Categories: Siyaset

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan ve Yıldırım Türker’in de olduğu generallerin kalan cezalarını “hastalık” ve “kocama hali” gerekçeleriyle kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan ve Yıldırım Türker’in de olduğu generallerin kalan cezalarını “hastalık” ve “kocama hali” gerekçeleriyle kaldırdı.

17 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı karara göre 28 Şubat hükümlüsü Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Org. Fevzi Türkeri, Emekli Korgeneral Yıldırım Türker, Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak, emekli orgeneral Çevik Bir, Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ve Aydan Erol’un kalan cezaları kaldırıldı.

Kararlarda, generallerin cezalarının Anayasanın 104. maddesi onaltıncı fıkrası gereğince “sürekli hastalık” ve “kocama hali” gerekçeleriyle kaldırıldığı belirtildi.

Generallerin cezaevinden tahliye edilmesi bekleniyor.

28 Şubat kararı ve “normalleşme” tartışmaları

Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 Mayıs’taki görüşmelerinden sonra Ankara siyasetinin gündemine yerleşen “normalleşme” tartışmalarının ardından geldi. Özel’in toplantı sırasında 28 Şubat hükümlüsü generalleri gündeme getirdiği, Erdoğan’ın da “ben zaten o konuda talimat vermiştim,” ifadesini kullandığı haberlere yansımıştı.

Cumhurbaşkanı’nın kararını değerlendiren Özel, “İleri derecede hastalıkları bulunan hükümlü generaller Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak’ın cezalarının kaldırılma kararları gecikmiş ama doğru bir adımdır. Ailelerinin gözü aydın” dedi.

Özel’in toplantıda ayrıca Osman Kavala ve Gezi için de talepte bulunduğu belirtilmiş, ancak Kavala’nın yeniden yargılama talebi oluşturulan yeni heyet tarafından reddedilmişti.

Resmi Gazete’deki karar ise 16 Mayıs’ta Ankara’da 36 sanığa toplamda 400 yıldan fazla hapis cezasının verildiği Kobani Davası’ndaki karar duruşmasının ardından yayımlandı.

YetkinReport

Recent Posts

Olimpiyatlar tarih yazacak: Ilk kez kadın-erkek sayısı eşit

Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin kampanyasında duyurdu: “2024…

12 saat ago

ABD İsrail’in katliamını alkışlarken Çin Filistin’i birleştiriyor

ABD Kongresi 23 Temmuz 2023 tarihli oturumuyla insanlık ve demokrasi tarihinde bir utanç sayfası açtı.…

18 saat ago

Özel’den Erdoğan’a belediye yanıtı: “Al camilerin, trafoların hakkını, düş yakamızdan”

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsili konusundaki açıklamalarına…

1 gün ago

Fidan: “Erdoğan-Esad görüşmesi için çalışmalar sürüyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında…

2 gün ago

Hayvanlar, çocuklar: Erdoğan’ın yasada ısrarı neden?

“Seçkinler rahatsız oluyorlarmış, tuzu kurular gürültü yapıyorlarmış, sesi çok çıkan cazgırlar ortalığı velveleye veriyorlarmış. Bunların…

2 gün ago

Tüm tarihin en sıcak günü: Biyoçeşitlilik azalıyor

Dünya, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızla ısınıyor ve bu yıl, bilim insanlarının kaydettiği…

3 gün ago