Özellikle sokak köpekleri ile ilgili Hayvan Koruma Kanunu’nda yapılacak yasal düzenleme tasarısı TBMM’ye getirildi. Tartışma yaratan tasarı ile ilgili ilk defa açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplumda sokak hayvanları ile ilgili sorunun çözümü için bir beklenti olduğunu belirterek yapılacak düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı.
29 Mayıs’ta AK Parti TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Toplumun büyük bir kesimi, bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokaklarımızın başta çocuklarımız olmak üzere herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu talebe, bu çağrıya, hatta bu çığlığa kayıtsız kalmamız düşünülemez,” dedi.
Sahipsiz köpekler ile ilgili sorunun kısırlaştırma ile çözülemediğini belirten Erdoğan, getirilecek kanun teklifi ile hayvanlar için bakım evleri kurulacağını, buradaki hayvanların sahiplendirilmeleri için kampanya yapılacağını söyledi.
Erdoğan, “Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, aşılanacak, çip takılacak, sahibine teslim edilecek ve bundan sonra da çok sıkı takip edilecek. Biz istiyoruz ki, barınaklara alınan tüm hayvanlarımız sahiplenilsin. Özellikle hayvanseverlerimizin bu süreçte barınaktaki köpekleri sahiplenerek daha fazla sorumluluk alacaklarına inanıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da (uyutma) ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın konuşması Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yasa tasarısını meclise sunduklarını açıklamasının ardından geldi.
Adalet Bakanı, TBMM’ye sunulan teklif için Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak düzenleme yapıldığını belirtti.
Tuynç, “Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık. Hassasiyetimiz devam ediyor. Çocuklara, yaşlılara, saldırıları da önlemek lazım. Bir yasal düzenleme ihtiyacı olduğu açık.” dedi.
Denginin iyi koruması gerektiğini söyleyen Tunç, “Hem hayvanlarımızı koruyalım hem insan sağlığını tehdit edecek durumları kaldırmak lazım” diye konuştu.
Gazetecilerin, sokak köpeklerinin uyutulması konusu hakkında sorulan soruya ise Bakan Tunç, “Bunlar Meclis’te tartışılacak konular” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan meclise sunulan yasa tasarısının bir gereklilik olduğunu belirterek hükümetin gerekçelerini sıraladı.
Türkiye’de 4 milyon civarında sahipsiz köpek olduğunun düşünüldüğünü, resmi rakamlara göre 2 milyon sahipsiz hayvan olduğunu belirten Erdoğan kuduz tehdidinin arttığını, başıboş köpek sorununun giderek büyüdüğünü söyledi. Erdoğan, son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde 3 bin 543 trafik kazası, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralama vakası olduğunu söyledi.
Yasa tasarısının hayvanların toplu öldürülmesine sebep olacağı yönündeki eleştirilere yanıt veren Cumhurbaşkanı, “Bizim medeniyetimiz bir merhamet devletidir. Canlıya insan olsun hayvan olsun bitki olsun her zaman merhametle yaklaştık. Bu konuda vakıfların kurulduğunu görürsünüz. Biz doğum yapacak bir köpek için ordusunun yolunu değiştiren bir peygamberin ümmetiyiz. Hiç kimse merhametimizi sorgulamasın. Kimse merhamet üzerinden ders vermeye kalkmasın.” dedi.
Erdoğan, “Gerçek şudur toplumun çok büyük bir kesimi bu meselenin bir an önce çözülmesini ve sokakların çocuklar başta olmak üzere herkes için güvenli olmasını istemektedir. Bu sorunu köklü bir şekilde çözüme kavuşturmamız şart. Tüm taraflarla istişare ediyoruz. Biz sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Yegane amacımız bu. Bu mevzuatta yapılacak değişiklikteki amacımız budur. Sahipsiz hayvanlar bakımevlerinde tutulacak.” dedi.
Erdoğan, 2021 yılında Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapıldığını hayvanların mal statüsünden çıkarılıp can statüsüne alındığını belirttti. Cumhurbaşkanı, şimdiye kadar uygulanan “yakala, kısırlaştır, sal” yönteminin sahipsiz köpek sayısıyla kontrol altına alınamadığını söyledi.
Erdoğan, “Ama bu bir çözüm olmadı. Veriler, bu metodun, dünyanın diğer ülkelerinde de sahipsiz hayvan nüfusunu azaltmadığını gösteriyor. Bu sorunu bizim köklü şekilde bir çözüme kavuşturmamız şarttır. Bu meseleyi çözmüş ülke örneklerini inceliyoruz, tüm taraflarla istişare halindeyiz. Tarım Bakanlığımız tüm boyutlarıyla bu sorunu uzun bir süredir zaten en ince detayına kadar çalışmakta” dedi.
Erdoğan, “Burada şu hususun altını özellikle çiziyorum; mevzuatta yapacağımız değişiklikle, biz sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Bu değişiklikteki yegane hedefimiz budur. Hazırlıkları devam eden kanun teklifiyle, köpek bakım evleri olmayan yerlere hemen bakım evleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar, bu bakım evlerinde tutulacak. Ayrıca, sahiplenilmeleri için kampanyalar yapılacak. Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, aşılanacak, çip takılacak, sahibine teslim edilecek ve bundan sonra da çok sıkı takip edilecek. Biz istiyoruz ki, barınaklara alınan tüm hayvanlarımız sahiplenilsin. Özellikle hayvanseverlerimizin bu süreçte barınaktaki köpekleri sahiplenerek daha fazla sorumluluk alacaklarına inanıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz,” dedi.
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…
Esad gitti ama bence Suriye için en çetin meydan okuma yeni başlıyor. İsrail, ülkenin tüm…