Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 25 Nisan’taki toplantısının ardından politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.
25 Nisan’da Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan PPK, politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tutma kararı aldı.
Kararın ardından yapılan açıklamada Kurul, Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin öngörülenden yüksek olduğunu belirtirken, “parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir,” değerlendirmesinde bulundu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.”
“Kurul; makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir.
“Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.”
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36, ancak hem Merkez Bankası Başkanı Karahan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları 2024 yıl ortasında enflasyonda artış ardından dezenflasyon eğilimi olacağı beklentisini dile getiriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Mart ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 68,50 oldu. Enflasyon aylık olarak ise yüzde 3,16 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası seçimlere 10 gün kala, 21 Mart’ta politika faizini düşürmek bir yana yüzde 50’ye çıkardı.
Bakan Mehmet Şimşek, enflasyon ile mücadelenin yanında ekonomik büyümenin de destekleneceği vurgusunu canlı tutarken yapısal reformlar ile ilgili tartışmalar da gündemin ilk maddeleri arasında.
Şimşek hem iki önemli uluslararası toplantıda (IMF-Dünya Bankası ve G20) hem de seçim sonrası ilk büyük tanıtım toplantıları dizisiyle uluslararası yatırım fonlarının karşısına çıktı.
Bu gelişmelerin hemen öncesinde Dünya Bankasının Türkiye’ye 2024-2028 dönemi için 18 milyar dolar proje finansman desteği sağlama kararını açıklamıştı.
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…