yanıtladı

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında 7 Ağustos’ta imzalanan “Mekke Ortak Savunma Anlaşması” beklenenin aksine…

11 saat ago

Filiz Ali: Müzik ve müzik eğitimine adanmış bir ömür

Türkiye’nin değerli bilim, sanat, eğitim ve kültür insanlarıyla, çalışmaları ve dünyaya bakışları üzerine sohbetleri Murat…

1 gün ago

Erdoğan’dan Trump’a “İsrail’i durdurun” ve “savaştan kaçmayız” mesajları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 17 Ağustos akşamı ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin İletişim…

1 gün ago

Özel’i alacaklar mı? Demirtaş’ı salacaklar mı? Neye hizmet edecek?

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, hafta sonu Bodrum’da halka hitap ediyor: “Her gittiğim yerde soruyorlar: Özgür…

2 gün ago

Erdoğan AK Parti’nin 25 yılını böyle özetledi: Yapamaz dediler, yaptık!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurucusu ve lideri olduğu AK Parti’nin 24 yılı iktidarda geçen 25…

5 gün ago