Siyaset

Erdoğan askeri tatbikatta konuştu: Suriye’de PKK’ya geçit yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Demokratik Güçleri’nin yapılmasını istediği seçimle ilgili konuştu, “Türkiye Suriye’de sınırının ötesinde teröristan kurmasına asla izin vermeyecek,” dedi. (Foto: Milli Savunma Bakanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İzmir’de düzenlenen askeri tatbikatta yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye’de yapılmasını istediği seçimle ilgili konuştu, “Terör örgütünün halk oylaması bahanesi ile ülkemizin ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne dair eylemleri yakından takip ediyoruz,” dedi.

İzmir’de Ege Ordusu Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde düzenlenen Efes-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı’nda yaptığı konuşmada, “Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve Kuzey’inde bölücü örgütün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek. Oldu bittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumda karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz,” dedi.

Cumhurbaşkanı, “DEAŞ’la mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum.Bu örgüt üzerinden ne yapılmak istendiğini, bölgemizde nasıl bir oyun oynandığını çok iyi biliyoruz. Biz bu hokkabazlıklara kanmayız, pirim vermeyiz” ifadelerini kullandı.

MGK ve ABD’ye mesaj

Cumhurbaşkanı’nın açıklaması Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 28 Mayıs’taki önemli toplantısının hemen ardından geldi.

Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı sonrası yayınlanan bildirideki Suriye ve Irak vurgusu, Türkiye-ABD ilişkilerinde önümüzdeki dönemde gerilime işaret etti.

Bildiride “Irak ve Suriye’de gasbettiği toprakları terör yuvası haline getiren PKK/KCK-PYD/YPG’nin ve ona sağlanan desteğin bölgemizdeki tüm unsurlarıyla birlikte bertaraf edileceği, milli güvenliğimiz ve komşularımızın toprak bütünlüğü hilafına herhangi bir oldubittiye fırsat verilmeyeceği vurgulanmıştır,” ifadelerine yer verilmişti.

Türkiye bu konuyu Dışişleri Bakanı Hakan Fidan aracılığıyla 30-31 Mayıs’ta Prag’da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Temmuz’daki NATO Zirvesine de taşıyacak.

Amerika Birleşik Devletleri Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) IŞİD ile mücadele gerekçesiyle destek veriyor.

SDG 11 Haziran’da 133 belediyede seçime gitmek istiyor.

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Suriye’de hala kaos hakim. Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı, bir teröristan kurma hedefi ile bölge halkı üzerindeki baskısını, gayretlerini ve tehditlerini yoğunlaştırdı. Örgüte boyun eğmeyen ve haraç vermeyenlerin öz topraklarından sürülmesinden, çocuk asker kullanımına kadar her yola başvuruyorlar. Meselenin DEAŞ’la mücadele olmadığı, doğrudan ülkemizi ve bölgemizi hedef alan sinsi planın adım adım uygulandığı anlaşılıyor. Terör örgütünün halk oylaması bahanesi ile ülkemizin ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne dair eylemleri yakından takip ediyoruz. Daha önce de bu konudaki politikamızı çok net ortaya koyduk. Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve Kuzey’inde bölücü örgütün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek. Oldu bittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumda karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz. DEAŞ’la mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum. DEAŞ’a karşı göğüs göğüse mücadele eden, hezimete uğratan tek NATO müttefiki biziz. Dolayısıyla bu örgüt üzerinden ne yapılmak istendiğini, bölgemizde nasıl bir oyun oynandığını çok iyi biliyoruz. Biz bu hokkabazlıklara kanmayız, pirim vermeyiz. Söz konusu ülkemizin toprak bütünlüğü, milletimizin güvenliği olunca hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Bölücü örtüğün ve hamiliğini yapan güçlerin emrivakilerle hiçbir yere varamayacaklarını göreceklerine inanıyoruz.”

 

YetkinReport

Recent Posts

Kayseri, Suriyeliden taciz iddiasıyla karıştı, yayın yasağı kondu

Kayseri’de Suriyeli bir kişinin küçük bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla başlayan toplumsal olaylar…

6 saat ago

Sinan Ateş Davası: Kilit isimler savunmalarını verdi

Türkiye siyasetinin merkezine yerleşen Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili dava…

7 saat ago

Uraloğlu: Bölgedeki krizler Kalkınma Yolu’nun önemini artırıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu haritanın üzerine bölgedeki sıcak siyasi gelişmelerin, Irak ve Türkiye…

11 saat ago

Diyanet İşleri ve Hamas: Türkiye’de başka, Almanya’da başka mı?

Şimdi okuyacağınız ifadelerin bana ait olmadığını muhatap alınması gereken biri varsa onun da ilayiyat doktoru…

1 gün ago

Erdoğan “Suriye ile ilişkileri kurmamak için bir sebep yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran'da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin…

2 gün ago

Bakan Koca istifa etti mi? Ankara’da gergin kabine değişikliği bekleyişi

Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede geniş çaplı bir revizyon yapacağı haberleri ile kulislere yansıyan…

2 gün ago