Siyaset

18 yıl sonra CHP’de: Erdoğan’ın Özel’i ziyaretinde neler konuşuldu?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 yıl sonra ilk kez Cumhuriyet Halk Partisi’ne giderek CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü. (Foto: CHP)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 yıl sonra ilk kez Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) ziyaret ederek CHP lideri Özgür Özel ile görüştü. Görüşmede anayasa çalışmaları ve ekonominin yanı sıra Gazze, Gezi Davası tutukluları, kayyım uygulamaları ve belediyelerin gündeme geldiği belirtildi.

Toplantının ardından açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik 3. bir toplantı olup olmayacağı sorusuna “İhtiyaç olursa tekrar yapılır” cevabını verdi.

Çelik, “diyalog sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi, gerçek siyaset alanında, hizmette yarışılması bizim tutumumuz ve arzumuzdur. Gösterdikleri nezaket için sayın Özel ve CHP’ye bir kez daha teşekkür ediyoruz,” dedi.

Çelik, “Bundan sonra ihtiyaç olursa kapı açıktır. Onların tabiriyle normalleşme, bizim tabirimizle siyasi yumuşama dediğimiz şey siyasi rekabeti husumete çevirmeyelim. Bu çerçevede rekabetin husumete çevrilmemesi konusunda hassasiyeti gözetelim, bu çerçevede oturup, meselelerimizi konuşalım. Türk siyaseti hayatında rekabet öyle zamanlarda husumete çevrilmiştir,” dedi.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel toplantı sonrası yaptığı açıklamada, görüşmeyi “ülkemiz demokrasisi açısından son derece önemli bulduklarını” ifade etti.

Yücel, “İktidarın şimdiye kadar kapattığı diyalog kanallarını Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel başkanlığındaki CHP’nin açmış olması Türk siyasi tarihi açısından önemli bir adımdır. Diyalog, istişare, müzakere; demokrasinin olmazsa olmaz unsurlarıdır. Toplumun ve ülkenin sorunlarının çözülmesine katkı sunacak her konuda CHP olarak katkı sunmaya hazırız,” dedi.

18 yıl sonra: Erdoğan’dan iade-i ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğlen saatlerinde CHP Genel Merkezi’ne geldi. Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da eşlik etti.

Yaklaşık 1 buçuk saat süren toplantıda yalnızca CHP İstanbul Milletvekili ve eski büyükelçi Namık Tan ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş hazır bulundu.

Ziyaretin ardından bir açıklama yapılmadı.

31 Mart seçimlerinin ardından Özel’in çağrısına cevap veren Erdoğan 2 Mayıs’ta Özel’i AK Parti Genel Merkezi’nde ağırlamış, bu görüşme siyasette normalleşme tartışmasını başlatmıştı. Toplantı sırasında Özel’in koltuk düzeni ile ilgili çekincelerini dile getirmesinin ardından iade-i ziyaret gündeme gelmiş, Erdoğan CHP’yi ziyaret edeceğini duyurmuştu.

Erdoğan en son 18 yıl önce CHP’yi ziyaret etmiş, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmüştü.

Görüşmede neler konuşuldu?

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Erdoğan ve Özel görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulması için atılması gereken atılmaları dar inisiyatifle değil, en geniş siyasi uzlaşma zeminiyle gerçekleşme konusundaki görüşlerini ifade etti” dedi.

Toplantının ardından açıklama yapan Çelik, ekonomi, anayasa, Gazze, kayyım uygulamaları, Gezi Davası tutukluları ve belediyeler ile ilgili konuların gündeme geldiğini belirtti.

Gazze’deki durum ile ilgili “tüm siyasi partiler olarak ortak bir duruşun ortaya koyulması gerektiğini” söyleyen Çelik, “Sayın Özel’in sosyalist enternasyonal çerçevesinde bilgilendirici tutum ortaya koyması son derece kıymetli olacaktır” dedi.

Erdoğan’ın görüşmede, “bazı belediye başkanlarının ırkçı uygulamalara imza attıklarını” da dile getirdiğini aktaran Çelik, Cumhurbaşkanı’nın her türlü nefret siyasetine karşı ortak tutum geliştirilmesi gerektiğini ifade ettiğini vurguladı.

Kayyım atanan Hakkari Belediyesi’nin de görüşme gündemlerinden biri olduğunu anlatan Çelik, “Cumhurbaşkanımızın ifadesi, ‘Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceğiz’ şeklinde” dedi.

Çelik, “Ama birisi yetkiyi terör örgütüne destek vermek şeklinde kullanıyorsa, terör örgütü tarafından atanmış komiser tarafından yönetilmesine kapı açılmasına müsaade edilmeyecektir. Bu bir siyasi partiye toptancı bir tutum değildir. Tespit edildiğinde bunların görevden alınması devlet olmanın gereğidir. Burada toplantıcı anlayışla hareket edilmemektedir,” dedi.

Ekonomi

Ömer Çelik görüşmede ekonomi ile ilgili konuların da gündeme geldiğini belirterek “Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız OVP ve 12. Kalkınma Planı ile yürüdüğümüz bu güçlü yolda elde edilen kazanımların korunacağını ifade ediyorlar. Şimdiye kadar yapılan çeşitli çağrılara rağmen herhangi bir şekilde popülizme tevessül edilmeyerek bu programa bağlılığımızı ve Türkiye’nin bu konudaki istikrarı koruyacağını, programa zarar veren tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir,” dedi.

Çelik, “Bu çerçevede sayın Cumhurbaşkanımız arzu edildiği takdirde CHP tarafına Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek’in bilgi vereceğini ifade etmişlerdir,” dedi.

Çelik, liderlerin görüşmesinde Osman Kavala ve Sinan Ateş’in gündem gelip gelmediğine ilişkin soruya şöyle cevap verdi:

“Geçen ve bugünkü görüşmede toplumun gündeminde olan her konu gündemdedir. Yürüyen hukuki süreçler, kesinleşmiş davalarla ilgili Cumhurbaşkanımız mahkemelere karışılmaması konusundaki tutumunu ifade ettiler. Diğer konuda da Cumhurbaşkanımız tarafından bir kabul gerçekleştirilecek, konu zaten yargıya intikal etmiştir. Burada herkesin durması gereken yer şudur. Yargı işini yapsın. Suçlular cezasını alsın. Bu prensipleri ve ilkeleri savunmak konusunda kuşku yoktur. Cumhurbaşkanımızın kabulü de bu mesajı verme çerçevesinde olacaktır.”

CHP’den açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Deniz Yücel, toplantı sonrası yaptığı açıklamada normalleşme sürecine vurgu yaptı.

Yücel’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bizim normalleşme olarak ifade ettiğimiz bu sürecin toplumda da olumlu karşılaştığını müşahade ediyoruz. Bugün ülkemizde var olan ve her kesimin etkilendiği temel sorunların çözümünün siyaset kurumunda olduğunu biliyoruz. CHP olarak ülkede yaşanan her sorunun eğer çözülmek istenirse siyaset kurumu tarafından mutlaka çözülebileceğini biliyoruz.

Ülkemizde çok uzunca bir süredir devam eden kutuplaştırma ve ayrıştırmanın olumlu sonuçlar vermediğini hep birlikte yaşadık ve tecrübe ettik. Bu nedenle toplumsal huzuru tesis edecek şekilde siyasi partilerin diyalog içerisinde olmasını önemsiyoruz. Açılan diyalog kanalı bizi, inandığımız ilkeli muhalefet ve toplumun sesi olmaktan vazgeçirmeyecek. Sorunu olan her kesime el uzatacağımızdan ve gerektiğinde en sert muhalefeti yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal tıkanmışlığın çözülmesi konusunda kararlı duruşumuz devam edecek.

Bugün ülkemizde ekonomik buhranın sonlandırılması, adaletin tesis edilmesi, hukukun üstünlüğünün egemen olması, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması ilk olarak gündeme gelmesi gereken konulardır. Birbirinden bağımsız gibi görünen ama aslında birbirine bağlı bu sorunların çözümü için kararlı bir duruş, doğru politik hamleler ve sorunların çözümü için bir iradeye ihtiyaç vardır.

CHP olarak çığ gibi büyüyen sorunların çözümü konusunda 31 Mart’ta partimize halkımızın verdiği sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Siyaseti insan için toplum için yapıyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı olan sorunların çözülmesidir.

Sayın Özgür Özel ve Sayın Cumhurbaşkanı, ülkenin sorunlarına ilişkin kendi pencerelerinden gördükleri birçok hususu birbirleriyle paylaştılar. AK Parti cephesinden Sayın Ömer Çelik’in yaptığı bir açıklama söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanına tüm toplumu ilgilendiren konuları ilettik. Hükümlü generaller meselesi geçen görüşmede iletildi. Konu gecikmeli de olsa çözüldü. Bu konuda Sayın Özgür Özel, Cumhurbaşkanı’na teşekkürlerini ifade etti.

Gezi davasında kanun yararına bozma talebinin Adalet Bakanlığı’na iletilmesini önemli buluyoruz. Geçen sefer kur korumalı mevduat yüzünden bedel ödeyenler bu dönemde de bedel ödemeye devam ediyorlar. Ekonomi ile ilgili yaşanan sorunları da ayrı bir başlık altında ele alacağız.

Sayın Özgür Özel, temmuz ayında asgari ücrete mutlaka ara zam yapılması gerektiğini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini, üretim maliyetleri altında ezilen çay ve hububat üreticilerinin mağduriyetleri giderecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunları, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu ve 6 Şubat’ta çok büyük bir felaket ile sarsılan depremzedelerin sona erecek olan kira yardımını da görüşmede gündeme getirdi.

Sayın Ömer Çelik’in ifade ettiği gibi toplumun ekonomide bir kazanımı olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun çok küçük ve dar bir kesiminin lehine geçmişte birtakım gelişmeler oldu ancak bu yeterli değil. Ekonomide bir kazanım olacaksa hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin yani yoksulun, emeklinin, emekçinin, asgari ücretlinin, çiftçinin, esnafın, ezilen kesimler lehine bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bugüne kadar kaynak transferi tersine işledi. Kaynak transferlerinin yoksula, çiftçiye, dar gelirli lehine yapılması gerektiği genel başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanı’na iletildi. Ülkedeki bu gelir adaletsizliğinin çözülmesi için öncelikle vergi adaletinin sağlandığı bir sistem kurulması gerektiği ve bu nedenle öncelikle mevcut bütçe üzerinde tüm siyasi partilerin, komisyonların bir araya gelerek TBMM’nin çalıştırılması gerektiği genel başkanımız tarafından iletildi. Biz şüphesiz iktidara geldiğimizde zaten bir vergi reformu yaparak az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alan bir sistemle mevcut adaletsizlikleri ortadan kaldıracağız. Sadece vergide adalet değil, ülkede başka adalet bekleyenler olduğu Gezi davası, Sinan Ateş davası, Emine Şenyaşar davası ve kayyım meselesi genel başkanımız tarafından gündeme getirildi. Genel başkanımız Sayın Cumhurbaşkanı’nın Ayşe Ateş’e randevu vermesini çok olumlu ve doğru bulduğunu kendisine ifade etti.”

 

YetkinReport

Recent Posts

Bahçeli’nin Öcalan açılımı MHP’ye yaramadı: MHP ve CHP’de oy kaybı

MHP lideri Bahçeli’nin Öcalan açılımıyla başlayan gelişme ve tartışmaların hem MHP hem de CHP’de oy…

5 saat ago

Erdoğan may long for Biden days: Trump’s cabinet of horrors

President Tayyip Erdoğan welcomed Donald Trump's return to the US presidency. During Trump's previous tenure,…

1 gün ago

Bahçeli’nin çıkışı ve terörle mücadele: Bir durum tespiti

Türkiye’yi hedef alan iki vekil gücün liderlerine ilişkin Ekim ayında, ardı ardına önemli gelişmeler yaşandı.…

1 gün ago

Erdoğan, Biden’ı mumla arayabilir: Trump ve kabus kabinesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesine memnun oldu. Bir sorun çıktığında doğrudan…

1 gün ago

İmamoğlu ve Yavaş’a soruşturma: Erdoğan’a adaylık yolu operasyonu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 13 Kasım’da Ankara Büyükşehir Belediyesine usulsüz harcama soruşturma başlatmasından saatler sonra İstanbul…

2 gün ago

Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanlığı ve Bahçeli’nin bekledikleri

Türkiye’de ana siyasi gelişmelerin birçoğunda belirleyici olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkanı Devlet Bahçeli;…

2 gün ago