Hayat

Fiber optikte Avrupa üçüncülüğü: manipülasyon mu, başarı mı?

Bu hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada Bakan’ın ağzından fiber optik altyapısında Avrupa’da 3. sırada olduğumuz ilan edildi. Bırakınız üçüncülüğü yakınından geçemiyoruz. Daha 1 hafta önce zaten mevcut internet altyapımızın bize sağladığı hızın dünya 111.cisi olduğunu yazmıştık. Peki bu üçüncülük neye göre açıklandı? Aslında Türkiye nerede?

Dünyada internetin gelişmesi 2000 sonrasında oldu. Ülkemizde Karayolları, Havayolları, Denizyolları vs ile ilgilenen Ulaştırma  Bakanlarına, 22 yıldır bir de internet sorumluluğu veriliyor. Bu bakanlar maalesef, internetten bihaber açıklamalar yapıp duruyorlar.

Son olarak geçen hafta sonunda bir açıklama okuduk. Neymiş, Avrupa’da internet altyapısında üçüncüymüşüz. Allahaşkına sayın bakan, sizin oralardan biz çok mu aptal görünüyoruz?

İsmi neydi bugün hatırlayamadığım bir başka eski bakan, 1 Haziran 2021’de fırlatacakları 5B ile uydudan 56 GB internet verecekti. O zaman buna gülmüş ve Kemal Sunal’ın “Ağam Bizimle Eğlenir” cümlesini hatırlatmıştık. 2021’den bu yana uydudan 56 GB internet gören var mı ortalıkta? (bu arada aynı bakanın depremde kapatılan internet hatları için “gerek oldu kapattık” dediğini de hatırlayalım)

Ha AKP döneminin en baba Ulaştırma Bakanı kimdi? Binali Yıldırım yaklaşık 11 yıl bu görevi yaptı. 10. Ulaştırma Şurasında ne demişti? Bilişim Sektörünün büyüklüğü 30 milyar dolarlardan tam 160 milyar dolarlara çıkarılacaktı. Şu anda bırakın 30 milyar doları, 27’lere filan düşmüş durumda.

Ama Binali Bey’in İstanbul’a Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için yarıştığında “Gençler benim kankam” uzantısında daha yeni sözleri de vardı. 2019’da ne diyordu? Gençlere 10 GB ücretsiz internet.

 

Hadi İstanbul’a seçilemediniz Binali Bey ama siz bu işin başındaydınız tam 11 yıl. Şu anda da hala AKP görüntülerinde ön saflardasınız. Ne oldu bu 10 GB’a? Boşverin 10 GB’i biz 100 MB’lerin artmasına da razıyız. Yeter ki ülkemiz internet sıralamsında 111. olmasın ilk 10’larda bilemedin ilk 20’lerde olsun.

Atmak serbest nasılsa, lafa gelince AKP’li yöneticilerden 10 GB’ler, 56GB’ler uçuşuyor. Algı aya gider, ama icraat sıfır. AKP yaparsa böyle yapar demek ki.

Ülke dünya ortalamasının bile yarısında hıza sahip ama Avrupa’da altyapıda üçüncüymüşüz. Komik bulup güleceğim ama valla gülecek halim yok. O kadar karanlık.

Avrupa’da altyapıda üçüncüymüşüz

Görmemişseniz belirtelim; bu hafta böyle bir basın bülteni yayınlandı (aşağıda metni var) ve bakanın ağzından fiber optik altyapıda Avrupa’da 3. sırada olduğumuz ilan edildi.

Bırakınız üçüncülüğü yakınından geçemiyoruz. Tahmin edeceğiniz üzere bu bir “seçim manipülasyonu,” verilerin eğilip, bükülmesi. Aynen TÜİK’in yaptığı gibi.

Seçim yaklaşırken rakamlar manipüle ediliyor ve mevcut internet altyapı rezaletinin seçim propogandalarına algı ile zarar vermesi engellenmeye çalışılıyor.

Üçüncülük ha!

Daha 1 hafta önce zaten mevcut internet altyapımızın bize sağladığı hızın dünya 111.cisi olduğunu yazmıştık. Zaten bizim yazmamıza gerek de yok. O yazıdan sonra bize bir sürü şikayet maili geldi. Zaten sadece bize değil, ülkenin her yerinden internet şikayetleri yağıyor.

Şimdi bu üçüncülüğün neye göre iddia edildiğini araştıralım beraberce. Rapor Avrupa’daki fiber yatırımların artmasını kendisine misyon edinmiş olan FTTH Council raporlarından geliyor.

FTTH Council 7 rapor yayınladı, 5inde Türkiye’nin adı yok

19-21 Martta Berlin’de “FTTH Conference 2024” vardı. Dernek bu konferansta sunduğu 7 adet raporu 20 Martta web sitesinde de yayınladı. Bu raporların 5’inde Türkiye’nin adı yok (çünkü onlar kırılımları olan ya da geleceğe yönelik planları veren raporlar). Sadece 2’sinde var. Özellikle 2029’a kadar kim, ne fiber yatırım yapacak şeklindeki raporlara Türkiye bilgi vermemiş. 2029’a kadar yatırım yapmayacakları ya da yapacakları komik yatırımdan utandıkları anlamına geliyor sanırım?

Avrupa Birliği’nin raporladığı 39 ülke içinde, Fiber Kapsamada 21., Fiber Penetrasyonda 23üncüyüz. Önce hemen grafikleri verelim, sonra cuma günü Türk Telekom tarafından servis edilen “Fiber Altyapıda Üçüncüyüz” basın bültenindeki fahiş hataları belirtelim.

Fiber kapsamada Avrupa 21.siyiz

Fiber kapsama denilen şey, binaya/mahalleye kadar gelen fiber anlamına geliyor. Başka bir deyişle “potansiyeli gösteriyor”. Dolayısıyla 20 daireli bir apartmandan bahsediyorsak, sadece 5 daire fiber almışsa, kapsama 20, penetrasyon 5 olur. Yani 15 daire aslında fiber abonesi değildir. Bakanın bahsettiği rakam da bu potansiyel ile ilgili.

İlk grafik Eylül 2023’deki verilere göre Avrupa’da fiber kapsama alanını veriyor. Türkiye AB ortalamasının bile altında yüzde 69 oranı ile yer alıyor. Burada 3cü olan gördüğünüz gibi yüzde 91,6 ile Belçika.

Türkiye kaçıncı derseniz, bu listeye göre 21.sırada. Hatta Kıbrıs’ın bile altında.

Fiber Penetrasyonda Avrupa 23.süyüz

Yukarıdaki kapsama alanı, fiberin nerelere gittiğini gösteriyor. Dediğimiz gibi apartmana kadar fiber gelmişse, ya da mahalledeki kutuya kadar, o apartman ya da mahalle kapsama alanında demektir (homepasse). Penetrasyon ise, apartmana ya da mahalleye gelen fiberin çekildiği hane sayısını gösterir.

Aşağıda penetrasyonu görüyorsunuz. Türkiye yine Eylül 2023 rakamlarına göre, AB’nin 39 ülke ortalamasının altında 23. sırada yüzde 34 ile yer alıyor. Yani Türkiye’deki hanelerin ancak yüzde 34’ünde fiber var.

Bu 2 grafikten bir de şöyle bir sonuç çıkıyor. Fiberin gittiği söylenen yüzde 69 apartma/mahalle’nin ancak yarısında (yüzde 34) internet abonesi var. (Bu rakamlarda da başka bir manipülasyon var, o da bakırın fiber gibi gösterildiği durum. Belirtilen rakam içinde ne kadar olduğu bilinmiyor, o nedenle aynen verdik).

Peki Basın bülteninde bahsedilen 3cülük nedir?

Şimdi yayınladıkları basın bültenine bakalım;

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, FTTH Avrupa Konseyinin (FTTH Council Europe), ülkelerin fiber altyapısına yönelik verilerini derlediği “FTTH/B Market Panorama Araştırması” sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Buna göre, Türkiye’nin fiber internet altyapısında Avrupa’nın en hızlı gelişen ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Uraloğlu, “Araştırmaya göre, eve kadar fiber altyapıda 18 milyon haneye ulaşan altyapısıyla Türkiye, Fransa’nın ardından Avrupa’nın ikinci ülkesi konumuna yükseldi. Her geçen yıl artan yatırımlarımızın meyvesini alarak bu anlamda Avrupa’nın zirvesine oynuyoruz. İnanıyorum ki çok yakın zamanda da fiber altyapıda ülkemiz Avrupa’nın lideri olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, FTTH Avrupa Konseyinin bir önceki raporunda Türkiye’nin fiber altyapıda üçüncü sırada yer aldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar gerek bilişim ve haberleşme politikalarında gerekse de mevzuatta yapılan çalışmalarımızla günü kurtarmanın dışında köklü reform niteliği taşıyan çalışmalar yaptık. Bunun sonucunda dün insanımız için hayal olan pek çok ulaşım ve bilişim hizmeti bugün gündelik hayatın vazgeçilmezi oldu. Bu bağlamda Türkiye gelişim açısından Avrupa ortalamasının üzerinde bir ivme yakaladı. Sadece bir yılda 2,5 milyona yakın eve fiber altyapıyı ulaştırdık. Böylece fiberde bir yılda Avrupa’nın ilk iki ülkesinden biri konumuna yükseldik. Bu rapor, haberleşme altyapımıza ve tabii ki fiber altyapımıza verdiğimiz önemin sonuçlarını aldığımızın göstergesidir.”

Uraloğlu, FTTH Avrupa Konseyi gibi bağımsız uluslararası kuruluşlar tarafından yıllık olarak hazırlanan raporlarda, Türkiye’nin son yıllarda bilişim ve haberleşme altyapısında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yerini aldığını vurguladı. 2071 vizyonu hedefleri doğrultusunda bu alandaki yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerinin altını çizen Uraloğlu, 2002’de neredeyse sıfır olan geniş bant abone sayısının bugün itibarıyla 95 milyonu geçtiğini bildirdi.

Uraloğlu, geniş bant internet hizmetini her eve ulaştıracaklarını belirterek, “Şu anda toplam fiber uzunluğumuz yaklaşık 550 bin kilometre ve bu yılın sonuna kadar 600 bin kilometreye ulaştırmayı planlıyoruz. 4 yıl içinde ise fiber uzunluğumuzu 850 bin kilometreye taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.

Bunlar ne anlama gelir?

FTTH Council’in 20 Mart’ta web sitesinde de sunduğu 7 rapordan bir tanesi şu; Avrupa’nın 2024 Panoraması.

İşte Türk Telekom’un bülteninde belirttiği 3cülük bu rapordan geliyor. Rapor diyor ki;

“EU39 bölgesindeki FTTH ve FTTB abonelerinin sayısı 121 milyona ulaştı. Yeni abone sayısı açısından en hızlı büyüyen 5 pazar Fransa (+3,4 Milyon), Birleşik Krallık (+1,8 Milyon), Türkiye (+1 Milyon), İspanya (+985 Bin) ve İtalya (+919 Bin) oldu).”

Yani Türkiye’de 1 milyon hanenin olduğu mahalle ya da apartmanlara yeni fiber döşenmiş. Anlatılan bu. Ama yukarıda da bahsettik. Bu fiber abone sayısı anlamına gelmiyor. Sadece HomePasse denen “şu apartmana gittik, oradaki 20 daireyi kapsamaya aldık” demek oluyor. Ayrıca bu rakam, verilen rakam. Yani TÜİK usulü ne kadarı geçerli bilemiyoruz.

