Siyaset

Erdoğan’dan Özel’e iade-i ziyaret açıklaması: “MHP’nin kırmızı çizgileri”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özel’i Kurban Bayramından önce ziyaret edeceğini duyurdu ziyarete ilişkin açıklamasında “MHP’nin kırmızı çizgileri olduğuna” dikkat çekti. Erdoğan, “yumuşama adı altında kırmızı çizgilerimizden taviz verecek değiliz” dedi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Haziran’da Ankara’da düzenlenen AK Parti İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i Kurban Bayramı’ndan önce ziyaret edeceğini duyurdu. Erdoğan, Özel ile toplantısına ilişkin açıklamasında “MHP’nin kırmızı çizgileri olduğuna” dikkat çekti, “yumuşama adı altında kırmızı çizgilerimizden taviz verecek değiliz” dedi.

“Türkiye’nin Ortak Aklı” temasıyla Ankara’da düzenlenen AK Parti “31. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda” konuşma yapan Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in 31 Mart seçimleri sonrasında AK Parti Genel Merkezi’nde kendisini ziyaret ettiğini anımsatarak, “Arayı uzatmadan Kurban Bayramı’ndan önce ben de kendisine iade-i ziyarette bulunacağım,” dedi.

Kurban Bayramı 16 Haziran’da başlayacak. Erdoğan’ın 9 Haziran’dan sonra ziyarette bulunması bekleniyordu.

Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada siyasette yumuşama tartışmalarına değinerek, “Sayın Özel’in ziyareti akabinde siyasette bir yumuşama arzuladığımızı, bunu teşhis etmeye çalıştığımızı ifade ettim. Bu yumuşamanın bir tarafı iktidarsa bir tarafı da muhalefettir. Biz bu konuda son derece rahatız, öz güvenliyiz. Tekrar ediyorum, biz kutuplaşmanın, kamplaşmanın, gerilimin tarafında hiç olmadık. Ama eğer yine de üzerimize düşen bir şey varsa hiç çekinmeden gereğini yaparız. Burada asıl olan muhalefetin kendi politikalarını gözden geçirmesidir. İktidarı gerilim yanlısı olarak yaftalamak kolaydır ancak asıl muhalefet kendisini bu noktada samimi bir özeleştiriye tabi tutmalıdır” dedi.

“MHP’nin kırmızı çizgileri” vurgusu

Erdoğan, Özel’e yapacağı ziyaret ile ilgili açıklamasında iktidar ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’ni (MHP) işaret etti, partilerin “kırmızı çizgileri olduğuna” dikkat çekti.

Erdoğan, “Elbette siyaset belli bir çerçevede, belli sınırlar içinde yapılır. Yumuşama adı altında kimliğimizden, ilkelerimizden, duruşumuzdan, hassasiyetlerimiz ve kırmızı çizgilerimizden taviz verecek değiliz. Muhalefetten de böyle bir taviz beklemiyoruz. Ancak siyasetin özellikle de muhalefetin yıkıcı, yıpratıcı, ötekileştirici bir zemin üzerinde ilerlemesi Türkiye’ye fayda değil zarar getirir. Türkiye bu siyaset tarzının acısını geçmişte defalarca yaşadı, çok ağır bedeller ödedi. Vesayet güçleri ve oligarşik yapılar, siyasetin bu gerilimli atmosferinde kendilerine alan açtı, hatta demokrasiye müdahale imkânı buldu,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör örgütlerine siyaseti dizayn fırsatı veren yine aynı kasvetli iklimdi. Türkiye düşmanları da bunu ülkemizin yumuşak karnı olarak gördü. Muhalefetin de son dönemde bu gerçeği görerek yeni üslup ve söylem geliştirme çabalarını takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.

Özel-Bahçeli gerginliği

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Özel’in AK Parti ziyaretinin ardından başlayan “normalleşme” ve “yumuşama” tartışmaları ile ilgili ilk açıklamaları sert oldu.

28 Mayıs’ta düzenlenen MHP Grup toplantısında konuşan Bahçeli, “bizim böylesi uçuk kaçık ve garabet yumuşamaya karnımız tok, yüzümüz de dönüktür,” dedi.

Bahçeli, “Elbette kutuplaşalım ve kavgaya tutuşalım demiyoruz. Tokalaşmak varken, yumruklarımızı sıkalım da demiyoruz. Fakat normalleşme ve yumuşama kelimelerini her meselenin başına iliştirip milli haklarımızdan, milli varlığımızdan, milli kimliğimizden, egemen çıkarlarımızdan, Türk ve Türkiye yüzyılı hedeflerimizden ödün isteniyorsa, hiç kimse boşuna çabalamasın, bizim böylesi uçuk kaçık ve garabet yumuşamaya karnımız tok, yüzümüz de dönüktür,” dedi.

Bahçeli öncesinde Özel’i Kobani davasında verilen kararları eleştirmesi üzerinden hedef almış, CHP liderine sorular yönelterek ana muhalefet partisini terör ile ilişkili olduğunu ima etmişti. CHP liderinin Bahçeli’ye cevabı sert oldu. Özel, Bahçeli’ye tartışma yaratan Sinan Ateş cinayeti soruşturmasındaki MHP bağlantılarını sordu.

Bahçeli ve Erdoğan, Özel’in AK Parti ziyaretinin hemen sonrasında bir araya gelmiş, görüşme hem Sinan Ateş cinayeti tartışması hem de Anayasa tartışmaları sürerken MHP’de “yumuşama” mesajlarının rahatsızlık yarattığı yorumlarına sebep olmuştu.

Erdoğan’ın Özel’e iade-i ziyaretinde “MHP’nin kırmızı çizgileri” yorumu yapması Erdoğan’ın MHP’deki “yumuşama” rahatsızlığını işaret ettiği yönünde yorumlanıyor.

YetkinReport

Recent Posts

“Bozkurt” gerginliği büyüyor: Erdoğan Almanya’ya gidiyor

Türkiye Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın Türkiye Avusturya maçında bozkurt selamı vermesi Almanya ile Türkiye…

7 saat ago

Ayşe Ateş davada ilk kez konuştu, isim verdi

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili davada konuşan Ayşe Ateş, Sinan…

8 saat ago

ABD, PKK’dan; Putin, Esad’dan; Erdoğan, ÖSO’dan vazgeçebilir mi?

Bu başlığa bir Erdoğan daha eklemek lazım ama o iç siyasetle ilgili: AK Parti MHP’den…

12 saat ago

Kıbrıs: Çıkmazın devamı

Kıbrıs görüşmeleri, yıllardır çözüme ulaşamayan bir süreç olarak iki toplum arasında derin ayrılıkların ve siyasi…

14 saat ago

Enflasyon açıklandı: Kira zamları, maaşlar belli oldu, sendikalar tepkili

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde…

1 gün ago

Putin görüşmesi öncesi Erdoğan’dan Esad’a Fidan’dan Özel’e çıkışlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3-4 Temmuz’da Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Şangay Grubu toplantılarında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin…

1 gün ago