Categories: Siyaset

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan ve Yıldırım Türker’in de olduğu generallerin kalan cezalarını “hastalık” ve “kocama hali” gerekçeleriyle kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan ve Yıldırım Türker’in de olduğu generallerin kalan cezalarını “hastalık” ve “kocama hali” gerekçeleriyle kaldırdı.

17 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı karara göre 28 Şubat hükümlüsü Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Org. Fevzi Türkeri, Emekli Korgeneral Yıldırım Türker, Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak, emekli orgeneral Çevik Bir, Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ve Aydan Erol’un kalan cezaları kaldırıldı.

Kararlarda, generallerin cezalarının Anayasanın 104. maddesi onaltıncı fıkrası gereğince “sürekli hastalık” ve “kocama hali” gerekçeleriyle kaldırıldığı belirtildi.

Generallerin cezaevinden tahliye edilmesi bekleniyor.

28 Şubat kararı ve “normalleşme” tartışmaları

Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 Mayıs’taki görüşmelerinden sonra Ankara siyasetinin gündemine yerleşen “normalleşme” tartışmalarının ardından geldi. Özel’in toplantı sırasında 28 Şubat hükümlüsü generalleri gündeme getirdiği, Erdoğan’ın da “ben zaten o konuda talimat vermiştim,” ifadesini kullandığı haberlere yansımıştı.

Cumhurbaşkanı’nın kararını değerlendiren Özel, “İleri derecede hastalıkları bulunan hükümlü generaller Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak’ın cezalarının kaldırılma kararları gecikmiş ama doğru bir adımdır. Ailelerinin gözü aydın” dedi.

Özel’in toplantıda ayrıca Osman Kavala ve Gezi için de talepte bulunduğu belirtilmiş, ancak Kavala’nın yeniden yargılama talebi oluşturulan yeni heyet tarafından reddedilmişti.

Resmi Gazete’deki karar ise 16 Mayıs’ta Ankara’da 36 sanığa toplamda 400 yıldan fazla hapis cezasının verildiği Kobani Davası’ndaki karar duruşmasının ardından yayımlandı.

YetkinReport

Recent Posts

Birleşik Krallık Zor Bir Eşikte

Londra bugün sadece ekonomik verilerle ya da seçim anketleriyle meşgul değil. Hafızalara kazınan tek bir…

11 saat ago

Erdoğan ve AK Parti, Özel ve CHP Üzerindeki Baskıyı Artıracak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel gerçekten kendisini eritip bitirircesine bir tempoyla koşturuyor. 18 Şubat akşamı…

22 saat ago

“Terörsüz Türkiye” Raporu: Yeni Bir Barış Mimarisine Doğru mu?

Türkiye, Kürt meselesini uzun yıllardır iki eksen üzerinden yönetmeye çalıştı: güvenlik ve siyasi irade. Ancak…

2 gün ago

Batı Demokrasilerinde Yükselen Sağın Arka Planı

  Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından  hazırlanan "Batı Demokrasilerinde Yükselen Sağın Arka Planı: Amerikan Seçmeni Üzerinden…

2 gün ago

Terörsüz Türkiye Raporu İtirazlarla Oylandı. Ne Lafta ne Rafta Kalmalı

Kamuoyunda Terörsüz Türkiye Komisyonu olarak anılan TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, 5 Ağustos…

2 gün ago

MİT 36 milyar lirayı nasıl, nereye harcadı?

Birleşmiş Milletler, SIPRI ve bu konuda veri toplayan uluslararası kuruluşlara göre, 2010’de dünyada 35 civarında…

3 gün ago