TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş genel başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile görüştü. Görüşmeye grup başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli de katıldı.
T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre DEM Parti Kurtulmuş ile görüşmenin ardından 3 Mayıs’ta CHP Lideri Özgür Özel ile görüşme kararı aldı. Habere göre DEM Parti içinde geçtiğimiz hafta yeni bir “Anayasa Hazırlık Komisyonu” kuruldu. Komisyon, yeni anayasa tartışmaları kapsamında demokratik bir anayasa için kendi yol haritasını oluşturmaya başladı. DEM’in, Erdoğan-Özel görüşmesinin ardından yapacağı ziyarette, komisyonun öneri ve beklentileri sıralanacak.
2 Mayıs’ta Meclis’te yapılan görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada konuşan Kurtulmuş, “Salı günü başlattığımız temasları, parlamentoda grubu bulunan 3 partiyle bugün sürdürüyoruz. Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, daha doğrusu çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu süreci açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Bizim temennimiz, TBBM’de çok büyük bir çoğunlukla siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konması ve bunun Meclis’te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin daha detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaretten sonra en sonunda gerçekleştireceğiz” dedi.
Kurtulmuş’un ardından söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları ise “Bizler de DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz,” dedi.
Hatimoğulları, “12 Eylül anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması konusundaki görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde, elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için, mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasa’nın, AİHM kararlarının hükümlerinin uygulanması bizler açısından çok önemli,” dedi.
DEM Parti eş başkanı, görüşme sırasında 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarının gündeme geldiğini “burada olumsuz gördüğümüzü böylesi bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik,” dedi.
Hatimoğulları, “Bizim en büyük temennimiz, ciddi bir yol temizliğinin yapılması, bir demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklı halkları ve inançları eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının Anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısından da önemli,” dedi.
Ekonomik kriz ve yoksulluğa dikkat çeken Hatimoğulları, ” Elbette bu anayasa tartışmalarının, ülkenin en acil ve alarm veren bu sorununun üstünü örtmeyecek şekilde gelişmesi gerekir. Ve bu soruna parlamento zemininde hep birlikte, bütün siyasi partiler olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirme konusunda, değerli halklarımıza, işçilere, emekçilere karşı öyle bir görev ve sorumluluğumuz vardır,” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, bugün DEM Parti’nin ardından Saadet Partisi ve İYİ Parti gruplarını ziyaret edecek. Ziyaretlerde yeni anayasa çalışmasına ilişkin usul ve esaslar ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…
Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…
Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme,…
TBMM'de 2025 yılı bütçe kanun teklifi görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve…
CHP’nin kitlelere sert muhalefet sözü vermesi için başına saksı düşmesi gerekiyormuş demek ki; o saksı…
Kayyum virüsü İstanbul’a da sıçradı. AK Partili ya da MHP’li olmayan bütün belediyeleri tehdit altına…