Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Türkiye kahverengiye döndü: Meteoroloji’den şiddetli kuraklık uyarısı

Yazar: YetkinReport / 24 Mayıs 2024, Cuma / Oda: Siyaset

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde kuraklık alarmı verdi. Müdürlüğün Nisan ayı analizlerine göre Türkiye’nin büyük bir bölümünde “Şiddetli Kuraklık” yaşanıyor. Geçtiğimiz yıla göre Türkiye Nisan ayında yüzde 67 daha az yağış aldı, son 53 yılın en sıcak Nisan ayı yaşandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Nisan ayı raporlarına göre Türkiye genelinde yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında, normale göre yüzde 50 oranında düştü. Karaddeniz bölgesi son 64 yılın en düşük yağışını aldı. Nisan ayı ise son 53 yılın en sıcak Nisan ayı olarak kayıtlara geçti.

Müdürlüğün hazırladığı “2024 yılı Nisan Ayı Alansal Yağış Raporu’na” göre  Türkiye geneli Nisan ayı yağışı, normalinin ve geçen yıl Nisan ayı yağışının altında gerçekleşti. Nisan ayı normali (1991-2020) 57,5 kilogram, 2023 yılı nisan ayı yağışı 86,8 kilogram iken 2024 yılı Nisan ayı yağışı metrekareye 28,5 kilogram oldu.

Yağışlar normaline göre yüzde 50, geçen yıl Nisan ayı yağışlarına göre yüzde 67 azaldı.

Şiddetli kuraklık

Müdürlüğün hazırladığı meteorolojik kuraklık durumuna ilişkin analizler ise birçok bölgede olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşandığını gösteriyor.

 

Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasına göre de Orta Karadeniz, Muğla‘nın doğusundan Antalya‘nın batısına kadar olan bölge, Uşak-Kütahya‘nın bir kısmı, Bolu ve Kırşehir‘de bazı bölgeler ‘olağanüstü kurak’ olarak belirtiliyor. Aynı bölgelerin daha geniş çevrelerine bakıldığında da yine Türkiye’nin büyük kısmının ‘çok şiddetli kurak’, ‘şiddetli kurak’, ‘orta kurak’ tehlikesi yaşadığı görülüyor.

Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritasına göre Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin‘in bazı bölgeleri, Güneydoğu Anadolu’nun batısı, Hakkari ve Van çevreleri haricindeki tüm Türkiye’de ‘şiddetli kuraklık (acil durum)’ ibaresine yer veriliyor.

Nisan yağışları Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon Rize, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesiminde yer yer yüzde 80’in üzerinde azalma gösterdi. İller içinde normaline göre en fazla azalma, yüzde 85 ile Artvin ve Ardahan‘da ölçüldü.

Tüm bölgeler normalinin altında yağış alırken, en fazla azalma gösteren bölge yüzde 84 ile Karadeniz oldu. Bölgenin 2024 yılı Nisan ayı yağışları son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. En az yağış 8,5 kilogram ile Ardahan‘da kaydedilirken, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan’da son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

İklim krizi kaynaklı ölümler keskin biçimde artabilir

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Özel karambolde mi rozet taktı? Kocabıyık’ın CHP üyeliği durduruldu
İktidar Saflarında Şimşek ve Ekonomi Programı Çatlağı
Avrupa Birliği’nin “Fikir Şantiyesi” ve Türkiye
  • CHP’li Belediyelere Yönelik Operasyonlar Devam Ediyor:Erdal Beşikçioğlu’na da Gözaltı30 Temmuz 2026
  • Ege ve Akdeniz’de Yangınlara Müdahale de Tehlike de Sürüyor30 Temmuz 2026
  • Davutoğlu, aktif siyasetten ayrıldı, Gelecek Partisini feshetti30 Temmuz 2026
  • Sinem Dedetaş da gözaltında: varan 3829 Temmuz 2026
  • “Terörsüz Türkiye”: Barışı Yönetmek, Yeni Ortadoğu Düzenini de Yönetmektir29 Temmuz 2026
  • Yeni Parti Programında Yolsuzluk, Yargı ve Yönetim Konuları28 Temmuz 2026
  • Kardeşlik Söylemi Yetmez: Barış Sürecinin Asıl İhtiyacı Güvendir28 Temmuz 2026
  • Öcalan “Üniter devlet” çağrısı yapar mı? 31 Temmuz Cuma’yı bir görelim27 Temmuz 2026
  • Karadeniz’den Hazar’a, Türkiye’nin Etrafındaki Ateş Çemberi Yayılıyor27 Temmuz 2026
  • Filenin Sultanları ikinci kez dünyanın en büyüğü26 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP