Categories: Siyaset

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi, talep Ankara’dan gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta ABD Başkanı Biden ile yapacağı görüşme Ankara’nın talebiyle ertelendi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, ertelemenin Cumhurbaşkanının “programında meydana gelen değişiklikler” nedeniyle Ankara’nın talebi üzerine söz konusu olduğunu söyledi. Aynı kaynak, görüşmenin Erdoğan’ın 9-11 Temmuz’da Vaşington’da yapılacak NATO Zirvesine katılımı öncesi veya sonrasında mı yapılacağı sorusuna “Kesin değil ama muhtemelen o ziyaretten önce” yanıtını verdi. Kaynak, Erdoğan’ın programında ABD ziyaretinin ertelenmesine neden olan değişiklik konusunda ayrıntı vermedi.

Erdoğan’ın 8-9 Mayıs tarihlerinde ABD Başkanı Joe Biden’ın daveti üzerine Vaşington’a gideceği 31 Mart seçimlerinden önce bildirilmiş, ancak resmi açıklama yapılmamıştı. Son günlerde artan spekülasyonlar Beyaz Saray sözcülerinden John Kirby’nin 25 Nisan’da “planlanmış bir şey yok” açıklamasıyla hız kazanmıştı. 26 Nisan’da İstanbul’da Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) toplantısında bu konunun sorulduğu ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, ziyaret hazırlıklarının sürdüğünü ancak resmi açıklamanın daha sonra , ziyaret tarihine yakın yapılacağını söylemişti.

İlk ziyareti olacak

İlerleyen saatlerde bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de iki liderin “programlarının uyuşmaması nedeniyle, her iki taraf için uygun olacak ileri bir tarihe ertelendiğini söyledi. Keçeli, “Türkiye ve ABD arasında üst düzey diyalog devam edecektir” dedi.

Henüz yeni tarihi belirlenmeyen bu ziyaret, Erdoğan’ın Biden’ın göreve geldiği Ocak 2021’den bu yana Biden’ın davetiyle Beyaz Saray’a ilk ziyareti olacak. Erdoğan ve Biden daha önce hep uluslararası toplantılar çerçevesinde görüşmüşler, bu da Erdoğan’ın defalarca sitemine yol açmıştı. Biden’ın daveti, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasıyla birlikte gelen F-16 satış anlaşmasını takiben söz konusu olmuştu.

 

 

 

 

YetkinReport

Recent Posts

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 saat ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

3 saat ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

4 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

4 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

16 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

1 gün ago