Siyaset

Bahçeli, Erdoğan’ı Şimşek’le vurdu. Özel, “Gerekirse erken seçim” dedi

Cumhur İttifakından çatırtılar gelmeye devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı en hassas yerinden, Hedefe Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le vurdu. CHP lideri Özgür Özel’den erken seçim mesajı. (Foto: MHP)

Cumhur İttifakından çatırtılar gelmeye devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı en hassas yerinden, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le vurdu. Bahçeli’ye göre Şimşek, ABD’de “yerel halkı” (İngilizce “locals”) enflasyonunun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor derken “müfsit” yani fesat çıkaran zihniyette olduğunu göstermişti. İşte bu zihniyet “son günlerde maruz kaldığımız skandalların asıl sorumlusuydu”.

Bahçeli’nin Şimşek’le birlikte andığı skandalların ne olduğunu 23 Nisan münasebetiyle verdiği aynı mesajda bulabiliyoruz. DEM Parti’nin kazandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki mazbata töreninde odada bulunan bir kişinin makamda asılı Atatürk ve Erdoğan portrelerinin hakaretamiz indirilmesini istemesi, keza bazı törenlerde Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığının açtığı soruşturmalar. Bahçeli DEM Partinin kapatılması isteyerek aslında Erdoğan üzerindeki Anayasa Mahkemesi baskısını devam ettireceğini de gösterdi.

Bahçeli, tam da 27 Nisan’daki İYİ Parti kurultayı öncesi adeta Erdoğan’a “Benden kolay kurtulamazsın” demek istiyor.

Oysa CHP 31 Mart sonrası mesafe almaya başladı; son gelişmeler bunu gösteriyor.

Steinmeier, İmamoğlu, Yavaş

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in bugün, 22 Nisan’da başladığı Türkiye ziyaretinde ilk görüştüğü resmi kişilik İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. Seçimi kazansaydı, Murat Kurum’la görüşecekti. Örneğin 23 Nisan’da Gaziantep’te AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile de görüşecek. 24 Nisan’da Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la resmi görüşmelerin dışında CHP lideri Özgür Özel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la da görüşmesi var.

31 Mart sonuçları böyle olmasaydı, halk İstanbul ve Ankara’da AK Partili adaylara oy verseydi Alman Cumhurbaşkanı bu seyahatinde sadece AK Partililerle görüşmüş olacaktı. Fark budur.

Almanya Cumhurbaşkanına eşlik eden Maliye Bakanı Christian Lindner de ABD’den ayağının tozuyla dönecek Mehmet Şimşek’le görüşecek. Elbette medyayı izlediklerinde Erdoğan’ın müttefiki Bahçeli’nin Şimşek’le ilgili sözlerini de okuyacaklar.

Steinmeier sorarsa “Hayır, Şimşek’le sorunum yok, görevinin başında, yatırımlarınızı bekleriz” demek de Erdoğan’a düşecek.

Özel: gerekirse erken seçim

Keza Özel’in 22 Mart’ta NOW TV’de İlker Karagöz’e söyledikleri de basın danışmanlarınca Alman yetkililere sunulmuştur.
Özel’in söylediklerinde iki konu öne çıkıyordu:

1- Özel, CHP’nin Erdoğan’a nezaket sınırları içinde ama sert muhalefet yapacağını söylüyordu. Örneğin, eğer Erdoğan randevu verirse gideceğini ama siyaset konuşacağını söylüyordu. Bu nezaket kısmıydı. Ama Erdoğan ve AK Parti eğer, örneğin emeklilerin taleplerine duyarsız kalırsa, mitingler düzenlemeyi gündemlerine almışlardı. Bu da sert muhalefet kısmıydı.

2- Özel 31 Mart seçim galibiyeti ardından iktidara erken seçim çağrısında bulunmayıp kendilerini 2028’e hazırlayacaklarını söylemişti. Oysa bugün eğer halktan erken seçim yönünde bir zorlama gelirse, toplumsal muhalefete öncülük edeceklerini söylüyordu.
Bu sözler, hem o “nezaketle sert” muhalefet vaadinin izlerini taşıyor hem de Şimşek’le Erdoğan’ın özellikle dış yatırımcılara “4 yıl seçim yok” avantajından söz etmelerine göndermede bulunuyor; diken üstünde tutmayı amaçlıyor.

Irak dönüşünde Şimşek’le randevu

Alman Cumhurbaşkanı İstanbul’da İmamoğlu, sivil toplum temsilcileri ve medya ile görüşürken, Erdoğan Irak’ta önemli temaslarda  bulunuyordu. Hem Bağdat hem de Kürdistan Bölgesel Yönetiminin merkezi Erbil’de PKK ve IŞİD ile mücadeleden “Kalkınma Yolu” ulaşım projesine dek hassas konular ele alındı; hazırlıkları aylardır devam eden bir ziyaretti.

Erdoğan Irak’tan döndüğün de Steinmeier ile görüşmeden ABD’den yeni dönmüş olacak olan Şimşek’le görüşecek. Şimşek’in ABD’de Dünya Bankası, IMF ve yatırım fonlarıyla olan görüşmeleri hakkında bilgi alacak.

Ekonomik kriz Erdoğan’ın önündeki en ciddi sorun. AK Parti içinde emeklilere para vermediği için seçim yenilgisinden sorumlu tutulan Şimşek, şimdi de Erdoğan’ın Cumhur İttifakı ortağı Bahçeli’nin hedefinde. Üstelik Bahçeli bunu Erdoğan’ın Şimşek’ten vaz geçemeyeceğini bilerek, kendini hatırlatmak için yapıyor. Öte yandan da CHP muhalefetini ekonomik kriz üzerinden yükseltme işaretleri veriyor; alternatifin kendileriyle konuşmak olduğunu kaydederek.

Erdoğan AK Parti’deki seçim hesaplaşmasını tamamlasa da artık önümüzü görmeye başlasak.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

5 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

6 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

8 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

21 saat ago