Ekonomi

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz satan Merkez Bankası şimdi de TL’nin dolara karşı fazla değer kazanmasını önlemek için piyasadan dolar alıyor.

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz satan Merkez Bankası (TCMB) şimdi de TL’nin dolara karşı fazla değer kazanmasını önlemek için piyasadan dolar alıyor.

Bloomberg HT, Merkez bankası verilerine göre yaptığı hesaplamada 31 Mart seçimlerinden önce piyasaya 23,6 milyar dolar satış yapan TCMB seçimden bu yana geçen sürede piyasadan 41,8 milyar dolar topladığını bildirdi. Özellikle geçtiğimiz hafta Merkez Bankasının her gün ortalama 3 milyar dolar alım yaptığı bildiriliyor.

YetkinReport’a isim ve makamının saklı tutulması kaydıyla konuşan Türkiye’ye önemli yatırım getiren bir banka yöneticisi, yaptıkları simülasyona göre, Merkez Bankasının son dolar alımları olmasaydı şimdi 1 doların 32 küsur değil, 27 küsur TL üzerinden işlem görüyor olabileceği iddiasında. Aynı kaynak, yatırımcıların dolar hesabından TL hesabına döndüğünü, 31 Mart seçimlerinden sonra Mehmet Şimşek’in uyguladığı Orta Vadeli Programa (OVP) devam mesajı verilmesiyle bu akışın hızlandığı görüşünde.

TL eğiliminde FOMO etkisi

Ankara’nın doların TL karşısında değer kaybetmesini istememesinin temel olarak iki nedeni bulunuyor. Yüksek TL faizi üzerinden dolardan çıkışı hızlandırmak ve ihracatçının dış pazardaki rekabet gücünü korumak.

Ortaya çıkan görünümün de iki nedeni olduğu vurgulanıyor.

Biri, belirsizlik ya da risk barometresi sayılan Riske Maruz Değer (VAR) etkisinin OVP’ye devam kararıyla, pasif fonları Türkiye’ye çekmesi. Bunda aynı nedenle Türkiye’nin Kredi Risk Priminin (CDS) düşmesi de etkili oluyor.

Diğer de “FOMO etkisiyle” aktif yatırımcıların da TL yatırımlarına geçmeye başlaması. FOMO, İngilizce “Fear of Missing Out” deyiminin baş harflerinden oluşuyor; “Treni kaçırma etkisi” diyebiliriz. TL’ye dönmeyen yatırımcıların son üç ayda geçenlere göre, dolar bazında yüzde 10 kadar kaybettiği hesabı yapılıyor.

Bankacılık kaynakları TL hesabına geçen yatırımcıların bir kısmının son birkaç yıldır Türkiye’deki ekonomik belirsizlikler nedeniyle parasını yurt dışına çıkarmış kişi ya da şirketler olduğu kanısında.

Haziran ve temmuz risk eşikleri

Bankacılık kaynakları bu görünüme rağmen TL eğiliminin sürekliliği için risklerin devam ettiğini öne sürüyor.

Örneğin son bir yılda ekonomide ciroların yüzde 100’e yakın artmış olmasına, bunun da rakamları olduğundan daha parlak göstermesine karşın, satış büyüklüklerindeki artışın bunun dörtte birinde kaldığı örnekler bulunduğu iddia ediliyor.

OVP’nin devamı açısından Haziran ve Temmuz ayları belli risk eşikleri bakımından önem taşıyacak gibi.

Haziran ayında kamu bankalarının genel kurulları var; yönetim ve politika değişikliği olup olmayacağına bakılacak. Bir de Türkiye’nin yatırım engeli sayılan OECD’nin Gri Listesinden çıkıp çıkamayacağı belli olacak.

Temmuz ayındaysa Kamu İhale Kanunu ve Vergi Reformu Paketinde gereken yasal düzenlemelerin TBMM kapanmadan önce onaylanması gerekiyor. Bu çerçevede Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, özellikle de AK Parti grubunu ikna etmesi önem taşıyacak.

Yatırımlarda TL eğilimi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart’ta canını sıkan sonuca rağmen OVP’den dönmemesiyle hızlanmış görünüyor ama rüzgârın yeniden dönmemesi için risk eşiklerine dikkat gerekiyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Erdoğan borsa krizinden “temizlenerek” çıkma sözü verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisinin borsa krizinden "temizlenerek" çıkacağı sözünü verdi.

3 saat ago

İktidarda borsa krizi sıkıntısı. Özel’den, Erdoğan’a: Yakalandınız

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrasında borsa krizini olduğundan hafif göstermek istedi ama Özel "Yakalandınız" diye yanıtladı.

16 saat ago

İran ile ABD’nin Hürmüz pazarlığı ve Fidan’ın BAE ziyareti ne anlatıyor?

Türkiye'nin bütün taraflarla konuşma avantajı var ama İran ile ABD arasındaki Hürmüz pazarlığının İsrail seçimleri…

1 gün ago

Kurtulmuş: (Borsa krizi) yolsuzluklar dışında ekonomik güvenlik meselesi

Meclis Başkanı Kurtulmuş, borsa/fon krizinin "yolsuzluklar ve spekülasyonlara" ek olarak ekonomik güvenlik sorunu olduğunu söyledi.

2 gün ago

Siyasetten ilk fon firesi AK Parti’den: eski bakan Kaya ve yeni sorular

Borsa/fon skandalı patlamadan bir gün önce paralarını çeken Kaya çifti dört ayda paralarını 13,3 katına…

3 gün ago

Borsa/fon skandalında “Pusula” dosyası açıldı, sıra “Tera” dosyasında

Borsa/fon skandalında Pusula dosyası açıldı ama Tera dosyası hâlâ açılmayı bekliyor. Şimdi gözler Salı günü…

3 gün ago