Siyaset

Erdoğan’dan sert değişim mesajı: “gerekeni yapacağız”

31 Mart yerel seçimlerindeki yenilginin ardından ilk kez Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan sert değişim mesajı verdi, “gerekeni mutlaka yerine getireceğiz” dedi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

31 Mart yerel seçimlerindeki yenilginin ardından ilk kez Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert değişim mesajı verdi, “gerekeni mutlaka yerine getireceğiz” dedi.

Yerel seçimlerde AK Parti oy oranlarındaki düşüş ve özellikle büyükşehirlerin muhalefet partilerinin yönetimine geçmesinin ardından Erdoğan’ın nasıl bir strateji izleyeceği, parti içinde ve kabinede köklü değişimler yaşanıp yaşanmayacağı merakla bekleniyordu. Bu sebeple gözler Erdoğan’ın özellikle seçimden sonra ilk kez sesleneceği AK Parti grubunda vereceği mesajlara çevrilmişti.

17 Nisan’da AK Parti Meclis Grubunda konuşan Erdoğan, “seçimler Cumhur İttifakı’nın üstünlüğüyle sonuçlanmıştır” dese de oy oranlarındaki olumsuz tabloyu kabul ederek değişim mesajı verdi.

Erdoğan, “Karşımızdaki tablo tevile gerek duymayacak kadar nettir. Milletimizin mesajlarını baş tacı ederken, bu mesajların gereğini de mutlaka yerine getireceğiz” dedi.

AK Parti’nin seçimlerde aldığı oy oranları üzerinden karamsar bir tablo çizildiğini belirten Erdoğan “Şunu herkes görsün ve bilsin; biz ‘bitti’ demeden hiçbir şey bitmez. Biz bu ülkenin en dinamik partisiyiz. Heyecanımız ilk günkü gibi dipdiri. Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız, arızaları düzeltir, eksikleri giderir, tekrar yola koyuluruz,” dedi.

Değişim mesajı: “Cumhur İttifakı kazandı ama 7 puanlık gerileme var”

Parti grubunda konuşmasına Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’ye teşekkür ederek başlayan Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin “yüzde 40,5 oyla Cumhur İttifakı’nın üstünlüğüyle sonuçlandığını” söyledi.

“Türkiye’deki 1400 belediyenin yarısından fazlası Cumhur İttifakı tarafından yönetilecektir” diyen Erdoğan, AK Parti’nin seçim sonuçları ile ilgili detaylı bir rakam paylaşmadı.

Cumhurbaşkanı, seçimlerin “üstünlükle sonuçlandığını” belirtse de 2019 seçimlerine kıyasla 7 puanlık gerileme olduğunu sözlerine ekledi ve “katılımın düşüklüğü partimizin oylarını da olumsuz etkilemiştir,” dedi.

Erdoğan, “Henüz 10 ay önce yapılan seçimlerde bize ve ittifakımıza büyük teveccüh gösteren, yüzde 52,2 ile bizlere güçlü destek veren insanlarımızın önemli bir kısmının sandığa gitmekten imtina ettiğini görüyoruz. Bunun altında yatan nedenleri de en ince detayına kadar analiz ediyoruz,” dedi.

31 Mart’ta seçimenlerin “sandıkta mesaj verdiğini” söyleyen Erdoğan, “şurası tartışmasız bir gerçektir ki, milletimiz bizden kapsamlı, samimi ve cesur bir özeleştiri yapmamızı istemiştir. Karşımızdaki tablo tevile gerek duymayacak kadar nettir. AK Parti olarak biz de bu tablonun çok iyi farkındayız. Milletimizin mesajlarını baş tacı ederken sadece bununla kalmayacak, bu mesajların gereğini de mutlaka yerine getireceğiz,” dedi.

“Siyaseti imtiyaz, makam koltuk için yapmıyoruz”

AK Parti’den devredilen belediyelerin borç ve israfa varan şatafatlı yapıları ile ilgili haberler ve en son AK Parti milletvekili Şebnem Bursalı’nın sosyal medya paylaşımının yarattığı tartışmaların ardından da gözler Erdoğan’a çevrilmiş, bayramın ardından bu konuda bir mesaj gelmesi, parti içinde tasfiyelerin olması beklentisi oluşmuştu.

Erdoğan bu konuda da sert bir mesaj verdi ve “oluşan zafiyetleri süratle gidermek boynumuzun borcudur…. Buradan muhalefete de ekmek çıkmaz; AK Parti üzerinden kendilerine şahsi ikbal devşirme emelleri olanlara da ekmek çıkmaz,” dedi.

Erdoğan, “Her zaman söylüyorum, biz bu milletin ta kendisiyiz. Biz, siyaseti birilerine imtiyaz sağlamak, makam, mansıp, koltuk ve unvan dağıtmak için de yapmıyoruz. Hangi konumda olursak olalım hepimiz, bu makamlarda milletimize ve Türkiye’ye aşkla hizmet etmek için bulunuyoruz. Bu konuda oluşan zafiyetleri süratle gidermek boynumuzun borcudur. Bakılmadık, incelenmedik, üstü açılmadık hiçbir nokta bırakmadan, muhasebe ve murakabe sürecimizi neticelendireceğiz”, dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunun da altını özellikle çiziyorum; bu seçim sonuçlarını bir fırsat bilerek, AK Parti’yi yıpratmaya, AK Parti’nin dengelerini bozmaya kalkışanları da gayet iyi görüyoruz, biliyoruz. Eleştiri ve öz eleştiri tamam ama AK Parti’yi, özellikle de fedakarlık abidesi olan AK Parti teşkilatını, eleştiri ya da öz eleştiri maskesi altında hırpalamaya kalkışanlara da asla müsaade etmeyiz. Medyadan, sosyal medyadan, televizyon ekranlarından AK Parti’ye ayar vermeye çalışanlara kesinlikle rıza göstermeyiz.”

“Hala biz yönetiyoruz”

Muhalefet kanadının seçim sonuçlarından duyduğu sevinci eleştiren Erdoğan “Sonuçlara bakarak, bunun bir yerel seçim olduğunu unutup şımaranlar, pervasızlaşanlar, hatta farklı heveslere kapılanlar olduğunu görüyoruz. Adeta bir genel seçim havasına girmek suretiyle sanki ülkeyi yöneteceklerini zanneden zavallılar,” dedi.

“Yerel iktidar” “Merkezi İktidar” olarak ikili bir yapı oluşturulmaya çalışıldığı yorumunu yapan Erdoğan, “81 ilimizde tek bir iktidar vardır, o da 14-28 Mayıs seçimleriyle milletin ülkeyi yönetme vazifesi verdiği Cumhurbaşkanı ve kabinesidir,” dedi ve ekledi “kabinemiz görevinin başındadır.”

“Milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda kendi bünyemizde gerekli değişimi gerçekleştirecek, daha da güçlenmiş bir şekilde yolumuza devam edeceğiz” diyen Erdoğan, “Aslımıza, köklerimize, iradesiyle ve desteğiyle bizi bu makamlara taşıyan aziz milletimize, bizi var eden ilkelerimize çok daha sıkı sarılacağız.” ifadesini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

7 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

16 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

18 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago