Siyaset

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş genel başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile görüştü. T24’ün haberine göre DEM Parti görüşmenin ardından CHP Lideri Özgür Özel ile görüşme kararı aldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş genel başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile görüştü. Görüşmeye grup başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli de katıldı.

T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre DEM Parti Kurtulmuş ile görüşmenin ardından 3 Mayıs’ta CHP Lideri Özgür Özel ile görüşme kararı aldı. Habere göre DEM Parti içinde geçtiğimiz hafta yeni bir “Anayasa Hazırlık Komisyonu” kuruldu. Komisyon, yeni anayasa tartışmaları kapsamında demokratik bir anayasa için kendi yol haritasını oluşturmaya başladı. DEM’in, Erdoğan-Özel görüşmesinin ardından yapacağı ziyarette, komisyonun öneri ve beklentileri sıralanacak.

DEM Parti: “Anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz”

2 Mayıs’ta Meclis’te yapılan görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada konuşan Kurtulmuş, “Salı günü başlattığımız temasları, parlamentoda grubu bulunan 3 partiyle bugün sürdürüyoruz. Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, daha doğrusu çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu süreci açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Bizim temennimiz, TBBM’de çok büyük bir çoğunlukla siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konması ve bunun Meclis’te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin daha detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaretten sonra en sonunda gerçekleştireceğiz” dedi.

Kurtulmuş’un ardından söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları ise “Bizler de DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz,” dedi.

Hatimoğulları, “12 Eylül anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması konusundaki görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde, elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için, mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasa’nın, AİHM kararlarının hükümlerinin uygulanması bizler açısından çok önemli,” dedi.

“Böylesi bir zeminde zorluklar olabilir”

DEM Parti eş başkanı, görüşme sırasında 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarının gündeme geldiğini “burada olumsuz gördüğümüzü böylesi bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik,” dedi.

Hatimoğulları, “Bizim en büyük temennimiz, ciddi bir yol temizliğinin yapılması, bir demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklı halkları ve inançları eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının Anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısından da önemli,” dedi.

Ekonomik kriz ve yoksulluğa dikkat çeken Hatimoğulları, ” Elbette bu anayasa tartışmalarının, ülkenin en acil ve alarm veren bu sorununun üstünü örtmeyecek şekilde gelişmesi gerekir. Ve bu soruna parlamento zemininde hep birlikte, bütün siyasi partiler olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirme konusunda, değerli halklarımıza, işçilere, emekçilere karşı öyle bir görev ve sorumluluğumuz vardır,” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, bugün DEM Parti’nin ardından Saadet Partisi ve İYİ Parti gruplarını ziyaret edecek. Ziyaretlerde yeni anayasa çalışmasına ilişkin usul ve esaslar ele alınacak.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

16 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

21 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

23 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago