3 Haziran’da görevden alınarak yerine kayyım atanan Hakkari Belediyesi eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 5 Haziran’da Hakkari’de çıkarıldığı mahkemede “terör örgütü yöneticiliği” suçlamasıyla 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Akış, cezaevine gönderildi. Akış, 3 Haziran’da yapılan polis operasyonu ile Van’da gözaltına alınmış, İçişleri Bakanlığı belediye başkanlığına Vali Ali Çelenk’i kayyım olarak atamıştı.
DEM Parti eş genel başkanı Tülay Hatimoğulları kararın ardından Hakkâri’de yaptığı basın açıklamasında, “Saray-Yargı an itibariyle tüm halka savaş açmıştır. Çünkü Türkiye’de herkes kayyım uygulamasına karşı, AKP’nin içindekiler de karşı, AKP’li seçmen de karşı, çünkü bunun haksız ve hukuksuz ve zalimane bir uygulama olduğunu herkez biliyor,” dedi.
Hatimoğulları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “bu kayyım politikandan vazgeç bu kadar halkı yeterince karşına aldın. Artık bundan vazgeç. Sen bize, halka, hakka, hukuka, adalete savaş açıyorsan, bu halk da sana demokratik zeminde bunun cevabını en iyi şekilde verecektir. 31 Mart seçimlerinde verdiği cevabın aynısını verecektir. AKP önümüzdeki seçimlerde silinecek, yok olacak, tarihin çöp sepetine dökülecek,” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise 5 Haziran akşamı Anadolu Medya ödül töreninde yaptığı konuşmada “Hakkâri ilk adım, devamı gelecek” dedi. Erdoğan şöyle konuştu:
“Eğer adaylarınız gayri yasal işler yapmışsa bizler de yasaları işletiriz. Hakkâri bunun ilk adımı olmuştur. Hukuk da görevini yapmıştır, bundan sonra da yapmaya devam edecektir. (…) Bağırıp çağırarak, Meclis’te nümayiş yaparak milletin temsilcilerini susturacaklarını zannedenlere şunu hatırlatmak durumundayım; belediyeler kimsenin arka bahçesi değildir”
Hapis kararına karşı Hakkari’de yapılmak istenen protesto yürüyüşlerine polisin müdahale ettiği bildirildi. Belediye Başkanı Akış’ın görevden alınmasıyla ardından Hakkâri’ye giden CHP Sözcüsü Deniz Yücel Başkanlığındaki parti heyeti de DEM Parti İl Binasına giderek Hatimoğlu ve parti yetkilerine dayanışma mesajı verdi.
DEM Parti, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması kararının ardından 4 Haziran’da TBMM’de protesto eylemi başlattı. Pankartlarla kürsüye çıkan DEM Partili milletvekillerine AK Partili vekillerin engel olmak istemesinin ardından iki grup arasında arbede çıktı. Arbedeye diğer partilerden vekiller de katıldı.
DEM Partili vekiller “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atarken, AK Partililer “kahrolsun PKK” sloganlarıyla karşılık verdi.
3 Haziran’da Hakkari eş Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve Hakkari Belediyesine Vali Ali Çelenk’in kayyım olarak atanması siyaset gündemine damga vurdu.
Kararın ardından olağanüstü toplantı kararı alan DEM Parti, kayyım atanmasına karşı çıkarak Hakkari’de nöbet eylemi başlatma kararı aldı.
CHP lideri Özel Özel yaptığı ilk açıklamada kayyum kararını “Hakkari halkının iradesini yok saymak” olarak nitelendirirken, CHP, MYK kararı ile Hakkari’ye gitmek üzere heyet oluşturdu.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ilk açıklaması ise kayyım kararını savunmak oldu. Bahçeli, “İçişleri Bakanlığı’nı kutluyorum” dedi.
Kararın ardından TBMM’de DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistak Koçyiğit CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ile görüştü. Eş genel başkanlar aynı zamanda CHP lideri Özgür Özel ile de iletişime geçti.
Gece boyunca şehirde nöbet tutan DEM Parti’liler 4 Haziran’da şehirde açıklama yaptı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamada, kararı “darbe ve faşizm” olarak nitelendirdi ve “buradan bir kez daha kabul etmeyeceğimizi bu alanda haykırıyoruz,” dedi. Hatimoğulları, “AKP iktidarı kayyım atayarak “senin seçme ve seçilme hakkın yoktur” demiş oluyor,” dedi.
Bahçeli’nin sözlerine değinen Hatimoğulları, “Bahçeli çıkmış DEM Parti’ye laf atıyor, İçişleri Bakanı’nı kutluyor, çeteleri kendisi gibi olanları kutluyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Çete hukukunu reddediyoruz. ” dedi.
Daha sonra kitle, kent merkezinden belediye binasına doğru yürüyüşe başladı. Polis toplanan kitleye biber gazıyla sert müdahalede bulundu. Gazeteci Ruşen Takva’nın aktardığına göre, müdahale esnasında yaralananlar ve gözaltılar oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Antalya Milletvekili Cavit Arı, Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve CHP sözcüsü Deniz Yücel 4 Haziran’da Hakkari’ye giderek incelemelerde bulundu. Kayyım olarak atanan Vali Çelenk ve soruşturmayı yürüten savcı ile görüşen CHP heyeti, ardından basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında konuşan Deniz Yücel, bu kararın, 31 Mart sonrasındaki ilk kayyım ataması olduğunu belirterek, kararın “çok önemli” olduğunu söyledi. Yücel, “CHP her zaman kayyımın karşısında olmuştur, demokrasinin yanında olmuştur,” dedi.
