Siyaset

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat’ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü toprak kayması ile ilgili TBMM’de kurulan “İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu” 7 ve 8 Mayıs’ta İliç’e giderek inceleme yapacak.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat’ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü toprak kayması ile ilgili TBMM’de kurulan “İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu” 7 ve 8 Mayıs’ta İliç’e giderek inceleme yapacak.

Erzincan İliç’teki maden ocağında meydana gelen kazanın araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Uslu yaptığı açıklamada 6 Mayıs’ta Erzincan’a gideceklerini, iki gün boyunca İliç’te maden ocağında incelemelerde bulunacaklarını belirtti.

Uslu, “maden ocağında incelemelerde bulunacağız, madenci kardeşlerimizi, teknik heyeti dinleyeceğiz,” dedi.

İliç faciasında toprak altında kalan iki işçiye daha ulaşıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar 4 Mayıs’ta toprak altında kalan 9 işçiden Ramazan Çimen ve Kenan Öz’ün cansız bedenine ulaşıldığını açıklamıştı.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bayraktar, “Erzincan İliç’te maden sahasında meydana gelen heyelanda ilk günden bu yana aralıksız olarak devam eden arama çalışmalarında iki işçi kardeşimize daha ulaştık. Diğer 5 madencimize ulaşmak için de ekiplerimiz 7/24 çalışmalarını sürdürüyor. İşçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum,” ifadelerini kullanmıştı.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında 9 kişi kaybolmuş, 5 Nisan’da ve 19 Nisan’da 2 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Bakanlıklar sorumluluk kabul etmedi

Meclis’teki komisyon ilk toplantısını toprak kaymasının yaşandığı Şubat ayından iki ay sonra gerçekleştirdi.

30 Nisan’da AK Parti Milletvekili Uslu başkanlığında ikinci toplantısını yapan komisyonda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan dinlendi. Tancan, liç yığınının kapaseitesinin denetlenmesine ilişkin sorumluluk kabul etmeyerek “Liç alanı tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuatı kapsamında, onlar tarafından onaylanan, onlar tarafından takip edilen bir konu” dedi.

3 Mayıs’ta tekrar toplanan komisyonda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri dinlendi.

Toplantıda CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz’e maden sahasında 10 milyon ton fazla kapasite yüklenmesi yapıldığını, üretim zorlaması olduğunu, nihai ÇED raporunda belirtilen kapasitenin aşılıp aşılmadığını bakanlığın denetleyip denetlemediğini sordu.

Akdeniz yanıtında “Bizim liç sahasının yüksekliği ile ilgili bir görevimiz yok. Bizim mevzuatlarımızda işletme prosesleriyle ilgili burada yetkilisiniz, burada görevlisiniz gibi bir hüküm yok” diyerek bakanlığın sorumluluğunu reddetti.

CHP milletvekillerinin soruları sırasında komisyonda tartışma yaşandı.

YetkinReport

Recent Posts

CHP’den İstanbul’da “Büyük Eğitim Mitingi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Saraçhane Meydanı'nda eğitim alanında sorunlara dikkat çekmek amacıyla "Büyük Eğitim…

12 dakika ago

AK Parti’nin Gençlik Paradoksu: Oy kaybettiren gençler mi?

Yerel seçimin arkasından bugüne kadar basında çeşitli ama hep veriden ziyade düşüncelere, tahminlere ya da…

8 saat ago

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?

Zaman da görecedir, algı da. Örneğin çocuğunun önüne kahvaltı koyabilip gözü arkada kalmadan okula göndermeye,…

9 saat ago

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 gün ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

1 gün ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

1 gün ago