Siyaset

Akşener: aday değilim. 31 Mart seçimi siyaseti sarsmaya devam ediyor

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında aday olmayacağını açıkladı. Hemen ardından solundaki Müsavat Dervişoğlu ve onun yanında görülen Koray Aydın adaylıklarını açıkladılar.

İYİ Parti lideri Meral Akşener 8 Nisan sabahı yaptığı sürpriz açıklamayla 31 Mart seçiminde aldığı sonuç ardından 27 Nisan için ilan ettiği kurultayda Genel Başkanlığa aday olmayacağını duyurdu. Akşener “X” hesabı üzerinden “Büyük Türk Milletine…” başlığıyla yayınladığı duyuruda “seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım” dedi. Akşener böylelikle İYİ Parti’nin 2023 Genel Seçimlerinde aldığı yüzde 69 oyun 2024’te yüzde 3,77’ye düşmesinin sorumluluğunu üstlenmiş ve buna da seçime “müstakil” girme siyasetinin neden olduğunu kabul etmiş oldu.

Akşener’in açıklamasından kısa süre sonra İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın ve Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu adaylıklarını açıkladılar

Akşener hatasını kabul etti

Aslında daha 31 Mart gecesi seçim sonuçları alınırken İYİ Parti içinden Akşener’in istifası istenmeye başlamıştı. Akşener üç gün önce İYİ Parti’nin belediye seçimini kazandığı tek il merkezi olan Nevşehir’de yaptığı konuşmada dürüstlüğüne kefil olup seçilmesini sağladığı bazı partililerin “hırsız” çıktığını söylemesiyse parti içindeki tepkilerin büyümesine neden olmuştu. Akşener, seçim kampanyasını da parti kimliğini pekiştirmek adına AK Parti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan çok 2019 ve 2023’teki müttefiki CHP, Kemal Kılıçdaroğlu ve önceden Kılıçdaroğlu’na karşı Cumhurbaşkanlığı adaylığını savunduğu Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı suçlamak üzerine kurmuştu.

Ancak İYİ Parti seçmeninin İstanbul ve Ankara’da 2019 seçimlerinde de destek oldukları İmamoğlu ve Yavaş’a oy verdikleri anlaşıldı. Yani CHP lideri Özgür Özel’in iddiasıyla (parti yönetimleri arasındaki pazarlık yerine) “tabanda ittifak” bir anlamda İYİ Parti aleyhine gerçekleşti.

Böylece 2023 seçim sonucu ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu kaybetmesi ardından 2024 seçim sonucu ardından da Akşener koltuğunu bırakmış oldu.

YetkinReport

Recent Posts

AK Parti’nin Gençlik Paradoksu: Oy kaybettiren gençler mi?

Yerel seçimin arkasından bugüne kadar basında çeşitli ama hep veriden ziyade düşüncelere, tahminlere ya da…

5 saat ago

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

7 saat ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 gün ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

1 gün ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

1 gün ago

Kobani davasında karar: Ceza yağdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

2 gün ago