Categories: Siyaset

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas’ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs’ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail ile ateşkes önerisini kabul ettiğini bildirdi. (Foto: AA)

Hamas’ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs’ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail ile ateşkes önerisini kabul ettiğini bildirdi.

Hamas tarafından 6 Mayıs’ta yayınlan açıklamada, Hamas Lideri Haniye’nin Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani ve Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamel ile telefonda görüşerek onlara Hamas Hareketinin ateşkes anlaşması hakkındaki önerilerini kabul ettiği bildirildi.

6 Mayıs’ta toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın “Hamas’ın ateşkes açıklamasından memnuniyet duyduğunu” söyledi.

Erdoğan, “bizim telkinlerimizle Hamas’ın ateşkesi kabul ettiğini açıklamasından memnuniyet duyduk. Şimdi aynı adım İsrail tarafından da atılmalıdır. Tüm Batılı aktörleri İsrail yönetimine baskı yapmaya çağırıyorum,” dedi.

İsrail ateşkes önerisini “inceliyor”

Hamas’ın açıklamasının ardından İsrail’in Kanal12 televizyonu İsrailli müzakere ekibinin Hamas’ın kabul ettiği öneriyi incelediğini, resmi bir yanıtın yayınlanacağını bildirdi.

Öncesinde Reuters haber ajansı bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde Hamas’ın “İsrail tarafından kabul edilemeyecek ‘yumuşatılmış’ bir öneriyi kabul ettiğini” söyledi. Yetkili İsrail’in öneriyi desteklemeyeceğini belirtti.

Al Jazeera haber ajansının haberine göre Hamas’ın kabul ettiği Mısır-Katar önerisi üç aşama içeriyor. Buna göre her aşama 42 gün sürecek. Birinci aşamada ateşkes başlayacak ve İsrail kuzey ve güney Gazze’yı bölmek için kullandığı Netzarim koridorundan geri çekilecek. İkinci aşamada, askeri ve saldırı operasyonlarının kalıcı bir şekilde sona erdirilmesi ve İsrail kuvvetlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi onaylanması olacak. Öneri ayrıca üçüncü aşamada Gazze’nin ablukasının sona erdirilmesini onaylayan bir madde içeriyor.

ABD “gözden geçiriyor”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Washington’un Hamas’ın ateşkes anlaşmasına verdiği yanıtı gözden geçirene kadar “yorum yapmaktan geri duracağını” söyledi.

“Şu anda Hamas’ın bir yanıt verdiğini doğrulayabilirim. Bu yanıtı şu anda gözden geçiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla tartışıyoruz” dedi.

Miller, Hamas’ın bir ABD onaylı teklifi mi yoksa önerinin farklı bir versiyonunu mu kabul ettiğini söylemedi.

Miller, “Sizin de bildiğiniz üzere CIA Direktörü Burns, bu konuda bölgede çalışıyor. Önümüzdeki saatlerde bu yanıtı ortaklarımızla tartışacağız” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

19 Mayıs 1919’da Atatürk kurtuluş ümidini yaşatmıştır, kahramanımızdır

19 Mayıs 1919 Türkiye’nin Türkiye olması tarihinin dönüm noktasıdır. Bazı askeri tarihçiler Kurtuluş Savaşının başlangıcını…

1 saat ago

Wenders’in “Mükemmel Günler” filmi mükemmel günleri anlatmıyor

Bu yazıyı, Pınar Öğünç’ün Evrensel gazetesinde dün kaleme aldığı “Hirayama pansumanı, Saito, hijyen ve huzur”…

2 saat ago

CHP’den İstanbul’da “Büyük Eğitim Mitingi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Saraçhane Meydanı'nda eğitim alanında sorunlara dikkat çekmek amacıyla "Büyük Eğitim…

17 saat ago

AK Parti’nin Gençlik Paradoksu: Oy kaybettiren gençler mi?

Yerel seçimin arkasından bugüne kadar basında çeşitli ama hep veriden ziyade düşüncelere, tahminlere ya da…

1 gün ago

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

1 gün ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

2 gün ago