Siyaset

Hakan Fidan’ın AK Partiye oy istediği yerlerde bakın kimler kazandı?

Dışişleri Bakanı Fidan’ın 31 Mart yerel seçimi öncesi AK Parti’ye oy istemek için sahaya indiği yerlerden biri hariç hepsinde CHP kazandı. Fidan, Ankara’nın Mamak ilçesinde vatandaşlarla görülüyor. (Foto: X/HakanFidan)

Saptamayı yapan ben değilim, Hürriyet’te Sedat Ergin yapmış; sonucunu yazmamış ama o saptamış. Birlikte çalıştığımız yıllarda bazen “müddeiumumi” diye takılırdım; bir savcı titizliğiyle dosyaları didik didik edip başka kimsenin pek dikkat etmediği ayrıntıları ortaya çıkardığı için. Aynı zamanda kıdemli diplomasi yazarı olan Sedat Ergin son yazısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 31 Mart seçim kampanyalarında ziyaret edip AK Parti adaylarına destek istediği seçim bölgelerinde halkla nasıl samimi ilişkiler kurabildiğini yazmış.
Ergin bazı ayrıntılara da yer vermişl. Örneğin, İstanbul, Sarıyer’deki belediye seçimini Rusya’nın Ukrayna savaşına ve dünya gıda krizine bağlayarak “Sarıyer bu yüzden akışına bırakabileceğimiz bir yer asla değil” demesini vurgulamış. Oysa Sarıyer belediyesi zaten son üç dönemdir CHP’nin elindeydi. Fidan’ın Başkan olduğu döneminde inşa edilen MİT İstanbul Bölge Başkanlığı Sarıyer Belediye Başkanlığıyla kapı komşusu. İç sorunlar nedeniyle CHP Sarıyer’de zayıfladı düşüncesiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fidan’ın orada da görünmesini, istedi herhalde ama CHP yine kazandı Sarıyer’de.

Pendik dışında her yerde

Madem İstanbul’dan başladık, Hürriyet’teki rotadan devam edelim. Fidan zaten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “17+11 diye hedef aldığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte seçilmemesi için çalışan 17 bakandan biriydi. İBB yarışını AK Parti adayı Murat Kurum yüzde 11’lik, 1 milyon oyluk net farkla kaybetti. Fidan’ın İstanbul’da Sarıyer’den başka AK Parti’ye oy istediği Pendik ve Eyüpsultan ilçelerinden Eyüpsultan’ı CHP, Pendik’i AK Parti kazandı. (Tabii Dışişleri Bakanımızın Sarıyer-Karadeniz paralelliğini Karadeniz-Boğazlar anlaşması, yani Mpntrö’ye bağlarsanız, Boğaz’ın Karadeniz çıkışındaki diğer ilçe olan Beykoz’un, oradan Marmara Denizine dek Fatih dışında bütün ilçelerde de CHP’nin kazandığını görebilirsiniz.)
Aslına bakarsanız, Ergin’in çetelesine göre Pendik, Fidan’ın 31 Mart seçimlerinde AK Parti adaylarına oy isteyip de AK Parti’nin kazandığı tek seçim bölgesi görünüyor.
Gelin diğerlerine de bakalım.

Sorumlusu Fidan’ın mı?

İBB ve Kurum’u saydık. Ankara’da Cumhur İttifakı adayı Turgut Altınok’u unutmayalım. Altınok, yüzde 60 oyla kazanan CHP adayı Mansur Yavaş’ın yarısı kadar oy alabildi. Fidan’ın Ankara’da seçim ziyareti yaptığı (Altınok’un elindeki) Keçiören ve Mamak belediyeleri de AK Parti’den CHP’ye geçti.
Fidan, AK Parti elindeki Bursa Büyükşehir Belediyesinin de CHP’ye geçmesine engel olamadı. Mudanya ilçesi de CHP’de kaldı.
İzmir Büyükşehir de öyle, Kemalpaşa ilçesi de öyle.
Kırşehir’de hem AK Parti hem MHP aday çıkardı. MHP seçmeninin de el üstünde tuttuğu Fidan, AK Parti adayına oy istedi. Yarışı MHP de değil, CHP kazandı.
Doğrusu, Fidan gittiği her yerde Gazze’deki zulmü anlattı. Ancak İsrail’le ticaretin kesilmesi onun değil, Erdoğan’ın yetkisindeydi ve Yeniden Refah’ın kampanyasına yanıt veremedi.
Hayır, seçimde oy istediği yerlerde -Pendik hariç- CHP’nin kazanmasının sorumluluğunu Fidan’ın omuzlarına yüklemek elbette saçma olur. Ama o bile kurtaramadı denebilir. Halk gözünde ayrı bir yeri olan Fidan’ı partizan bakanlar sınıfına dahil etmenin sorumluluğu ise Erdoğan’da.

Devleti alet etmek ters tepti

Dış politika, iç politikanın bir alt başlığı olarak görülemez; bir yandan ülkenin güvenliğiyle, diğer yandan -ekonomideki dış kaynak arayışının gösterdiği üzere- ülkenin refahıyla doğrudan ilgilidir.
Erdoğan’ın bakanlardan kamu kuruluşu yöneticilerine bütün devlet aygıtını 31 Mart seçimleri için sahaya sürmesi yanlıştı. Araştırmacı Özer Sencar, bu yüklenmenin ters tepebileceğini seçimden önce tahmin eden nadir yorumculardandı.
Fidan’ın MİT Başkanı olarak oluşturduğu partizanlıktan uzak “sakin güç” görüntüsü 31 Mart seçimleriyle hasar aldı.
Oysa Türk dış politikası, tıpkı kriz içindeki ekonomisi gibi zorlu bir dönemin eşiğinde. Dünyada ve bölgemizde hararet artıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı, Gazze Krizi, İsrail’in İran’ı savaşın içine çekerek Batı -hükümetleri düzeyinde olmasa da kamuoyunda- aleyhine dönmeye başlayan havayı değiştirmek istemesi, Kafkaslardaki gerilim ve sınır aşan terörizm, patlamalara hazır bir ortam oluşturuyor.
Fidan’ın -ciddi bir yeniden yapılanmayı başlattığı- Dışişlerini ve dış politikayı ciddiyet ve sükunetle sürdürmesi, Erdoğan’ın dış politikayı iç politikanın bir alt başlığı gibi görme eğilimine rağmen önem taşıyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Trump analizi ve artan savaş tehdidi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 23 Kasım’daki basın toplantısında Donald Trump’ın 20 Ocak 2025’te başlayacak ikinci…

2 saat ago

Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum, muhalefet ayakta

İçişleri Bakanlığı'nın tartışmalı bir kararla Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum ataması,…

1 gün ago

Yargı reformu için tek hedef: Tek celse yargılama hem âdil hem kolay

Kendimden korkuyorum artık. Bıkkınlık gelip Stockholm Sendromuna yenik düşmekten, sahte mutluluk yaşayıp adalet mücadelesini bırakmaktan…

2 gün ago

Netanyahu ve Gallant’a Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden tutuklama emri

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında…

2 gün ago

Kılıçdaroğlu davası, siyasete yargı baskısı ve CHP’nin durum

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün 22 Kasım'da Ankara’da yargılanmaya başlaması Türkiye’de siyaset üzerindeki…

2 gün ago

MHP’lilere dair kaçakçılık zannını Bahçeli’ye Erdoğan mı söyledi?

Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…

3 gün ago