Bu rakam doğru mudur? Ne kadar doğrudur? TÜİK benzeri rakam mıdır? Bilemiyoruz. Bir başka Ulaştırma Bakanı zamanında da abone sayısı sadece bir çeyrekte 8,6 milyon zıplayıvermişti. O zaman da bunlara makyaj yapıldığını yazmıştık.

1 Milyon fiber iyi bir haber mi?

Eğer hayatımızda 550 bin km değil de, bir kaç milyon km’lik fiber altyapı olsaydı iyi bir haber olabilirdi. Ama bizi dünya 111.si yapan hızlara bakalım (bunlar gerçekleşen değil, satılan hızlar; onu da not düşelim):

Ne diyor; 24 Mbps altında ülkenin yarıya yakını (yüzde 44,7) var. 2015’de geniş bant tanımı 25 Mbps ve üstüydü. Yani ülkenin yarısı aslında geniş bant değil. 50-100 Mbps arasındakiler yüzde 18,2. 24-50 Mbps arasındakiler ise yüzde 34,6.

Oysa dünyada geniş bant artık 100 Mbpslere çekildi. Bu tabloya bakarsanız ülkede 100 Mbps ve üstü abone sayısı sadece yüzde 2,4.

Bir de km olarak bakalım; bu 1 milyon abone hiç de mutlu bir haber göstermiyor. 2014’ün 3.çeyreğine bakarsak (sayfa vii) fiber uzunlukları şu şekilde;

“2014 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 52.801 km’dir. Türk Telekom’un ise 186.723 km fiber altyapısı bulunmaktadır. Bunun yaklaşık 123.726 km’si omurga, geri kalan kısmı erişim amaçlı kullanılmaktadır.”

Yani 9 yılda fiberin artışı 549.424 km – 52.801 Km (alternatiflerin döşediği) – 186.723 Km (Türk Telekom’un döşediği) = 309,9 bin km yeni fiber döşenmiş. Bunu yıla bölelim; Yılda 309,9 bin km / 9 yıl = 34,3 bin km fiber döşenmiş.

Avrupa 3.lüğü ilan eden Bakan Bey bu yıl sonuna kadar 600 bin km’ye çıkacağız demiş. Yani her zaman yaptıkları 40 binler civarında bir miktar söylemiş. Sonra da önümüzdeki 4 yılda 850 bin kmye çıkacağız demiş yani yıl başına 75 bin km demiş.

Bu satırları yazarken diğer planlama raporlarında Türkiye neden gözükmüyor anladım. Bu rakamlardan utandıkları için olsa gerek, FTTH Council’in gelecek planlama raporuna rakam vermemişler.

Raporda manipüle edilmiş veriler var mıdır?

Öncelikle FTTH Council’ün raporu, operatörlerin kendisi (belki BTK) tarafından verilen rakamlarla oluşturuluyor. FTTH Council bunları gidip yerinde denetlemiyor.

İkinci olay şu; FTTB = Fiber to the Board (ya da Building) anlamına gelir. Bugün ülkemizde pek çok apartmana (ya da mahalleye) kadar fiber geliyor ama gerisi bakır çekiliyor. VDSL olan (yani bakır) hatlar da otomatikman fibere ekleniyor. Dolayısıyla bu rakamlara sadece apartmana (ya da mahalleye) kadar gelen miktarı dahil edilmelidir. Ama BTK bunu ısrarla sanki eve gelmiş gibi raporluyor. Ama hız raporuna bakarsanız zaten durum ortada.

