Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı “Kobani Davası”nda karar verildi.
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 16 Mayıs’ta Sincan Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, Selahattin Demirtaş hakkında devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 20 yıl hapis cezası, Suç işlemeye tahrik etme suçundan ise 4 yıl 6 ay, terör örgütü propagandası suçundan 2 yıl 6 ay, halkı kanunlara uymamaya tahrik suçundan 1 yıl 6 ay olmak uzere diğer cezalarla birlikte toplamda 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Gazeteci Alican Uludağ’ın haberine göre mahkeme, Selahattin Demirtaş dahil 36 sanık hakkında Kobani olayları sırasında Yasin Börü’nün arasında bulunduğu 6 kişinin ölümü ve diğer yaralanmalara ilişkin suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraat kararı verdi.
Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Mahkeme, Figen Yüksekdağ’ın devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan 19 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 2 yıl, iki ayrı terör örgütü propagandası suçundan 3 yıl, seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten ise 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Toplamda Yüksekdağ, 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
Gültan Kışanak hakkında örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezası verildi. Kışanak’ın tahliye edilmesine karar verildi. Kışanak gibi Sebahat Tuncel de terör örgütü üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezası aldı, Tuncel için de tahliye kararı verildi.
Karara göre Altan Tan, Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Aysel Tuğluk ve Sırrı Süreyya Önder beraat etti.
Dava öncesinde Sincan Cezaevi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkemeye DEM Parti, CHP, EMEP, TİP heyetlerinin yanı sıra, milletvekilleri, uluslararası gözlemciler, avukatlar ve destekçiler katıldı.
Müdafi avukatları dosyaya yeni evrak geldiğini belirterek mahkeme heyetinden kararı ertelemesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti ve son sözleri aldıktan sonra kararı açıklayacağını belirtti.
Karar açıklanması sırasında duruşmaya katılmak için gelen DEM Parti milletvekilleri salonun dışına çıktı. 130 sayfalık karar, sanıkların olmadığı salona okunmaya başlandı. Karar okunurken avukatların salonu terk etmesi üzerine mahkeme başkanı kararın açıklanmasına ara verdi.
Kararın ardından Merkez Yönetim Kurulu’nu olağanüstü toplantıya alan DEM Parti, Adana, Diyarbakır ve İstanbul’da 18 Mayıs’ta eylem çağrısı yaptı.
Kararı okuyan parti sözcüsü Ayşegül Doğan, “buradan bu çağrıyı yineliyorum, bu sesi hep birlikte yükseltmezsek, itirazımızı birlikte ifade etmezsek; Gezi’den Kobani’ye, Can Atalay’dan Kavala’ya tüm eşitsizliklere ve adaletsizliklere karşı ortak ses çıkaramazsak korkarım bizi daha zor günler bekler,” dedi.
Doğan, “400 yıl ceza verilmiş. Yumuşama siyaseti emarelere buysa normalleşmeyi düşünemiyoruz. Nasıl bir yumuşamadan bahsedebiliriz? Mahkûmiyet kararlarının hukuken hiçbir karşılığı yok. Her defasında hukukun işletilmediğini söyledik. Bu talimatlı mahkemeler dahi bu gerçeğin üstünü örtecek bir karar veremedi,” dedi.
CHP lideri Özgür Özel, kararın ardından yaptığı açıklamada “kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok. Yargılama süreci hukuki değil,” dedi.
HDP’nin eski eş başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak, MYK üyeleri ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 108 kişi 2014 yılındaki Kobani olaylarına ilişkin “devletin bütünlüğünü bozma” başta olmak üzere pek çok suçla yargılanıyordu.
Davada sanıklar hakkında 29 ayrı suçlamayla 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyordu.
Kobani olaylarına ilişkin soruşturma 2014 yılında başlatıldı. Ekim 2020’de 17 HDP’li siyasetçi bu soruşturma kapsamında tutuklandı. Bugüne kadar dava kapsamında 30’u aşkın duruşma yapıldı.
Demirtaş 25 Aralık 2023 tarihinde yapabildiği ilk savunmasında ”Hakkımda somut tek bir delil yok, bu bir siyasi intikam davasıdır, hukuken tutuklanmadık, hepimiz siyasi rehineleriz’’ demiş, mahkemeden çıkacak kararın ise “halkın vicdanında yok hükmünde” olacağını belirtmişti.
Siyasiler, tutukluluk için öngörülen yasal üst sınırlar aşıldığı halde tutuklu bir şekilde yargılandı. Davada suçlanan sanıklar arasında yer alan Demirtaş ve Yüksekdağ yaklaşık 8 yıldır, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel ise 7 yıldır tutukluydu. Bir kişinin tutuklu yargılanması için üst sınır 7 yıl.
Dava kapsamında suçlanan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 12 HDP’li milletvekili ile beraber Kasım 2016’da tutuklanmıştı.
Demirtaş hakkında 2016 yılından bu yana yüzlerce fezleke çıkarıldı, bu fezlekeler 30’u aşkın davada birleştirildi.
Demirtaş 2016’da tutukluluğunun ardından ilk kez hakim karşısına 434 gün sonra, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla çıkabildi. Ağırlıklı olarak 2009 yılından sonra yaptığı konuşmalar esas alınarak açılan hakaret davaları kapsamında hakkında ilk hapis cezası 2018 yılında verildi.
Kobani olaylarıyla ilgili soruşturma dosyasından ise 2019 yılında tutuklandı. Demirtaş bu davada ilk savunmasını 25 Aralık 2023’de yapabildi.
Tüm bu süreçte uzun tutukluluk, delil yetersizliği başta olmak üzere adil yargılama hakkı ile ilgili pek çok kalemde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen ihlal kararlarına rağmen HDP’li siyasetçilerin tutukluluğu sürdürüldü.
Davayı yerinde takip eden gazeteciler Alican Uludağ ve İrfan Aktan’ın aktardığına göre:
MHP lideri Bahçeli’nin Öcalan açılımıyla başlayan gelişme ve tartışmaların hem MHP hem de CHP’de oy…
President Tayyip Erdoğan welcomed Donald Trump's return to the US presidency. During Trump's previous tenure,…
Türkiye’yi hedef alan iki vekil gücün liderlerine ilişkin Ekim ayında, ardı ardına önemli gelişmeler yaşandı.…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesine memnun oldu. Bir sorun çıktığında doğrudan…
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 13 Kasım’da Ankara Büyükşehir Belediyesine usulsüz harcama soruşturma başlatmasından saatler sonra İstanbul…
Türkiye’de ana siyasi gelişmelerin birçoğunda belirleyici olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkanı Devlet Bahçeli;…