Yücel, “kayyım uygulamaları AKP’nin belediyelere çökme projesidir. Geçmişte 2019’dan 2024’e kadar çok sayıda 47 48 seçim çevresinde kayyım uygulaması yapıldı ve 31 mart seçimlerinde bu anti demokratik uygulamaya halkımız her yerde gerekli cevabı verdi. Bundan kimse nemalanmaya heveslenmesin. Bunun sonuçları sandık geldiğinde de çok ağır olur. Demokrasi çerçevesinde, hukuk çerçevesinde chp siyasi tavrını sürdürecektir,” dedi.
31 Mart seçimlerinde DEM Parti’den Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış 3 Haziran’da Van’da gözaltına alınmıştı. Akış’ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Belediyesi’ne Başkan Vekili olarak Vali Ali Çelenk’in atandığını duyurmuştu.
İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Akış hakkında “örgüt yönetmek”, “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2014 tarihli dava dosyasını görevden almaya gerekçe gösterdi.
Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Akış’ın dosyasına “soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek nitelikte olduğu” gerekçesiyle kısıtlılık kararı getirildi. Böylece avukatların dosyaya erişimi kısıtlanmış oldu. Gözaltında olan Akış’a ayrıca 24 saat de avukat görüş yasağı getirildi.
Hakkari Valiliği il genelinde yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi gibi her türlü protestoları 10 gün süreyle yasakladı.
İçişleri Bakanlığı’nın kayyım atanması için gerekçe olarak sunduğu dava dosyası hakkında bilgi veren DEM Parti yetkilileri, dava dosyasındaki iddiaların 2009 yılından beri yürütülen bir soruşturmanın parçası olduğunu, 31 Mart seçimlerinin ardından hızla savcılığa verilerek mütaala istendiğini belirtti. Dosyanın soruşturma aşamasında “kolluk, TEM şube müdürü, savcı ve sulh ceza hakiminin Fethullah Gülen örgütüne üye olmak iddiasıyla görevden alındığını, haklarında soruşturma açıldığını” belirten DEM Parti, İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasındaki iddialar ile ilgili “tamamen asılsız ve manipülasyondan ibaret olup mahkemede ispatlanmıştır,” değerlendirmesinde bulundu.
DEM Parti, yaptığı açıklamada, “Yargılamanın bir anda hızlanması, hâkim ve savcıların İçişleri Bakanlığının kayyım siyasetiyle paralel olarak siyasi saiklerle hareket ettiğini göstermektedir,” ifadelerine yer verdi.
Akış, 5 Haziran’da çıkarıldığı mahkemede 2014 yılından beri sürdürülen davanın 61. duruşmasında “örgüt yöneticiliği” suçlamasından 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
MHP Lideri Devlet Bahçeli mecliste düzenlenen parti grup toplantısında yaptığı konuşmada Hakkari Belediyesine kayyım atanmasını değerlendirdi. Bahçeli, “İçişleri Bakanlığımız hukuk sınırları dahilinde devreye girmiştir” dedi.
Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:
“Seçilmiş bir belediye başkanı düşününüz, PKK-KCK terör yapılanmasının üst düzey yöneticisi olarak görev alsın. Sözde vergiler toplasın, terörist ve benzeri eylemleri organize ederek halka katılımlarını sağlamak amacıyla baskı yapsın, esnafı PKK Terör örgütü adına tehdit etsin. Hakkari Belediye Başkanı hamdolsun görevden uzaklaştırılarak gözaltına alınmış Hakkari Valimiz başkan vekili olarak görevlendirilmiştir. İçişleri Bakanlığı’mız hukuk sınırları dahilinde devreye girmiştir. Yürekten kutluyorum.
Hakkari Belediye Başkanı’nın yakasından nasıl tutulmuşsa inanıyorum ki diğerlerinin yakası da öyle tutulacaktır.
Bir teröristin 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmesi demokrasiye kastetmek hukuku işlevsiz hale sokmak niyetiyle arkasından dolanma devlet ile yöre halkını karşı karşıya getirmenin hazırlığını yapmaktır. Bir PKK’lının 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmesi, seçimlere katılması başlı başına bir skandaldır! Türkiye muz cumhuriyeti, kabile devleti, işgal devleti değildir
MHP lideri Bahçeli’nin Öcalan açılımıyla başlayan gelişme ve tartışmaların hem MHP hem de CHP’de oy…
President Tayyip Erdoğan welcomed Donald Trump's return to the US presidency. During Trump's previous tenure,…
Türkiye’yi hedef alan iki vekil gücün liderlerine ilişkin Ekim ayında, ardı ardına önemli gelişmeler yaşandı.…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesine memnun oldu. Bir sorun çıktığında doğrudan…
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 13 Kasım’da Ankara Büyükşehir Belediyesine usulsüz harcama soruşturma başlatmasından saatler sonra İstanbul…
Türkiye’de ana siyasi gelişmelerin birçoğunda belirleyici olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkanı Devlet Bahçeli;…