FTTH = Fiber to the Home ise, operatörün merkezinden, eve kadar gelen fiber anlamına gelir. Fiber bağlantıda asıl kalite kavramı da budur. Yukarıdaki tabloya bakın, ülkemizde 94,3 milyon (2023’ün 3Ç) olarak raporlanan geniş bant internetin sadece 5,3 milyon FTTH (ki bunun içinde hala VDSL’ler var). 2021 TÜİK verilerine göre ülkemizde 25,3 milyon hane var. Yani penetrasyon rakamı aslında yüzde 21. Yukarıdaki gibi yüzde 34 değil.

Yani FTTH Council’e verilen rakamlar da aslında elma ile armutu toplayan, böylece ülkemizdeki internet (fiber) faciasını biraz daha hafifletmeye çalışan bir görünümde.

Üstelik daha fenası, 2023 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla işletmecilerin toplam 549.424 km olan fiber uzunluğunun 225.252 km’si omurga, ve ancak kalan 324.172 km.si evlere giden fiberdir. Dolayısıyla bu rakam da aslında FTTH değil, başka deyişle raporlanan fiberin hepsi evlere de gitmiyor.

Özetle neresinden tutsak, elimizde kalıveriyor.

Bu yazıyı yüzbin defa yazdığımız gibi yine fiber altyapımızın ne kadar zavallı olduğunu km üzerinden göstelim –ki siz zaten evinizdeki hızlardan biliyorsunuz bunu.- Önceki yazımızda bir karşılaştırma yapmıştık :

“1,4 milyar vatandaşı olan Çin’in geçenlerde açıkladığı fiber optik altyapısına bakalım; Çin’in 64,32 milyon km fiber optik şebekesi olduğu raporlandı. Yani vatandaş başına; 46 metre Fiber kablo döşenmiş. Bunu ülkemizin 84,78 milyon olarak açıklanan nüfusu ile çarparsak, 3,9 milyon km fiber optik altyapımız olmalıydı Ama omurga miktarını dahil etsek bile şu anda bunun ancak 7’de biri yani vatandaş başına 6,5 km kadar şebekemiz var. Maalesef!!!”

Bir başka rapordan da şu verileri aktaralım;

Yani bu fiber ile çoktan dijital uçuruma düşmüş durumdayız. AKP ekonomiyi beceremediği gibi, telekom sektörünü yönetmeyi de beceremiyor.

Üstelik bu kadar teknolojik gelişmenin olduğu bir çağda geride kaldık. Torunlarımız aynen matbaanın geç gelmesi, buharlı motorların geç gelmesi (sanayi çağını yakalayamamız) gibi bize beddua okuyacaklar.

 

NOT: Bu yazı daha önce Turk-Internet sitesinde yayınlanmıştır. Yazarın izni dahilinde YetkinReport’ta tekrarı yayınlanmıştır.

Kaynak: https://turk-internet.com/neden-interneti-bilen-degil-de-bihaber-bakanlari-atiyorsunuz/

Füsun Sarp Nebil

Teknoloji stratejisti - Yazar

Recent Posts

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Trump analizi ve artan savaş tehdidi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 23 Kasım’daki basın toplantısında Donald Trump’ın 20 Ocak 2025’te başlayacak ikinci…

3 saat ago

Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum, muhalefet ayakta

İçişleri Bakanlığı'nın tartışmalı bir kararla Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum ataması,…

1 gün ago

Yargı reformu için tek hedef: Tek celse yargılama hem âdil hem kolay

Kendimden korkuyorum artık. Bıkkınlık gelip Stockholm Sendromuna yenik düşmekten, sahte mutluluk yaşayıp adalet mücadelesini bırakmaktan…

2 gün ago

Netanyahu ve Gallant’a Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden tutuklama emri

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında…

2 gün ago

Kılıçdaroğlu davası, siyasete yargı baskısı ve CHP’nin durum

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün 22 Kasım'da Ankara’da yargılanmaya başlaması Türkiye’de siyaset üzerindeki…

2 gün ago

MHP’lilere dair kaçakçılık zannını Bahçeli’ye Erdoğan mı söyledi?

Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…

3 gün ago