Siyaset

Diyaloga devam: üçüncü görüşme 20 Temmuz’da, Lefkoşa’da

Özel’in girişimiyle başlayan üst ddüzey diyalogun ikincisi CHP Genel merkezinde yapıldı. Üçüncü görüşme 20 temmuz’da Lefkoşa’da. (Foto: CHP)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 Haziran’da CHP lideri Özgür Özel’le CHP Genel Merkezindeki ikinci görüşmesinde yanıt arayan soruların başında “Tamam mı, devam mı?” sorusu geliyordu. Dün 1,5 saatlik görüşme ardından bu soru yanıtını buldu: iki lider diyaloga devam kararı aldı. Bu arada üçüncü randevunun yeri ve zamanı da belli oldu: 20 Temmuz’da Lefkoşa’da.

20 Temmuz 2024, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs Barış Harekatının 50’inci yıldönümü. Konuyu dünkü görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan açmış. 50’inci yılda Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne desteğini göstermek için büyük bir heyetle gitmeyi planladıklarını, CHP’yi de görmek istediklerini söylemiş. Özel de kendilerinin de zaten 50’inci yıl için KKTC planlarının bulunduğunu söyleyerek kabul etmiş.

1974’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Yunanistan’daki cunta desteğiyle yapılan darbenin Türkleri hedef alması üzerine askeri müdahale kararı veren Türk hükümetin başbakanı CHP lideri Bülent Ecevit, koalisyon ortağı Başbakan Yardımcısı de o dönem MSP lideri Necmettin Erbakan idi.

Ayrıntılar belli değil ama KKTC’deki trenlerin yanı sıra üçüncü Erdoğan-Özel görüşmesi Lefkoşa’da olacak.

İkinci görüşme konuları

Daha çok Özel’in konuştuğu anlaşılıyor. Özel ağırlıkla ekonomik koşullara, hayat pahalılığı halkın geçim sıkıntısı, asgari ücret, emekliler gibi konular üzerinde durmuş. Bunun yanı sıra Hakkâri Belediyesi örneğinde olduğu gibi kayyım atamaları konusu açılmış; Erdoğan bu konuda bir tutum değişikliği işareti vermemiş. Özel’in tutum değişikliği işareti vermediği konu ise Erdoğan’ın ağırlıkla üzerinde durduğu neredeyse tek konu olan Anayasa değişikliği için destek talebi olmuş; CHP Anayasa Mahkemesi kararları başta olmak üzere mevcut Anayasa’ya uyulmadan yenisini görüşmeye başlamayacağı ısrarında.

Öte yandan 2 Mayıs’ta Özel’in önerisiyle AK Parti Genel Merkezindeki görüşme sonrasındaki gelişmelerin değerlendirmesi de yapılmış. Özel, 2 Mayıs’taki ilk görüşmede önerileri arasında bulunan siyasi cinayete kurban giden Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’le görüşme ve 28 Şubat mahkûmu generallerin sağlık durumuyla tahliyesi gibi “normalleşmenin somut sonuçlarını görmekten memnuniyet duyduklarını” Gezi davasında gelişme beklediklerini söylemiş. Erdoğan da CHP’nin dış politikada, özellikle Gazze konusundaki tutumunu “takdirle” karşıladığını ve CHP’nin bu doğrultuda açıklamalarının ve uluslararası platformlardaki tutumunun sürmesini beklediklerini söylemiş.

Bu tablo seçmenin eseri

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı AK Parti genel Başkanı olarak CHP’de eşit oturma düzeninde sorunları konuşmaya getiren tablo, 31 Mart yerel seçimlerinde kullanıkları oylarla seçmenin eseridir.

Lefkoşa’daki üçüncü görüşmenin ilk ikisi kadar kapsamlı olup olmayacağını şimdiden kestirmek güç ama en azında bir durum değerlendirmesi olacağı tahmin edilebilir.

Özel’in bu arada ekonomik konular üzerine iki miting ilan ettiği biliniyor. İzmit sanayi bölgesinde, asgari ücrette (ve bağlı olarak emekli aylıklarında) artış talebinin gündeme geleceği işçi mitingi ve Tekirdağ’da buğday fiyatları odaklı çiftçi mitingi. Özel’in bu konudaki taleplerine Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i adres gösterip onunla da konuşabileceklerini söylemiş. İlk görüşme sonrasında CHP’nin talebi üzerine Dışişleri, Milli Savunma, İçişleri ile Şehircilik ve Çevre Bakanlarıyla CHP’nin “gölge kabine üyeleri” olarak ilan ettiği genel başkan yardımcıları arasında yüz yüze görüşme sağlanmıştı.

MHP konusu

Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda ısrarını sürdürüyor ama tek pürüz CHP’nin bu konuda “önce mevcut Anayasaya uyulması” ısrarı değil. Toplumda zaten böyle bir talep yok ama CHP’nin karşı olduğu başkanlık sistemi ve örneğin yüzde 50+1 şartı gibi maddeler, Erdoğan’ın iktidar ortağı MHP lideri Devlet bahçeli için kırmızı çizgi niteliğinde.

Son günlerde iki parti arasında bir de Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in sesini, ilk olarak CHP’nin sahip çıkmasıyla artık Cumhurbaşkanı dahil her kademede duyurmaya başlaması sorunu çıktı ki Bahçeli tepkisini gizlemiyor.

Ayşe Ateş’in 10 Haziran’da Özel’i ziyaretinden sonra duyurulan Erdoğan’ın da görüşme talebini kabul ettiği açıklaması, gecikmeden 11 Haziran’da gerçekleşti. Daha önce tepkisini Türkiye belediyeler Birliği seçimlerinde MHP’li delegelere oy kullandırtmayıp AK Partideki sorunun açığa çıkmasına vesile olan Bahçeli’nin bu gelişmeler karşısında, bir dosyayı tutan elini “Bana Allah yeter” yazılı yüzüğüyle gösteren bir sosyal medya paylaşımı belki de yeni bir hamlenin işareti.

Yaz sadece meteorolojik olarak değil politik olarak da sıcak geçiyor.

 

 

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Üçüncü dünya savaşı, büyük stratejilerin çarpışması ve Türkiye

Gerçekten tehlikeli ve beklenmedik bölgesel sıcak çatışmalara dönüşebilecek kritik bir dönüm noktasındayız. Dışişleri Bakanı Hakan…

4 saat ago

Biden-Trump: Amerikalılar kimin dünyanın canına okuyacağını seçecek

ABD Başkanı Joe Biden ve 5 Kasım 2024 başkanlık seçimindeki rakibi önceki Başkan Donald Trump…

6 saat ago

Kıbrıs Türk muhalefeti: Ankara’yla daha sıkı diyalog ihtiyacımız var

Kıbrıs Türk muhalefet lideri, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman 25-26 Haziran’da Ankara’daydı.…

17 saat ago

Erken seçim tartışması üzerinden: normalleşme yerine diyalog mu desek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 26 Haziran günü, Cumhur müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli’yle görüşmesinden birkaç saat…

24 saat ago

İçişleri ve Adalet Bakanları mesajlarını etik süzgecinden geçirmeli

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya suç örgütlerinden el konulan lüks araçları emniyetin polis aracı olarak kullanacağına…

2 gün ago

Bahçeli hasta hasta Beştepe’ye çıkıyor: Cumhur’da 1 Temmuz gerilimi

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 25 Haziran’da TBMM Grup toplantısına geç gelmesi, konuşmasını ilk defa ayakta…

2 gün ago